Prva godišnjica portala Obris.org

 

Točno na današnji dan 2012., nakon mnogo mjeseci razmišljanja i isprobavanja, portal Obris.org ugledao je svjetlo dana. Postavivši ga kao specijaliziranog prije svega za obranu i sigurnost, puno smo puta čuli – pa tko će to čitati?! Danas, godinu dana kasnije, s ponosom možemo reći da je naš pilot-projekt prerastao okvire „prvog mačića“ i našao svoju publiku, koja svakim danom postaje sve brojnija, kako u RH, tako i van njenih granica.

Uspostavljanje portala obilježila je jedna prilično bizarna anegdota. O tome smiju li se portal i njegov nakladnik, udruga građana OBRIS – Obrana i sigurnost, baviti jednom tako ozbiljnom stvari kao što su obrana i sigurnost dvojio je i Gradski ured za udruge, tražeći od nadležnog Ministarstva obrane mišljenje o zakonskoj osnovanosti bavljenja tom „opasnom“ djelatnošću. No, kako je i Ministarstvo ustvrdilo da to nije „izričito zakonom zabranjeno“, nije bilo prepreka da se udruga konačno registrira, a portal zaživi.

U proteklih godinu dana bavili smo se pretežito Hrvatskom i hrvatskim poimanjem obrane i sigurnosti. Pitanja financiranja obrane i javnih nabava u sektoru, odnosi izvršne i zakonodavne vlasti po obrambenim pitanjima, procesi formiranja zakonodavnih okvira, mirovne misije – sve su to teme kojima smo posvećivali posebnu pozornost posljednjih mjeseci. Bavili smo se i, na ovom prostoru jedinstvenim promatranjem obrambeno-sigurnosnih tema u regiji, i na taj način postali relevantan izvor informacija za mnoge službene instance ne samo u Lijepoj našoj, već i šire. Osim na već poznatoj vam adresi www.obris.org, možete nas čitati i na Facebooku, a nedavno smo otvorili i kanal ObranaSigurnost na servisu YouTube.

Bilo nam je posebno zadovoljstvo predstaviti javnosti naše ugledne sugovornike: hrvatskog ministra obrane Antu Kotromanovića, načelnika HVU-a generala Slavka Barića, pomoćnicu glavnog tajnika NATO-a Kolindu Grabar Kitarović, ministricu vanjskih poslova RH Vesnu Pusić, načelnika Vojne Akademije Republike Srbije generala Mladena Vurunu, bivšeg pomoćnika ministra obrane RS i povjesničara Bojana B. Dimitrijevića, zapovjednika operacije „Unified Protector“ generala Charlesa Bucharda, načelnika GS Oružanih snaga Kraljevine Švedske generala Sverkera Göransona,svjetski poznatog vojnog povjesničara Sir Hewa Strachana…. Naravno, na tome nećemo stati, jer je u pripremi još nekoliko izuzetno zanimljivih razgovora. I to zasigurno nije sve što pripremamo u ovoj godini.

I na kraju, veliko hvala prijateljima kojima su nas hrabrili i nesebično pomagali u ovoj prvoj godini: Borisu, Marku R., Danielu, Ivici i Marku Š. Hvala i prijateljima i kolegama iz Centra za mirovne studije, Transparency Internationala Hrvatske, GONG-a, SEEbiza, H-Altera, Aerosvijeta, T-portala, Večernjeg lista, HRT-a, Al Jazeere, Novog lista, Slobodne Dalmacije, te svima koji su naše tekstove i analize prepoznali kao relevantan i pouzdan izvor informacija.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.