Rebalans skresao beneficirani staž

 

Vlada se na današnjoj 147. sjednici pozabavila prekrajanjem staža s povećanim trajanjem, poznatijim kao beneficirani radni staž, te je donijela „Uredbu o izmjenama Uredbe o utvrđivanju dužnosti djelatnih vojnih osoba na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem i načinu računanja toga staža“. Kako je obrazložila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra:

 

 „Ministarstvo obrane je nakon izmjene 2012. godine pristupilo novoj analizi staža osiguranja s povećanim trajanjem, te predlaže novu uredbu. Ovom uredbom predlaže se da se za pripadnike gardijskih postrojbi i za pripadnike OS na dužnosti vojnog policajca svakih 12 mjeseci računa kao 15 mjeseci staža osiguranja, umjesto dosadašnjih 16 mjeseci. Također, brisana je odredba koja je omogućavala da staž osiguranja s povećanim trajanjem ostvaruju i državni službenici koji su bili raspoređeni na dužnosti djelatnih vojnih osoba. Ova mogućnost više nije moguća budući da po sili zakona od 26. 03., zbog novog Zakona o službi u OS RH, ne postoji više mogućnost rasporeda službenika na mjesto djelatne vojne osobe. Provedbom ove uredbe ostvarit će se znatna ušteda kako bi se omogućila realizacija financijskog proračuna nakon rebalansa.“

No Tafra je za potrebe i razumijevanje tematike kod kolega ministara ipak prilično skratila popis dužnosti za koje se mijenja staž. Prema punom popisu, prezentiranom na Vladinim stranicama, svakih 12 mjeseci računa se kao 15 mjeseci staža osiguranja i na ovim dužnostima: (1) rukovatelja inženjerijskim strojevima i strojevima za pretovar, (2) mehaničara za održavanje, (3) članova posade plovila HRM i Obalne straže RH, (4) u postajama obalnog motrenja i radarskim postajama, (5) počasno-ceremonijalnih postupaka i poslovima osiguranja u Počasno-zaštitnoj bojni, te (6) zrakoplovnih tehničara, zrakoplovnih mehaničara i poslužitelja u zrakoplovnim bazama.

Inače, ova netom izmijenjena uredba stupit će na snagu 01. travnja, i neće biti tek neslana šala, nego sušta zbilja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.