Pitanje kvoruma odgodilo Odbor za obranu

 

Kako se zadnjih dana moglo pročitati na internetskim stranicama Hrvatskog sabora, za danas ujutro u 9.30 bila je zakazana sjednica Odbora za obranu – matičnog radnog tijela hrvatskog parlamenta zaduženog za pitanja iz područja obrane. Kao predloženi dnevni red te, 5. po redu sjednice ovoga tijela u aktualnome sazivu Sabora, bile su navedene ukupno tri bitne radne točke: (1) Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o sudjelovanju pripadnika OS RH u misiji potpore miru „Resolute Support“ u Afganistanu, (2) Godišnje izvješće o obrani za 2015. godinu, i (3) Izvješće o provedbi Plana humanitarnog razminiranja i utrošenim financijskim sredstvima za 2015. godinu.

U trenutku otpočinjanja sjednice – kvorum!

Kao obrazlagatelji ovih tema pred saborski su Odbor jutros pristupili zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić i Glavni tajnik Ministarstva Petar Barać. S druge strane stola, njima se trebalo pridružiti barem sedam saborskih zastupnika, ne bi li sjednica imala kvorum i mogla pravomoćno odlučivati o temama skupa. U trenutku službenog započinjanja sjednice, saborski su se zastupnici još okupljali, ne bi li baš u minutu oko 9.30 njih zaista i bilo sedam prisutnih – 5 iz vladajuće Domoljubne koalicije i 2 iz oporbe, uključujući tu i predsjednika Odbora Igora Dragovana (SDP). No, tada se saznalo da je tu zastupnik HSP AS Pero Ćorić samo u prolazu, budući da u isto vrijeme ima zakazanih i nekih drugih obveza (točnije, u isto vrijeme zakazani Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove), čime je broj prisutnih pao na nedovoljnih šest, a kada je onda otišla još i oporbena Tanja Vrbat (SDP) – u dvorani je ostalo definitivno nedovoljnih pet zastupnika.

Samo koju minutu kasnije – kvoruma ipak nema!

Ovo je stanje ubrzo izazvalo glasno negodovanje predsjednika Odbora Dragovana, koji je ustvrdio:

… uredno smo, zadnja tri dana… podpredsjednika sam zamolio da vidi kad mu najbolje odgovara, s obzirom na važnost točaka, ali nažalost… S obzirom na to da imamo izuzetno dvije važne točke, jedno je pitanje Afganistana, i… ne mogu čekati. Oprosti. Prije dva dana smo se ogovorili da je danas sjednica“,

izgleda, sve to baš da bi se izbjegle ovakve i slične situacije.

Dolazak Željka Dilbera iz Domoljubne koalicije u dvoranu stanje je opet vratio nadomak kvorumu, ali to nije pomoglo – jednako kao što nisu pomogli ni apeli delegacije MORH-a da je tema brojnosti kontingenta u Afganistanu dovoljno bitna da se pričeka zastupnike i njihovo moguće okupljanje u neko skorije vrijeme. Naime, strpljenje oporbenog predsjednika ovog radnog tijela nije trpjelo daljnjih odgoda – tako da je oko 9.37 proglašena odgoda sjednice zbog nedostatka zastupničkog kvoruma. Kako teme s dnevnoga reda ne idu odmah danas na raspravu pred plenarnom sjednicom, Dragovan je obrazložio da će i njihova rasprava pred Odborom za obranu morati pričekati neko bolje doba tijekom idućega tjedna.

Doduše, samo koju minutu nakon otkazivanja sjednice, u prostoriju je pristigla i Ines Strenja Linić (Most), koja je skoro pa dala kvorum vladajućima. Nažalost, kako se tu od nje moglo čuti, Odbor je bio zakazan baš u vrijeme kad započinje i sama plenarna sjednica – a izgleda da je Most odlučio u sabornici biti prisutan u trenutku tog otvaranja, ne bi li tek onda njihovi zastupnici krenuli na pojedina radna tijela. Uz ovakvu praksu, Strenja Linić je na Odbor za obranu stigla samo gledati kraj razlaza svojih kolega, uz nadu da će se uskoro ipak ponovo okupljati na istu temu, ali u neko prihvatljivije doba dana.

Parlamentarne igre

Za rad spremni predstavnici MORH-a

Da bude jasno, današnja neuspješna sjednica Odbora za obranu protekla je u potpunosti sukladno parlamentarnoj radnoj praksi. Dapače, protekla je u skladu s najozbiljnijim zasadama te prakse, s prilično točnim vremenom početka skupa, umjerenim čekanjem potencijalnih sudionika, i bez korištenja ikakvih alternativnih praksi okupljanja zastupnika ili njihovih glasova. Dok se potpredsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ) trudio da telefonom okupi zastupnike vladajućih, oporba je iskoristila svoje pravo i bila prisutna tek minimalno – u osobi predsjednika Odbora. U iole normalnim situacijama to i ne bi trebalo biti bitno – budući da vladajući ionako imaju brojčanu prednost dovoljnu za održavanje sjednica, kada se stvarno okupe i krenu raditi.

Naime, Odbor za obranu u teoriji ima 13 zastupnika – 7 iz kvote vladajućih i 6 oporbenih. Time vladajuća strana ima većinu (koja je ujedno i kvorum), dok oporba ima osobu predsjednika, koji može utjecati na rad Odbora svojim administrativnim ovlastima. Ta je prevaga vladajućih u aktualnom sazivu Odbora za obranu još i dodatno izražena kroz činjenicu da Odbor trenutno ima samo 12 članova, budući da oporba još nije ni imenovala čitavu svoju kvotu zastupnika, ostavivši jedno mjesto privremeno upražnjeno. Time na 7 vladajućih zastupnika trenutno dolazi još i 5 oporbenih, od kojih je prvi po važnosti predsjednik Odbora. Ako predsjednika ne bi bilo na sjednici, recimo radi spriječenosti, vladajući bi putem potpredsjednika iz svojih redova ipak mogli održati sazvanu sjednicu (koju je u iole redovnim okolnostima morao sazvati osobno predsjednik), a svojom većinom od 7 zastupnika imali bi i kvorum za odlučivanje. No, problemi počinju kada i uz prisustvo oporbenog predsjednika – vladajuća kvota ne bude u stanju okupiti svoju većinu. Upravo se to dogodilo danas.

Usprkos važnosti tema, u Sabor se dolazilo badava!

Vidjevši da kvorum zapravo ovisi o svakom pojedinom prisutnom zastupniku, odlazak Tanje Vrbat predstavljao je fini primjer parlamentarne igre oko kvoruma. U iole normalnim okolnostima to bi jedno zastupničko mjesto brzo bilo popunjeno, a sjednica bi se održala. Izostanak više vladajućih zastupnika tu je pomrsio računicu – posebice ako se ima u vidu očigledna činjenica da je potpredsjednik Odbora Đakić u svom nastojanju okupljanja zastupnika prvenstveno računao na vladajuće saborske zastupnike mimo stranke Most. Naime, da je bio u kontaktu i s Mostom, znao bi da Ines Strenja Linić dolazi na sjednicu, pa bi sa samo nekoliko minuta odugovlačenja ipak osigurao kvorum. No, očito da aktualni odnosi Domoljubne koalicije i partnera u zadnje vrijeme ne idu tako daleko da bi osigurali normalnu suradnju, pa makar i same teme iz resora obrane ne bile sporne među “suradnicima”.

Problemi RH parlamentarne prakse

Iako javnosti bitno, sjedenje na plenarnim sjednicama manje je važno

Naravno, današnje događanje pred Odborom za obranu ogolilo je još nekoliko problema koji bjelodano muče parlamentarnu praksu u Republici Hrvatskoj. Kao prvo, tu je činjenica da dijelu saborskih zastupnika nije jasno koji su im radni prioriteti u parlamentu. U svim normalnim situacijama, nakon glasovanja u plenarnome sastavu, drugi po važnosti posao trebao bi im biti rad u radnim tijelima Sabora – posao kojeg se manje vidi od samog sjedenja u sabornici (sa ili bez upaljenih televizijskih kamera), i kojim se ionako često pravda pustoš na plenarnim sjednicama. Tek nakon toga na red dolaze te famozne plenarne rasprave, koje su možda zgodne za dizanje prepoznatljivosti u narodu, ali bi zapravo bile i bolje/kvalitetnije/sadržajnije da u njima sudjeluju samo oni koji na pojedine specijalističke teme imaju štogod sadržajno za reći, a ne i svi zajedljivi ili dokoni u parlamentu. Kad smo utvrdili rang važnosti sjednica parlamentarnih radnih tijela u općem poretku poslova zastupnika – spomenimo i još jedan bolni problem u praksi Hrvatskoga sabora.

Često treba biti negdje drugdje!

Kao drugi veliki problem, pojavljuje se činjenica da Sabor zapravo u punini aktivno radi samo u doba kada su zakazane plenarne sjednice. Dakle, za rad svojih radnih tijela računa se da on zapravo i nije dovoljno atraktivan da privuče saborske zastupnike u Zagreb, na njihovo radno mjesto, pa se takve sjednice radnih tijela zakazuje samo u dane kada Sabor ima opće rasprave. Kako to baš i nije iznimno često, ispada da u baš te dane najednom nastaje gužva pojedinih sjednica brojnih radnih tijela, gdje se pojedina od njih trgaju za radne prostorije, uz česta preklapanja termina – što je posebno neugodno kada pojedini zastupnik završi s više istovremenih obveza na različitim mjestima. Upravo to se navodno danas dogodilo zastupniku Ćoriću, koji je onda bio prisiljen birati gdje će biti – i koji je odabrao nešto drugo (da li i važnije?), a ne Odbor za obranu. Da se takve stvari ne bi događale, u normalnim parlamentima sjednice radnih tijela itekako se održavaju mimo plenarnog postupanja – čime se onda dobije dovoljno vremena i prostora za detaljan pripremni rad, što jača i kvalitetu diskusije na općim sijelima zastupnika.

Kad vladajući ne drže kvorum, i predstavnici Vlade odlaze neobavljena posla

Kad vladajući ne drže kvorum, i predstavnici Vlade odlaze neobavljena posla

Kao treće, sam sastav radnih tijela u normalnim situacijama garantira da vladajući mogu sastaviti kvorum, koji pri tome ne ovisi o oporbenim zastupnicima. Time se u pravilu garantira redovit i donekle ozbiljan rad spomenutih parlamentarnih radnih tijela, na kojima oporba može slobodno odabrati kada i koliko želi sudjelovati – bez da o njihovoj prisutnosti redovito ovisi elementarno funkcioniranje tih radnih organa. Dakle, tu igru uvelike vode vladajući, koji na svojoj strani imaju i opću većinu te Vladu, dok su oporbi dopuštena sva sredstva ne bi li u takvim okolnostima uspjela na površinu dovesti i barem nešto svojih pogleda na teme rada. U njihova legitimna i svakodnevna sredstva postupanja spada i izostanak sa sjednica, administrativna kontrola sjednica (u granicama elementarne pristojnosti), ali i grupno pojavljivanje na tijelima – posebice kada tako iznenade vladajuće i budu u stanju svojim glasovima odlučiti pojedine teme. Nasuprot tome, na vladajućoj je strani osnovna odgovornost da okupi svoju većinu, i da njome osigura rad parlamenta i njegovih radnih tijela – što onda i oporbu tjera na sudjelovanje, ne bi li se i njihov glas ipak čuo. Upravo je ovo zadnje pravilo postupanja danas u praksi omanulo – dovevši do raspuštanja sjednice zbog manjka jednog zastupnika do kvoruma, bez da je itko (a posebno dopredsjednik Odbora iz vladajućih redova) znao da je barem jedna zastupnica vladajućih upravo na putu prema događanju.

Kako bilo da bilo, izgleda da će Odbor za obranu Hrvatskog sabora o navedene tri teme raspravljati idući tjedan – ako u međuvremenu nešto spektakularno opet ne potrese političku scenu RH, koja je i danas bila tako stabilna da su poneki novinari ostali u čudu da portal Obris.org uopće ide na sjednicu parlamentarnog radnog tijela dok, kako su oni tvrdili, “danas pada Vlada“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.