Parlamentarna skupština NATO-a bez SAD-a

 

Godišnje 59. zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a prolazi bez sudjelovanja delegacije Sjedinjenih Američkih Država. To je prvi puta u povijesti NATO-a da SAD ne sudjeluje na takvom skupu, a razloge treba tražiti u gotovo dva tjedna dugoj blokadi američkih državnih tijela budući da Kongres još uvijek nije donio proračun. Izostanak američke delegacije nije prošao nezamijećeno ni među parlamentarcima u Dubrovniku, pa su se u raspravama mogla čuti i pitanja može li Europska unija bez svog američkog saveznika, te može li bez američke potpore razvijati svoje obrambene sposobnosti.

Takvo je pitanje, u kontekstu sveopćeg pada obrambenih proračuna, hrvatskom ministru obrane Anti Kotromanoviću postavio parlamentarac iz Velike Britanije.

Naravno, svi smo primijetili da nema nikoga iz SAD-a, ali to ne znači da oni nisu uključeni, involvirani u ono što se dešava u Europi“,

 započeo je Kotromanović, i nastavio: 

Što može Europa bez SAD-a? Da li Europa može se brinuti sama o europskoj sigurnosti? Ja ću sada govoriti iskreno, najotvorenije, osobno – ja nisam siguran da smo mi to ponekad u stanju, bez SAD-a, zato što ponekad radimo i sa figom u džepu. Ali ja vjerujem u europske snage, ja vjerujem da mi možemo postići jedan konsenzus, mislim pogotovo na članice NATO-a koje su i članice EU, o tome da europska sigurnost je sigurnost nas, svih nas, naših građana, i da mi znamo, i da mi možemo, i da mi hoćemo razvijati naše sposobnosti, znači zajedničke sposobnosti da budemo interoperabilni, da bi znali mi sačuvati mir recimo u našoj kući i da bi mi bili sposobni djelovati naravno i kroz NATO, a imali smo recimo taj jedan sjajan primjer u Libiji ili djelovati naravno kroz cijeli Sjevernoatlantski savez.

S Kotromanovićem se složio i njegov slovenski kolega Roman Jakič. I on smatra da bi se trebalo zabrinuti oko mogućeg izostanka prisutnosti SAD a u izgradnji europskih sposobnosti, pogotovo ima li se na umu u koliko raznih misija i operacija zemlje-članice EU-a sudjeluju zajedno s SAD-om: 

Bit će vrlo teško preživjeti bez njih. O tome trebamo razmisliti. Time se bavio i posljednji EU samit, pokušavajući odgovoriti na pitanje kako možemo provoditi vlastitu obrambenu i sigurnosnu politiku“.

I bez Amerikanaca, još uvijek se službeno ne zna točan broj delegacija i zastupnika koji su protekla četiri dana proveli u Dubrovniku. Budući je bilo ljudi koji su cirkulirali, i dolazili postupno, konačne brojke znat će se uoči današnje plenarne sjednice i završetka 59. redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.