Pronađena “Štuka” iz Drugog svjetskog rata

 

Zoran Delibašić, Ronilački klub ZG-SUB

Zoran Delibašić, Ronilački klub ZG-SUB

Prije gotovo dva tjedna u šibenskom je podmorju pronađena prava senzacija – olupina vojnog zrakoplova, sunovratnog bombardera tipa Junkers Ju 87 „Štuka“ (Sturzkampfflugzeug – Stuka) iz Drugog svjetskog rata. Zrakoplov su pronašli ronioci Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda i Ronilačkog kluba SUB iz Zagreba tijekom vikenda 13. i 14. rujna 2014., na jednom od lokaliteta s južne strane otoka Žirja. Riječ je o rijetkom pronalasku zrakoplova tip Ju 87R-2 Ratnog zrakoplovstva Italije kojeg je, vjerojatno, topovskom paljbom oštetila protuzračna obrana torpednih čamaca Kraljevine Jugoslavije u neposrednoj okolici Šibenika, 11. ili 12. travnja 1941. godine.

Iako se u Jadranu nađe vrlo zanimljivih ostataka iz raznih povijesnih razdoblja, otkriće ovog talijanskog bombardera njemačke proizvodnje moglo bi biti jedno od najvrijednijih tijekom posljednjih desetljeća.

 

 

Igor Miholjek, Hrvatski restauratorski zavod

Igor Miholjek, Hrvatski restauratorski zavod

Sutra, u petak, 26. rujna, će Vojni muzej MORH-a u suradnji s Odjelom za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda predstaviti na otoku Žirju novopronađeni zrakoplov. Radi se o izuzetno vrijednom otkriću budući su u cijelom svijetu ostala sačuvana tek njih 4 – dva se nalaze u muzejskim postavima u Londonu i Chicagu, dok su dva izvađena iz podmorja Norveške i Grčke u jako lošem stanju. Ostaci zrakoplova nađeni kod Žirja su, s obzirom na prilike, zapravo vrlo malo oštećeni, te su time jedan od ukupno dva vojna zrakoplova, nakon „Leteće tvrđave“ B-17, koji su gotovo cjelokupni pronađeni u podmorju RH.

 

Ovo nevjerojatno otkriće sutra će biti predstavljeno novinarima, a možda će nakon restauracije biti i uvršteno u budući stalni postav Vojnog muzeja. Iako vrijeme danas baš i nije poslužilo istraživače, Igor Miholjek iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i Zoran Delibašić, predsjednik ronilačkog kluba ZG-SUB iz Zagreba, već dva dana s kolegama vrše zarone i pregledavaju te pretražuju pronađenu olupinu. I novinarska ekipa portala Obris.org nalazi se na licu mjesta, s nestrpljenjem očekujući sutrašnji veliki događaj.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.