U 2015. opet radikalno manji proračun obrane ?

 

Službeno bi se Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu, danas ujutro trebao naći na dnevnome redu 192. sjednice Vlade RH. Za tu su sjednicu dan ranije bili objavljeni i svi dokumenti, osim niza akata vezanih upravo uz prijedlog novoga proračuna. Pa ipak, to nije zaustavilo Večernji list da već jučer navečer, 12. studenog malo iza 23 sata, ne izađe u javnost s djelomičnim te probranim podacima tko u ovom sutrašnjem službenom prijedlogu proračuna gubi, i koliko. No, za sada se nećemo baviti politikom upravljanja informacijama – poljem koje je za aktualnu Vladu RH ionako područje uzastopnih sramota koje ipak nikoga ozbiljno ne diraju. Ono čemu ćemo posvetiti pažnju su navodi u ovom tekstu koji se tiču proračunskih kvota za pojedina ministarstva – među ostalim i Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, te Ministarstvo branitelja, gdje izgleda da čitav ovaj trojac ima razloga za žaljenje.

Ministarstvo branitelja

Izgleda da ni svi prosvjedi branitelja nisu dovoljni za izmicanje proračunskoj sjekiri u 2015. godini

Izgleda da ni svi prosvjedi branitelja nisu dovoljni za izmicanje proračunskoj sjekiri u 2015. godini

Kao prvo, pogledajmo Ministarstvo branitelja s Predragom Matićem na čelu. Taj je resor s rebalansom koji je još u parlamentarnoj proceduri od dosadašnje planiranih 976.7 milijuna kuna trebao pasti na 953.7 milijuna za 2014. godinu (minus od 23 milijuna kuna ili 2,35 posto), a izgleda da im se i iduće navodno smiješi slična sudbina. Prema pisanju Večernjeg lista, njihova bi kvota za iduću godinu trebala pasti na ukupno 928 milijuna kuna – što iznosi minus od 25,7 milijuna kuna ili 2,7 posto (što spomenuti dnevni list na neki način knjiži kao porast od 2,1 posto). Dok još traju prosvjedi pojedinih braniteljskih skupina pred samim Ministarstvom, bit će zanimljivo vidjeti kako će se ova smanjivanja odraziti na praksu ovog resora.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH

Ni Ministarstvo unutarnjih poslova RH nije prošlo bitno bolje. Njihovi su ovogodišnji početni planovi predviđali izdvajanje 4 milijarde 638,9 milijuna kuna za ovaj resor u sektoru sigurnosti, da bi taj iznos predstojećim rebalansom opao na ukupno 4 milijarde i 511,7 milijuna kuna (minus od 127,2 milijuna kuna ili 2,74 posto). Prema Večernjem listu, ovaj bi resor svoju 2015. godinu trebao započeti s financijskim planom od 4,2 milijarde kuna – što onda valjda iznosi minus od oko 312 milijuna kuna ili oko 6,9 posto, iako tu spomenuti dnevni list vidi tek oko 2,4 posto pada proračunske kvote ovog ministarstva. No, iskreno – imajući u vidu kako je MUP RH posljednjih godina izbjegavao štednju, pa i po cijenu višegodišnjih probijanja svojih proračunskih kvota za plaće – skloni smo vjerovati da i tu prognoza o gubitku samo 2,4 posto proračunskih novaca u 2015. godini zvuči vjerojatnije nego naša računica od oko 6,9 posto minusa za isti period.

Ministarstvo obrane RH

Ni uz velike napre vrh MORH-a nije uspio okrenuti kolo državnih financija?

Ni uz velike napore vrh MORH-a nije uspio okrenuti kolo državnih financija?

I konačno smo došli i do Ministarstva obrane Republike Hrvatske. To je resor koji je u aktualnom rebalansu prošao relativno dobro – od početno planiranih 4 milijarde i 278,7 milijuna kuna u 2014. godini MORH je u rebalansu smanjen na tek malo manjih 4 milijarde i 265,8 milijuna kuna u 2014. godini (minus od 12,85 milijuna kuna ili samo 0,3 posto obrambenog proračuna). Na ovaj je razvoj situacije resorni ministar Ante Kotromanović bio iznimno ponosan, tvrdeći kako je taj razvoj situacije bio očekivan – kako radi ogromnog posla kojeg su u 2014. godini obavile Oružane snage u obrani od katastrofalnih poplava, tako još i više jer je takvo stagniranje obrambenog proračuna navodno bilo usuglašeno na Vijeću za obranu – visokom koordinacijskom tijelu što se sastalo tik pred NATO summit održan u Velikoj Britaniji početkom rujna ove godine. Dapače, ne samo da je takav razvoj situacije bio očekivan – već se u njega vjerovalo dovoljno da takva financijska projekcija (praktična stagnacija obrambenog proračuna u periodu između 2014. i 2017. godine) bude unesena i u “Prijedlog nacrta Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga RH 2015. do 2024.” – dokument koji je nedavno prošao javnu raspravu, i čije se donošenje ispred Vlade RH te slanje u saborsku proceduru neposredno očekuje.

No, ako je vjerovati Večernjem listu – a jednako kao i prošle godine u ovo vrijeme, kada je predstojeći proračun srušio sva obećanja i očekivanja u resoru obrane (uzrokujući godinu dana odgode čitavog procesa donošenja već spomenutog nacta novog DPR-a) – izgleda da ni iduće godine obrambeni proračun neće stagnirati, a kamoli rasti. Naime, ove dnevne novine spominju da bi proračun MORH-a trebao pasti sa sadašnjih 4,2658 milijardi kuna za 2014. godinu na budućih oko 4,1 milijardu kuna (što predstavlja minus od oko 165,8 milijuna kuna ili oko 3,9 posto – što te dnevne novine navode kao pad od 142,5 milijuna kuna ili 3,4 posto prema navodnoj ovogodišnjoj sumi), u 2015. godini.

Ako je tome zaista tako, onda su stvari jasne i poruka je tu nažalost ista kao prošle godine u ovo vrijeme: “Tko štedi – glup”. Pri tome bi onda i sve ostalo tu ostalo po starome – biranje laganih puteva, kažnjavanje onih koji rade, onih koji štede i onih koji se reformiraju, uz istodobno nagrađivanje svih onih koji stoje u mjestu ili izbjegavaju red i rad. I još nešto – tada bi se pokazalo da obećanja koja RH daje u inozemstvu (bilo to pri Europskoj uniji, NATO savezu ili nekoj drugoj asocijaciji), vrijede jednako kao kad teški narkoman obeća da je jučerašnja krađa kućnog inventara za kupnju droge bila posljednja, budući se on već sutra ostavlja droge. To bi bila možda i najlošija poruka koju se može nazrijeti iz podataka koje jučer navečer objavio Večernji list po pitanju prijedloga idućeg državnog proračuna – akta kojeg Vlada RH misli javnosti službeno objaviti tek danas, nakon svog jutarnjeg sijela.

———————

Kao komad naknadne pameti istaknimo i činjenicu kako se oko dvanaest sati kasnije, oko podneva u četvrtak 13. studenog, pokazalo da navodi spomenuti u Večernjem listu samo dan ranije ipak nisu odgovarali stvarnosti. O tome što je doista pisalo u financijskim tablicama državnoga proračuna kratko smo se osvrnuli i na portalu Obris.org, dok nam prava i dublja analiza predloženog obrambenog proračuna za 2015. tek predstoji.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.