MORH i Sabor – renesansa u odnosima?

 

Ministarstvo obrane je u srijedu, 20. veljače 2013. godine, u prostorima Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski” na Črnomercum održalo dva događanja – jedno iza drugoga. Kao prvo, u 13 sati  organizirano je predstavljanje Godišnjeg plana javne nabave MORH-a za 2013. godinu. Na njemu su, uz vrh Ministarstva, sudjelovali i članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora te Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora. Ovo je događanje bilo otvoreno za javnost, i popratio ga je priličan broj novinara – iako se kasnije, tog i idućih dana, zapravo gotovo ništa o ovoj dosad jedinstvenoj predstavi transparentnosti nije čulo u glavnini hrvatskih medija.

Nakon kraja ove prezentacije, proglašena je kraća pauza. Tijekom njenog trajanja, s HVU su krenuli predstavnici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora, a nakon još ponešto izjava i novinari. Ono što je uslijedilo oko 15 sati bio je drugi dio programa koji je MORH namjerio obaviti te srijede popodne. Naime, zatvoren za javnost održan je radni sastanak predstavnika MORH-a i Odbora za obranu Hrvatskog sabora, navodno o predstojećim promjenama Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim Snagama RH.

Neuobičajeni skup - predstavnici 2 saborska tijela u gostima kod Ministarstva obrane

Neuobičajeni skup – predstavnici 2 saborska tijela u gostima kod Ministarstva obrane

Teme održanih skupova

S jedne strane, moglo bi se reći da su oba ova skupa plod rada Odbora za obranu tijekom posljednjih tjedana. O prijedlozima Zakona o obrani i Zakona o službi u OS RH raspravljalo se nedavno u Hrvatskome saboru – kada su ta dva zakonska teksta prošla svoje prvo čitanje. Već tada se moglo čuti da MORH, točnije ministar Kotromanović, izričito poziva saborski Odbor da podnese i svoje daljnje pisane prijedloge promjena – ne bi li se možda i njima poboljšalo tekstove zakona pred njihovo upućivanje pred Sabor, u drugo čitanje. Uz to, izrijekom je spomenuo i održavanje namjenskog radnog skupa na ovu temu – baš kakav je onda Ministarstvo i organiziralo 20. veljače.

"Sveto obrambeno trojstvo" - Sabor, Ured Predsjednika RH i Ministarstvo obrane: Tomislav Ivić, Zlatko Gareljić i Ante Kotromanović

“Sveto obrambeno trojstvo” – Sabor, Ured Predsjednika RH i Ministarstvo obrane: Tomislav Ivić, Zlatko Gareljić i Ante Kotromanović

S druge strane, prošlog se tjedna na Odboru za obranu – povodom rasprave o Izvješću Državne revizije o obavljenoj reviziji poslovanja MORH-a – moglo čuti i o održavanju posebnoga skupa o javnim nabavama u MORH-u. Točnije, radilo se tu o apelima Vlatka Cvrtile, vanjskoga člana odbora, da se i na temu javnih nabava održi posebna tematska sjednica Odbora za obranu, naravno – uz sudjelovanje odgovarajuće delegacije Ministarstva. Kako je izgledalo, i ovaj je prijedlog tu pao na plodno tlo.

U srijedu smo o tome upitali za komentar i profesora Vlatka Cvrtilu, na što je on za portal Obris.org izjavio:

Mislim da je sad jedna malo drugačija atmosfera, i to iz dva razloga. Prvo, iz razloga da postoji volja u Ministarstvu obrane da malo drugačije postavi komunikaciju s parlamentom, a s druge strane, opet – postoji i parlamentarna volja, odnosno, volja ljudi u Odboru da stvarno se malo bolje upoznaju sa sustavom, i da onda u tom smislu, onda imaju i malo više informacija… ja bi rekao, i kapaciteta, da kad dođu ključne stvari na Odbor, da onda mogu sudjelovati ozbiljno u raspravama. I mislim da je to jedna dobra kombinacija, jedna pozitivna energija, koju u svakom slučaju treba iskoristiti. Ovo je samo početak. Vjerojatno će  se te stvari nastaviti“.

Doduše, treba zamijetiti kako se u slučaju oba ova skupa, održana u srijedu 19. veljače, i radi, i ne radi o točno onome što je na Odboru za obranu traženo. Dok se za konzultacije o nadolazećim prijedlozima zakona još i može reći da su održane u formatu koji je MORH predložio, onaj prethodni skup – o Godišnjem planu javnih nabava ministarstva – svojim formatom definitivno odudara od traženoga. Dok je bila tražena zasebna tematska sjednica Odbora o javnoj nabavi, održana je tek tematska prezentacija organizirana od Ministarstva – a tek popraćenoj od saborskih zastupnika i vanjskih članova Odbora za obranu. Time je takav skup zapravo jako daleko od tematske sjednice Odbora, koju je 8. veljače ove godine tražio Vlatko Cvrtila, a podržali saborski zastupnici Baranović (HNS) i Božinović (HDZ).

Promjene u odnosu MORH i Sabora

No, ova dva organizirana skupa tek su dio promjena koje su se, izgleda, krenule događati u odnosima Sabora i obrambenog sektora. Zanimljivo je tu zamijetiti i ponešto neočekivani daljnji razvoj priče oko širenja ovlasti Sabora – po pitanju parlamentarne kontrole javnih nabava veće vrijednosti u obrani.

Božinović: bivši ministar obrane za jačanje uloge Sabora

Božinović: bivši ministar obrane za jačanje uloge Sabora

Ova je inicijativa potekla od Davora Božinovića, bivšeg ministara obrane i sadašnjeg saborskog zastupnika HDZ-a. On je u noćnoj saborskoj raspravi povodom prvog čitanja Zakona o obrani i Zakona o službi u OS RH, 30. siječnja ove godine, predložio da Sabor, po uzoru na druge parlamente u modernim demokratskim zemljama, preuzme kontrolnu ulogu pri većim ili velikim vojnim nabavama. Pri tome, što uopće nije uobičajeno – za tu svoju ideju (iznesenu ispred kluba HDZ), odmah je dobio i potporu kluba HNS-a, da bi na kraju rasprave i Višnja Tafra (zamjenica ministra obrane koja je u ime institucije branila prijedloge zakona) podržala iznesenu ideju.

Ne lezi vraže, samo tri tjedna kasnije svi prisutni na prezentaciji Godišnjeg plana javnih nabava o ovoj inicijativi mogli su o tome sad čuti i od ministra Ante Kotromanovića, koji je pred kraj prezentacije na HVU izjavio:

Mi smo u raspravi, koju smo imali u parlamentu, u Saboru – znači, i opozicija i pozicija – su dale jednu dobru primjedbu i jedan dobar prijedlog. A to je da se pojača kontrola Odbora za obranu – odnosno, preko Sabora, preko Odbora za obranu, u postupku nabave. Mi ćemo u Zakonu o obrani, i poslat ćemo taj prijedlog – što je posve logičan, da se… od određenog iznosa – znači, mora doći na Odbor za obranu, i prezentirati… Išli bi, recimo, u ovom slučaju – načelnik Stožera Lovrić i ja, dok sam ministar obrane, išli bi na Odbor i rekli: ‘OK, za iduću godinu mi planiramo određenu nabavku, određenu kupovinu… nebitno čega, što…’, i onda bi to raspravili, tražili mišljenje, isto, Odbora za obranu o tome. I to isto želimo, na taj način, isto pokazati našu transparentnost i involvirati što više Odbor za obranu u procese koji će se dešavati danas, sutra, i tko zna koliko godina, u Ministarstvu“.

Dakle, po svemu sudeći, tijekom protekla tri tjedna je prijedlog zastupnika Božinovića našao svoj put u službenu verziju prijedloga teksta Zakona o obrani, o čemu je pohvalnih riječi imao i Tomislav Ivić, Božinovićev stranački kolega te predsjednik Odbora za obranu. On je na upit portala Obris.org spomenutu ideju komentirao riječima:

“Meni je, eto, drago da po prvi puta praktički smo upoznati s Godišnjim planom javne nabave u Ministarstvu obrane. Mislim da je to dobro, da je nužnost – pogotovo u današnjim vremenima, da svi postupci javne nabave – koliko god je to moguće, i kada je u pitanju MORH – budu što transparentniji i što javniji. I u tom smislu mogu izraziti zadovoljstvo, što smo došli – jel’ tako – u ovakvu situaciju da imamo, dakle, na uvidu ono što će u ovoj godini biti predmet javne nabave u Ministarstvu. Posebno je, rekao bih to, bitno sada i … u smislu što je u saborskoj proceduri i Zakon o obrani, u kojem, nadam se da će biti i veće ovlasti – i kada je u pitanju Hrvatski sabor, a posebno matično tijelo – Odbor za obranu – u nadzoru rada Ministarstva. I gledam to sve u tom svjetlu, i mislim da je to dobra naznaka”.

Upitan misli li kod spominjanja većih ovlasti Sabora upravo na spomenutu inicijativu s kraja siječnja, potvrdio je to riječima:

Pa naravno! Čuli ste, evo, što je i ministar rekao, da će u prijedlogu zakona za drugo čitanje biti i odredba da predmeti veće ove nabave – da će biti nužna suglasnost i saborskog Odbora za obranu“.

Uspoređujući ovaj razvoj odnosa Sabora i MORH-a, s onim koji je vladao proteklih godina (posebice od 2008. pa do kraja 2010. godine), teško se oteti dojmu radikalnoga obrata. Ako se ta promjena u odnosima pretoči barem donekle i u stvarne promjene zakonodavstva te prakse – kako upravne, tako i parlamentarne – moglo bi se i stvarno početi govoriti o jednom velikom pomaku na bolje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.