Počinje izrada strateških dokumenata

 

Nepuna 3 tjedna nakon što je Vlada RH donijela odluku o osnivanju povjerenstava za izradu nacrta nove Strategije i nacionalne sigurnosti, te prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, ta su povjerenstva napokon i zaživjela. Simbolički početak njihovog rada obilježen je jučer, 21. studenog, na Hrvatskom vojnom učilištu, gdje je održana masovna prva sjednica spomenutih tijela. Među ukupno 80 članova ova dva povjerenstva našlo se predstavnika većine ministarstava i drugih tijela državne uprave, predstavnika obavještajne zajednice i Ureda predsjednice RH, članova akademske zajednice i raznih civilnih institucija.

Voditelj obje radne skupine je posebni savjetnik ministra obrane, umirovljeni general Dragutin Repinc, koji je u prigodnoj prezentaciji naznačio i rokove u kojima bi pojedini dijelovi posla trebali biti napravljeni. Prema planovima, nakon usvajanja metodologije, određivanja koncepta i sadržaja, definiranja nacionalnih interesa i ciljeva (vrijednosti) te raščlambe prijetnji, potom raščlambe rizika i definiranja sposobnosti (načini i sredstva) odgovora na rizike, do travnja 2017. bit će izrađen Nacrt prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti, koji će se potom uputiti u javnu raspravu (e-savjetovanje). Usvajanje dokumenata u Saboru očekuje se iduće godine, točnije u srpnju 2017.

No kako smo već pisali, to je ipak prilično optimistično postavljen krajnji rok koji pretpostavlja da cijeli ovaj proces teče glatko i bez ikakvih problema. Međutim, s obzirom na brojčano stanje ovih povjerenstava i široku rasprostranjenost članova, opravdana je sumnja da bi moglo biti po onoj narodnoj – „puno baba, kilavo dijete“. Nazočni na jučerašnjoj prvoj sjednici povjerenstava bili su oduševljeni ovolikom šarolikošću članova jer, kako je istaknuo dekan Veleučilišta Vern Vlatko Cvrtila, „sveobuhvatan pristup nacionalnoj sigurnosti traži partnerstvo državnog sigurnosnog sektora sa cjelokupnim društvom, koje je ključno u izradi dokumenata vezanih uz nacionalnu sigurnost.“

————————————————

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.