Drugi saziv saborskog Odbora za obranu

 

Vojni vrh, savjetnik Predsjednika RH i predstavnici Odbora za obranu na predstavljanju SPO u Kovčanju 15. ožujka 2012.

Drugi saziv Odbora za obranu Hrvatskoga sabora izabran je na samome početku 3. sjednice, ovog, 7. saziva Hrvatskoga sabora.

Prvo je Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove  na svojoj 3. sjednici, 18. siječnja 2012. godine, pretresao odluku o imenovanju većine članova odbora. Istoga dana, koji je ujedno bio i prvi dan 3. sjednice Sabora, parlament je tu odluku i  jednoglasno podržao (sa 114 glasova “za”).

No, ovom je odlukom imenovan samo predsjednik odbora, njegov potpredsjednik i 10 od ukupno 11 članova. Prijedlog osobe za preostalo mjesto člana odbora dostavljen je dopisom Kluba zastupnika SDP-a od 19. siječnja  i raspravljen pred Odborom za izbor, imenovanja i upravne poslove na njegovoj idućoj sjednici, 20. siječnja 2012. godine. Tada je donesena dodatna odluka kojom se predlaže kompletiranje ovog saborskog radnog tijela članovima iz reda saborskih zastupnika, koja je i izglasana tog istog 20. siječnja – jednoglasno, opet sa 114 glasova “za”.

Tako sastavljen Odbor za obranu ima članove iz SDP-a i HDZ-a, te po jednog predstavnika iz HNS-a i HDSSB-a.

Sastav odbora

Predsjednik mu je Tomislav Ivić, predstavnik oporbe i donedavni HDZ-ov ministar branitelja (a od 2008. do ljeta 2009. i sam član 1. saziva Odbora za obranu), dok je potpredsjednik iz redova vladajućih – Zdravko Ronko, dugogodišnji SDP-ov gradonačelnik Požege i svojedobni župan Požeško-slavonske županije.

Svi članovi odbora iz redova oporbe izabrani su odmah, 18. siječnja

Članovima odbora su u prvome navratu, 18. siječnja, izabrani: Davor Božinović (HDZ), Branko Vukelić (HDZ), Josip Đakić (HDZ) i Zvonko Milas (HDZ), Sandra Petrović (SDP), Josip Vuković (SDP), Boris Kovačić (SDP), Zvonimir Mršić (SDP), te Petar Baranović (HNS) i Dražen Đurović (HDSSB). Dva dan kasnije, odboru je dodana i preostala članica, Dunja Špoljar iz redova SDP-a, uspostavivši time omjer od 7 glasova vladajućih i 6 glasova oporbe u ovom radnome tijelu sabora.

Kako je Zvonimir Mršić 24. veljače imenovan predsjednikom Uprave Podravke (čime više ne može obnašati dužnosti saborskog zastupnika i gradonačelnika Koprivnice) – Odbor za obranu je opet završio samo s predsjednikom, podpredsjednikom i 10 članova, ili ukupno 12 osoba s pravom glasa (6 prema 6 između oporbe i vladajućih). Za očekivati je skoro imenovanje još jednog saborskog zastupnika u ovo tijelo, a ako se ne promijeni pristup viđen u prvome sazivu ovog odbora, k tih budućih 13 članova iz reda saborskih zastupnika bi se u dogledno vrijeme (nakon provedbe javnoga natječaja) trebalo pridružiti još i 6 vanjskih, ekspertnih članova.

Nepotpuni predstavnici vladajuće koalicije u Odboru za obranu

Dosadašnje aktivnosti

Ovakav, ipak djelomičan sastav Odbora za obranu svoju je prvu sjednicu održao 16. veljače 2012. godine, kada je raspravio dvije točke dnevnoga reda – prijedlog državnog proračuna za tekuću 2012. godinu i Izvješće Državne revizije za 2011. godinu ( s posebnim naglaskom na godišnju reviziju poslovanja MORH). Obje su ove točke bile uvrštene u dnevni red Sabora 15. veljače, dan prije nego su raspravljane u Odboru za obranu. Nadalje, proračun je raspravljan do 20. veljače i izglasan 24. veljače (82 glasa “za”, 41 “protiv”, 1 “suzdržan”), a za Izvješće o revizijama se raspravu zaključilo 7. ožujka, dok je glasovanje bilo dan kasnije (107 glasova “za”, 1 “protiv”, 1 “suzdržan”).
Prva iduća organizirana aktivnost Odbora bila je 15. ožujka, kada je njegovo deveteročlano izaslanstvo (Tomislav Ivić, Zdravko Ronko, Sandra Petrović, Dunja Špoljar, Boris Kovačić, Petar Baranović, Josip Đakić, Zvonko Milas i Dražen Đurović) u bazi Kovčanje kod Malog Lošinja prisustvovalo predstavljanju nacrta novog Strateškog plana obrane (SPO). Ujedno, ministar obrane Ante Kotromanović iskoristio  je priliku i predstavnike matičnog saborskog tijela za obranu upoznao sa stanjem u sektoru, te problemima koji ga muče.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.