Predsjednica i ministar obrane na Hindukušu

 

Priopćenjem s Pantovčaka hrvatska je javnost danas kratko obaviještena o dolasku Predsjednice RH u Afganistan. Nastavak je to međunarodne turneje na koju je Kolinda Grabar Kitarović krenula 16. svibnja, kada se otisnula put Irana. Trodnevni boravak u Iranu, od 17. do 19. svibnja, Kolinda Grabar Kitarović provela je u društvu hrvatskih ministara Josipa Buljevića (obrana), Darka Horvata (poduzetništvo i obrt), te Tomislava Panenića (gospodarstvo), kao i Luke Burilovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Uz njih, u Tehranu je osvanulo i gospodarsko izaslanstvo sastavljeno od predstavnika šezdeset hrvatskih tvrtki, koje je organizirala Hrvatska gospodarska komora. Svi oni su zajedno s dužnosnicima 18. svibnja sudjelovali na Iransko-hrvatskom gospodarskom forumu.

Uz sudjelovanje na ovome skupu, predsjednica Grabar Kitarović susrela se i s nizom visokih dužnosnika Islamske Republike Iran (ajatolahom Alijem Khameneijem, vrhovnim vođom Irana, ajatolahom Akbarom Hashemijem Rafsanjanijem, predsjednikom Vijeća za razlikovanje svrsishodnosti, predsjednikom Irana Hasanom Rouhanijem, Alijem Larijanijem, predsjednikom Parlamenta, te Mohammadom Javadom Zarifom, ministrom vanjskih poslova). Uz teme Sirije, Iraka i Afganistana, te borbe protiv terorizma, na meniju se našlo i gospodarstvo. Naime, nakon ukidanja desetljetnih međunarodnih sankcija (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA) Iran planira razvoj i modernizaciju – na polju elektroenergetske i prometne infrastrukture, te kroz obnovu morske flote, što su sve za Hrvatsku zanimljive perspektive. Konačno, ministri gospodarstva RH i Irana potpisali su u nazočnosti dvoje predsjednika Ugovor o gospodarskoj suradnji dviju država, dok su predsjednici gospodarskih komora potpisali Memorandum o razumijevanju dviju gospodarskih komora.

Nakon toga, danas je putovanje nastavljeno preko 1500 kilometara istočno – u Islamskoj Republici Afganistan. Od čitavog društva iz Tehrana, danas se tu spominje još samo ministar obrane Buljević, o čijim iskustvima te programu puta Ministarstvo obrane posljednjih dana šuti. No, prema navodima iz Ureda predsjednice RH:

Nakon službenog posjeta Islamskoj Republici Iranu, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Republike Hrvatske Josip Buljević nenajavljeno su otputovali u posjet pripadnicima hrvatskog kontingenta misije ‘Resolute Support’ u Islamskoj Republici Afganistan.

Za vrijeme kratkog boravka u Mazar-e-Sharifu i Kabulu, osim s pripadnicima hrvatskog kontingenta, predviđeni su susreti s afganistanskim dužnosnicima, zapovjedništom misije ‘Resolute Support’ te predstavnicima UN-a i NATO-a“.

Hrvatska delegacija u Afganistanu početkom svibnja 2015. godine

Na prvi pogled, ovo je program suštinski vrlo sličan onom prošlogodišnjem, kada se Kolinda Grabar Kitarović podno Hindukuša također nenajavljeno našla 10. svibnja 2015. godine, u pratnji tadašnjeg načelnika GS OS RH Drage Lovrića, te također Josipa Buljevića, onda još predsjedničinog savjetnika za nacionalnu sigurnost i obranu. I tada je boravak bio razdijeljen na Kabul i Mazar-e-Sharif, dok se od uglednika razgovaralo s predsjednikom Ashrafom Ghanijem, premijerom Abdullahom Abdullahom i više ministara, sa  zapovjednikom misije “Resolute support” i visokim civilnim predstavnikom NATO-a, dok se na sjeveru države odradilo i susrete sa zapovjednikom Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i pomoć ‘Sjever’, visokim civilnim predstavnikom NATO-a za to područje, kao i s guvernerom pokrajine Balkh. Tada se ujedno razgovaralo i s koordinatoricom tamošnje hrvatske razvojne pomoći Rababehom Nadžaibi, kao i s odabranim korisnicima te pomoći. Ne bi bilo čudno ni da dnevni red aktualne posjete zapravo bude u sličnome tonu te rasporedu, te u svjetlu nedavne Vladine odluke o zadržavanju hrvatskog angažmana u misiji “Resolute support” na istoj razini kao i do sada.

Naknadne informacije

Preko tri sata nakon objave ovog teksta o gostovanju hrvatskih dužnosnika u Afganistanu 20. svibnja 2016. godine, i Ministarstvo obrane RH se na tu temu oglasilo priopćenjem. U njemu se ističe da je posjeta bila organizirana povodom dvadeset i pete obljetnice OS RH i Hrvatske kopnene vojske, a da su Predsjednicu RH i ministra obrane podno Hindukuša tom prilikom posebno dočekali general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik HKoV, i brigadir Krešimir Tuškan, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta (ZOSr) u sklopu GS OS RH.

Nadalje, dani su i određeni dodatni detalji o radnome sadržaju njihove posjete – koji su pokazali da naše procjene planiranoga programa tu i nisu bile daleko od istine. Naime, iz MORH-a su napomenuli da je goste u Mazar-e-Sharifu dočekao brigadir Mato Matanović, zapovjednik 4. HRV CON-a, a onda:

Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović i ministru obrane Josipu Buljeviću poželio je dobrodošlicu i zapovjednik Zapovjedništva za savjetovanje i potporu Sjever (TAAC-North) njemački brigadni general  Hartmut Renk, koji ih je s članovima stožera upoznao s radom i situacijom u području odgovornosti“.

Uz to, spomenuto je bilo i aktualno brojno stanje 4. kontingenta u misiji “Resolute support”, skupine čija je glavnina stacionirana u prostoru TAAC-North, zajedno s još osamnaest drugih nacija. Ono iznosi:

… 103 pripadnica i pripadnika OS RH, a u njegovom sastavu nalazi se i 22 pripadnika oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.