Postupak protiv Kotromanovića

 

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na jutrošnjoj 125. sjednici odlučilo je pokrenuti postupak protiv ministra obrane, Ante Kotromanovića, zbog sumnje da je nedavnim izletom na Lošinj bio u žestokom sukobu interesa. Povjerenstvo je takvu odluku donijelo na temelju do sada prikupljene dokumentacije, koja je trebala utvrditi da li je prijava protiv Kotromanovića osnovana ili ne. Kako je već ranije potvrdila Dalija Oreškovića, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na adresu tog tijela stigla je ne-anonimna prijava protiv Kotromanovića, no ime podnositelja ne smije se objaviti, jer mu zakon garantira zaštitu identiteta. Tek nakon što je danas Povjerenstvo odlučilo pokrenuti postupak, tražit će se očitovanje i samog Ante Kotromanovića.

„Pokreće se postupak zbog moguće povrede članka 11. Zakona o sprječavanju interesa zbog primitka usluge prijevoza zrakoplovom od privatnog subjekta, što se tretira kao nedopušteni dar. Let avionom, naime stajao je 28.500 kuna,“

objasnila je članica Povjerenstva Tatijana Vučetić.

Izvor: Tportal

Izvor: Tportal

Kako je krajem studenog prošle godine objavio Tportal, Kotromanović je 12. studenog, zajedno s obitelji, privatnim zrakoplovom Beechcraft King Air 90 doletio iz Zagreba na otok Lošinj. Let ovim zrakoplovom na liniji Zagreb-Lošinj-Zagreb košta 28.500 kuna. Kao da to već nije izazvalo dovoljno interesa, ministar je obrane na Lošinju viđen u restoranu Veli Žal na ručku s Mihajlom Perenčevićem, osobom koja je za ruske poslovne ljude iz Beta ulaganja vodila preuzimanje lošinjskog hotela Jadranka. Već neko vrijeme poznato je i da se Rusi zanimaju za kupovinu vojarne Kovčanje, te aktivno lobiraju po tom pitanju. Ministarstvo obrane medijima je priopćilo da je Kotromanović bio „na privatnom putovanju i nije koristio ni sredstva ni resurse državnog proračuna“, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na temelju prispjele dokumentacije ustanovilo je da je trodnevni hotelski smještaj za sebe i obitelj platio sam Kotromanović, vlastitom kreditnom karticom. Ne zna se tko je platio ručak, a podmirenjem troškova avionskog prijevoza Povjerenstvo će se još itekako baviti.

O mogućem sukobu interesa dosadašnjeg ministra obrane govorilo se i prilikom nedavnih napisa o tome kako će karijeru nastaviti preko Velike bare. Iako se Kotromanović opravdavao da još nije donio odluku o odlasku u Ameriku, postavilo se pitanje smije li se visoki državni dužnosnik, uz to još i ministar obrane, baviti sigurnosnim poslovima za odvjetničku tvrtku koja je bila u određenim poslovnim odnosima s Vladom RH. U podužem pismu koje je Kotromanović poslao javnoj televiziji, najavio je i da će ubuduće za mišljenje pitati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa poželi li raditi nešto korisno umjesto ubirati državnu plaću još narednih godinu dana.

„A kad se već bavimo špekuliranjem o potencijalnom sukobu interesa, osobno smatram da je Zakon o spriječavanju sukoba interesa u nekim dijelovima nelogičan jer pitam vas hipotetski – može li potencijalni interes ili potencijalno pogodovanje, kako god hoćete, lakše ostvariti netko tko dolazi iz privatnog biznisa na vladajuću poziciju ili onaj tko je s te pozicije otišao ili netko tko uopće više nije u politici i kakav bi sukob interesa to točno bio? Samo Ministarstvo obrane posluje sa stotinama tvrtki, a sva ministarstva vjerojatno s tisućama njih. Znači li to da se političar koji želi u privatne vode ne smije zaposliti u niti jednoj od tih privatnih tvrtki? Ima li to logike?“,

retorički se pitao Kotromanović.

Slična je afera izbila i prije točno godinu dana, kada je CRODUX u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka na svojoj Facebook stranici objavio sliku Ante Kotromanovića na jednoj od svojih benzinskih stanica, uz tekst: „I naš ministar Kotromanović zna gdje se toči najbolje gorivo“. Iako je Ministarstvo obrane potom objavilo da ne posluje sa Čermakovim CRODUX-om, ovaj nižerazredni marketinški potez ostao je kao mrlja na Kotromanovićevom inače vrlo dobrom mandatu na čelu Ministarstva obrane. Nažalost, učestalost takvih aferica tijekom posljednjih nekoliko tjedana itekako utječe i na formiranje javnog mišljenja, pa bi bilo zaista šteta da Kotromanović ostane zapamćen po nervozi i nepoznavanju pojma „sukob interesa“, umjesto po uspješne 4 godine u tradicionalno vrlo teškom obrambenom resoru.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.