Počela obuka posada za HEMS

 

Jutros su u prostorima KB Dubrava ministar zdravstva Vili Beroš i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević svečano otvorili edukaciju članova posada buduće Helikopterske hitne medicinske službe (HEMS ili HHMS). Edukaciju polazi ukupno 100 ljudi – 50 liječnika te 50 medicinskih sestara i tehničara koji će uskoro svoju stručnost pokazati i na terenu – u helikopterima nove zdravstvene usluge u RH. „Nalazimo se na početku edukacije članova posade hitne helikopterske medicinske službe. To je složeni proces, moramo trenirati naše djelatnike, liječnike, te tehničare i medicinske sestre za novu funkciju u okviru helikopterske potpore sustavu civilne zaštite, odnosno HEMS-a“, naglasio je Vili Beroš.

Edukacija kroz pet modula osmišljena je prema smjernicama Europske unije, a provodi je zajednica ponuditelja EliFriulia S.p.A., Eliance Helicopter Global Services SL i Eli-Adriatik, koja je krajem prošle godine potpisala 7-godišnji ugovor za pružanje usluga HEMS-a. Danas je za 20 članova budućih posada u bazi Zagreb započeo prvi modul pod nazivom „Upravljanje resursima posade“ (u sklopu kojeg će polaznici slušati o komunikaciji, timskom radu, vodstvu, donošenju odluka, itd), dok će se za medicinare iz timova u Osijeku, Rijeci i Splitu ovaj modul održati do kraja  veljače. Ostala četiri modula održat će se u ožujku za sve 4 baze.

Cilj ove edukacije je članove posada u potpunosti pripremiti na sve probleme i incidentne situacije s kojima će se suočavati u hitnoj helikopterskoj službi. Edukacije u Zagrebu i Osijeku bit će drugačije nego u Splitu i Rijeci, gdje će se polaznici dodatno educirati o izazovima rada iznad mora. To uključuje i tzv. HUET – „Helicopter Underwater Escape Training“, što smo na portalu Obris.org  procijenili kao jedan od nužnih tipova obuke. „Dodatno ćemo podučavati i medicinske tehničare, s obzirom na to da helikopteri neće imati kopilota, te će tehničari morati pomagati u raznim procesima kao što je polijetanje i slijetanje“, pojasnila je Maja Grba-Bujević. Kako smo već pisali na portalu Obris.org, EliFriulia je u rujnu prošle godine putem oglasa tražila više HEMS pilota i zrakoplovnih tehničara koji će od proljeća ove godine letjeti kao posade hrvatskog HEMS-a. Kako je najavila Grba-Bujević, liječnici i prvostupnici sestrinstva koji će raditi u HEMS-u imaju višegodišnje iskustvo rada u djelatnosti hitne medicine i educirani su o standardiziranim medicinskim postupcima pružanja hitne medicinske skrbi, no sada trebaju usvojiti nova, specifična znanja o radu u helikopteru.

Ministar Beroš najavio je kako se završetak edukacije i početak prvih letova, prema ugovoru, planira za prvi dan travnja ove godine.

* Photo: Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za hitnu medicinu

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.