Poklonjena oprema iz kampa “KAIA North”

 

Hrvatska Vlada danas je usrećila Kraljevinu Dansku poklonivši joj svoje uredske te smještajne prostore, pripadajuću opremu, kao i skladišne kontejnere iz kampa „KAIA North“, u Afganistanu. Kako je pomalo zbunjeno na jutrošnjoj 148. sjednici Vlade RH objasnio obrambeni ministar Ante Kotromanović:

„Ovdje se radi o donaciji nekoliko uredskih prostorija i nekoliko kontejnera za potrebe Oružanih snaga Kraljevine Danske. Mi više nemamo interesa jer selimo na područje sjevera Afganistana. To je za nas optimalna mogućnost zato što je naprosto neizvodivo izvršiti povrat ili prodaju tih kontejnera u Hrvatsku i prodaje Afganistanu. Predlažem da Vlada donese odluku da darujemo to… da darujemo ova sredstva Kraljevini Danskoj u Kabulu. I mi darujemo. A oni su zainteresirani za to, naravno.“

Kamp “KAIA North” na kabulskom aerodromu

Danci ne samo da su zainteresirani već su, kako se da iščitati iz popratnog Vladinog dokumenta, „iskazali interes da im se navedeni prostori ustupe na korištenje za potrebe njihovih snaga u operaciji potpore miru ISAF“. Kamp „KAIA North“ nalazi se u vojnom dijelu zračne luke u Kabulu, a pripadnici OS RH koristili su ondje dvije uredske prostorije, četiri prostorije za smještaj, i 9 skladišnih kontejnera, od čega su dva bila s balističkom zaštitom. Povlačenje savezničkih snaga trenutno je u tranziciji iz 4. u 5. fazu, pa je u skladu s time na redu i povlačenje hrvatskih pripadnika iz kampa „KAIA North“.

Tako će Danci, koji tamo ostaju, za svoje potrebe od Hrvatske dobiti 7 kontejnera od 20 stopa, 2 kontejnera ISO 20 s balističkom zaštitom, 2 uredske prostorije u zgradi, i 4 sobe za smještaj u zgradi. Prema procijenjenoj vrijednosti, upravo su stambene sobe i najvrijednije, jer ih cijenimo na 271.720,33 kn po komadu; slijede uredske prostorije – 166.228,91 kuna po komadu; potom kontejneri s balističkom zaštitom – 110.250,00 kn/kom; dok su obični kontejneri i najjeftiniji – samo 7.960,62 kn/kom. Ukupna vrijednost opreme koju je Hrvatska upravo poklonila Danskoj procijenjena je na 1.695.563,46 kuna bez PDV-a.

Dok Vlada RH barem na prvu loptu ne spominje ikakav konkretni uzvrat na ime ovoga poklona, ostaje pitanje zašto bi bilo potpuno nemoguće prodati te objekte, ili barem kontejnere koji su pokretni. Kako je u tijeku veliko izvlačenje međunarodnih snaga iz Afganistana, jasno je da prodavača ovakve robe trenutno ima mnogo, a lokalnih kupaca malo – tako da su vjerojatno i cijene niske, dok je transport do prvih luka ili željeznica skup. No, kako se o svemu tome u više simboličkom obrazloženju ove odluke nije čulo niti riječi, ostaje dojam da Vlada nepodnošljivom lakoćom poklanja raznu opremu na sve strane. Baš po onoj narodnoj: “Nije beg cicija”!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.