OS RH mijenjaju ime?

 

Nakon što je jučer u Hrvatskom saboru najavio mogućnost preimenovanja Oružanih snaga RH u „Hrvatska vojska“, jutros je na Danu sporta ministar obrane Damir Krstičević ponovio kako se vrlo ozbiljno promišlja ovakva mogućnost promjene.

„Vidjeli ste da želimo, i da smo sada u procesu i promjene naziva – da opet iz Oružanih snaga Republike Hrvatske… da se vratimo i da se zovemo Hrvatska vojska. Mislim da je to bliže hrvatskom narodu, da je to bliže pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske, jer to je naša povijest, to je naš izvor, i vidjeli ste i danas – kroz ovu sportsku opremu – da upravo na leđima hrvatskog vojnika upravo je natpis ‘Hrvatska vojska’“.

Krstičević je za ovu najavu dobio veliki pljesak iz publike, pa nema sumnje da će se ova najava u skorije vrijeme pretvoriti u zbilju. Kada će se štogod od toga dogoditi – nije još poznato, ali ne bi bilo iznenađenje da OS RH svoj dan krajem mjeseca svibnja dočekuje posljednji put sa starim imenom, ili čak prvi puta s novim imenom. Pri tome, treba uzeti u obzir i zanimljivost da je danas s natpisom Hrvatska vojska na leđima osvanula jedna vrlo raznolika družina. Bilo je tu pripadnika HKoV, kojima natpis potpuno odgovara, ali i zrakoplovaca te mornaričara, Uz to, pod natpisom Hrvatska vojska“ trčalo je i ponešto civila, koji usprkos radnome mjestu u Ministarstvu obrane teško mogu biti svrstani u vojnike (osim ako ujedno ne oživimo i negdašnja razlikovanja nekakvih novih borbenih“ i neborbenih“ sektora).

Ako već HV, zašto onda ne i ZNG ?

Sve to, naravno, otvara i neka stara načelna pitanja. Riječ je o dilemama tipa, je li Hrvatska kopnena vojska dio Hrvatske vojske“? Ili je to dvoje zapravo isto? Ili su onda i ostale grane zrele za preimenovanje – recimo, u Hrvatsku zračnu vojsku i Hrvatsku morsku vojsku“? A je li mornar zapravo nazivom vojnik i mimo povremene službe u misijama kopnene prirode, samo toga baš nije uvijek bio administrativno svjestan gledajući po dokumentima kako se dvojno spominje te traži “vojnike/mornare”? Da ne velimo koji će problem biti osmišljavanje odgovarajućih prijevodnih naziva kod kojih se miješa naziv za čitave Oružane snage (dosadašnji Croatian Armed Forces – CAF), s kakvim širim pojmom (recimo, varijante s „Military“), ili možda užim nazivom globalno uobičajenim za jednu pojedinu granu (verzije pojma „Army“) slučajno baš onu koja je u Hrvatskoj toliko sadržajno dominantna da bi lako mogla opet pojmovno pojesti čak i šire nazivlje obrambenog sustava…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.