OS RH (ipak) idu u Libanon

 

Jutros je u Vojarni stožernog generala Petra Stipetića u Karlovcu svečano ispraćen 1. HRVCON u operaciju UN-a u Libanonu – UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon). Uz vrh Ministarstva obrane RH i GS OS RH, ispraćaju su prisustvovali veleposlanik SAD-a Robert Kohorst, vojni izaslanik Italije brigadni general Giuseppe Gimondo, te pukovnik László Attila Szendröi, vojni izaslanik Mađarske.

1. HRVCON u UN-ovoj operaciji UNIFIL (Photo: MORH/J.Kopi)

Hrvatska u operaciji UNIFIL sudjeluje još od ožujka 2007. godine, popunjavajući dužnosti pojedinačnih stožernih časnika, a ovo je prvi puta da u tu operaciju šalje veći broj ljudi. Konkretno, prvi HRVCON broji 52 pripadnika, od čega 2 žene, koji će biti u sastavu kontingenta Oružanih snaga Talijanske Republike, zajedno s pripadnicima Alpinske brigade „Julia“ u sastavu tamošnje satnije za opću inženjerijsku potporu. Zapovjednik 1. HRVCON-a je bojnik Željko Javorović, a zapovjednik inženjerijske satnije – satnik Dražen Brkić. Ovo je prvi puta da Alpinska brigada „Julia“ sudjeluje u UNIFIL-u, jednako kao što je to i prvo sudjelovanje snaga DECI (Defence Cooperation Initiative) formata u toj misiji. Naime, talijanskim i hrvatskim vojnicima pridružit će se u Libanonu još i pripadnici slovenskih, austrijskih te mađarskih oružanih snaga.

Prije točno 6 mjeseci, MORH je izvodio do sada neviđene akrobacije s odlukom o  sudjelovanju u UNIFIL-u. Nakon što je Vlada na 65. sjednici 09. studenog 2017. donijela odluku o sudjelovanju do 70 pripadnika OS RH u ovoj UN-ovoj operaciji u Libanonu, 10-ak dana kasnije, pred sjednicu saborskog Odbora za obranu, MORH se predomislio i na Odboru ustvrdio da je odustao od ovog angažmana. Državni tajnik Tomislav Ivić tada je pred članovima Odbora rekao da se odustaje zbog „pogoršanja sigurnosne situacije u Libanonu“, budući je libanonski premijer upravo tih dana podnio ostavku. No, ta „definitivna“ odluka o neodlasku u Libanon nije potrajala ni 24 sata – već sljedećeg jutra MORH se ponovno predomislio, i na plenarnoj sjednici Sabora ustrajao na odluci koju je potvrdila Vlada RH i o kojoj nije raspravljao nadležni Odbor – o angažmanu u operaciji UNIFIL u Libanonu do maksimalno 70 pripadnika OS RH. Tada je državni tajnik Ivić imao novo objašnjenje – kako Vlada predlaže da se donese odluka o sudjelovanju, ali to „ne znači da će naši vojnici i završiti tamo“. Odluka o sudjelovanju, najavio je Ivić, donijet će se u skladu sa sigurnosnom situacijom u Libanonu. Evo danas, 6 mjeseci kasnije, ipak je put Libanona krenulo 50-ak pripadnika OS RH.

Satnik Dražen Brkić, zapovjednik Inženjerijske satnije UNIFIL (MORH/J.Kopi)

Na današnjem svečanom ispraćaju zapovjednik Inženjerijske satnije UNIFIL, satnik Dražen Brkić, podsjetio je da se iza njegove postrojbe nalaze 22 mjeseca intenzivnih priprema i obuke, što je jamac uspješnosti misije koja se pred njima nalazi. „Iza nas je 145 odrađenih zadaća, a posebno sam ponosan što se Inženjerijska satnija iskazala u pomoći civilnom stanovništvu u obrani od elementarnih nepogoda. Vjerujem kako ćemo još jednom našu Domovinu učiniti ponosnom“, zaključio je satnik Brkić. Satnija je, među ostalim, opremljena sredstvima koje je donirala Vlada SAD-a – iz programa američke Vlade pod nazivom „Global Peace Operations Initiative“ (GPOI) Oružane snage RH dobile su dozer, kopač-utovarivač, 4 agregata od 20 kW s prikolicom, agregat 120 kW, terensku kuhinju, 6 kamiona-istovarivača, i 3 vozila HMMWV. Potpora SAD-a hrvatskom doprinosu UN-ovim snagama u Libanonu vrijedna je oko 3,5 milijuna USD.

Primopredaja zapovjedništva u bazi Shama (Photo: Ministero della Difesa)

U UN-ovoj operaciji UNIFIL sudjeluje oko 10.500 pripadnika iz 41 zemlje. Sektor „Zapad“, u kojem će biti razmješteni hrvatski vojnici nalazi se pod talijanskim zapovjedništvom, a broji oko 4.000 vojnika iz 12 različitih država. U ponedjeljak, 16. travnja, u bazi sektora „Zapad“ održana je primopredaja zapovjedništva između Padobranske brigade „Folgore“, koja je vodila misiju proteklih 6 mjeseci, i Alpinske brigade „Julia“, koja tek preuzima dužnost. Kako je priopćilo talijansko Ministarstvo obrane, tijekom 6-mjesečnog mandata pripadnici spomenute Padobranske brigade djelovali su u skladu s Rezolucijama 1701 i 2373 Ujedinjenih naroda, kako bi se zagarantirao prestanak neprijateljstava u južnom Libanonu, osigurala sloboda kretanja, dala podrška libanonskim Oružanim snagama i jamčila sigurnost za lokalno stanovništvo. Tijekom mandata, broj provedenih aktivnosti u prosjeku se povećao s 200 na 240 dnevno, a više od 450 pripadnika Oružanih snaga Libanona prošlo je obuku s talijanskim vojnicima. Uz to, provedeno je 1.650 aktivnosti iz područja civilno-vojne suradnje (CIMIC), a talijanski medicinsko osoblje provelo je ukupno 260 aktivnosti u 108 općina uključenih u sektor „Zapad“, tijekom kojih je više od 2.200 ljudi podvrgnuto medicinskim pregledima. „Tijekom svog 6-mjesečnog mandata, brigada ‘Folgore’ djelovala je u vrlo krhkom okruženju, koji karakteriziraju razni destabilizirajući događaji sa značajnim posljedicama na političkoj, društvenoj i gospodarskoj razini u delikatnom srednjoistočnom scenariju“, piše u priopćenju Ministarstva obrane Talijanske Republike.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.