Dilema oko nošenja umanjenih oznaka ratnih postrojbi

 

Ove subote, 27. kolovoza 2016. godine, na Plesu je održan ispraćaj 5. hrvatskog kontingenta u NATO misiju “Resolute Support” (Odlučna potpora) u Afganistanu. Tom se prilikom od ukupno 112 pripadnika HRVCON-a (90 iz Hrvatske, te još 17 iz Crne Gore, 2 iz Albanije, 2 iz Bosne i Hercegovine te 1 iz Makedonije) prigodno pozdravio zbor visokih časnika iz vrha hrvatskog obrambenog sustava – načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HKoV general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik ZzP general-bojnik Mladen Fuzul, ravnatelj VSOA-e brigadni general Ivica Kinder, te zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta GS OS RH, brigadni general Krešo Tuškan. Kako je to već uobičajeno, održani su i prigodni govori, te se zapovjedniku kontingenta, brigadiru Draženu Sebastijanu, zaželjelo uspjeh i sreću. No, tom je prilikom u oko pažljivijim promatračima upao i jedan dodatan detalj na toj prilično standardnoj prigodnoj priredbi.

Naime, u okviru borbene odore koju su ondje nosili general zbora Mirko Šundov te brigadni general Krešo Tuškan bila je i umanjena oznaka njihovih negdašnjih ratnih postrojbi – postavljena na gornju poziciju desne nadlaktice. Budući da nije tajna kako se ovakve oznake do sada baš i nisu nosile – dapače, spominjale su se čak i izričite zapovijedi kojima je takva praksa bila zabranjivana – upitali smo Ministarstvo obrane o ovoj novoj praksi, ne bi li razjasnili ovaj novi trend, te tu malu dilemu riješili i za druge pripadnike OS RH koji su sudjelovali u Domovinskom ratu ili su bili dio ratnih postrojbi Hrvatske vojske. Evo što nam je iz Službe za odnose s javnošću MORH odgovoreno na postavljena pitanja:

„Vezano za vaš upit možemo vas izvijestiti da u skladu s odredbama aktualnog Pravilnika o vojnim odorama (Klasa: 023-03/14-04/12 Urbroj: 512-01-14-7, Zagreb, 6. studenoga 2014., NN 134/14) nema izričite zabrane nošenja oznaka ratnih postrojbi, ali isto tako nema niti izričite odredbe po kojoj se može ili mora nositi.

S obzirom na navedeno, a kako bi se očuvala tradicija postrojbi koje su dale neizmjeran doprinos u Domovinskom ratu i da ne bi došlo do dvojakog tumačenja i primjene kakav je sada slučaj, u tijeku su izmjene normativno – pravnih dokumenata i provedbenih propisa kojima će jednostavnim vojničkim rječnikom i izrazima biti regulirano tko, kada, što i gdje, a vezano za oznake ratnih postrojbi, nosi na prikrivnoj odori u digitalnom tisku. Konkretno, planirano je izdavanje Upute o nošenju vojnih odora u kojoj će precizno i nedvosmisleno biti regulirano nošenje svih vojnih oznaka, pa tako i oznaka postrojbi iz Domovinskog rata te oznake ‘Veteran’.

Što se tiče zabrane nošenja umanjenica, možemo vas izvijestiti da konkretna pisana zapovijed za pripadnike OS RH nije izdana. Naime, ostavljena je mogućnost zapovjednicima reguliranja nošenja dodatnih vojnih oznaka sukladno potrebama i prosudbi zapovjednika, uz poštivanje načela jednoobraznosti i sukladno zadaći“.

Temeljem ovog odgovora možemo zaključiti da načelnik GS OS RH i njegov zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta tu izgleda uvode jednu novu praksu po pitanju nošenja oznaka na borbenim odorama. Nakon ove javne prezentacije takve prakse, bit će prilično zanimljivo vidjeti hoće li i dalje biti pojedinačnih zapovjednika koji će takvo pravo braniti ljudstvu u svojim postrojbama – sada kada je jasno da takva praksa zapravo uopće nije zabranjena, već ovisi isključivo o dobroj volji pojedinaca da dopuste pripadnicima OS RH ponos na ratne postrojbe u kojima su prije služili.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.