Održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

 

Danas je u ranim prijepodnevnim satima održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, prva u mandatu predsjednika Zorana Milanovića. Tijekom posjeta Austriji u ponedjeljak, 2. ožujka, Milanović je najavio održavanje ove sjednice zbog krize na grčko-turskoj granici i potencijalnog migrantskog vala:

„Razgovarao sam s premijerom. Sazvat ćemo Vijeće za nacionalnu sigurnost ovih dana, radi svih odluka koje potencijalno treba donijeti. Možda budu potpuno nepotrebne. Moja procjena je – ništa slično onome iz 2015. godine, ali moramo biti pripravni“,

poručio je Milanović iz Beča. Jutros je na sjednici Vlade premijer Plenković rekao da će se razgovarati prije svega o dvije teme:

„Danas u 13 sati imat ćemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u proširenom sastavu. Bitne su dvije teme – tema situacije s ovom epidemijom koronavirusa, i druga tema – pripreme za eventualne radnje koje moramo poduzimati u pogledu migracijskog eventualnoga vala. Tako da ćemo tu temu raspraviti danas u 13 sati“.

Nešto iza 16 sati iz Ureda predsjednika RH odaslano je priopćenje o održanoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje prenosimo u cijelosti.

„Dana 5. ožujka 2020. godine održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović i Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Članovi Vlade i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestili su o svim aktivnostima koje su poduzete u protekla dva mjeseca u vezi sa suzbijanjem epidemije koronavirusa (Covid‑19) na nacionalnoj razini, kao i na razini Europske unije, s obzirom na ulogu Hrvatske kao predsjedavajuće Vijećem Europske Unije.

Zaključeno je da su sve mjere koje su dosad poduzete bile pravodobne, učinkovite i transparentne. Uza sve aktivnosti vezane za zdravstvo i sigurnost, analizirane su moguće posljedice za financije, turizam i gospodarstvo. Nakon rasprave zaključeno je da sve nadležne institucije nastave s poduzimanjem dodatnih mjera sukladno potrebama, uključujući i redovite sastanke Vijeća za zdravstvo Europske unije.

Predsjednik Vlade izvijestio je o aktivnostima u vezi s potencijalnim razvojem nove migracijske krize na istočno-mediteranskoj/zapadno-balkanskoj ruti s osvrtom na krizu u Siriji i situaciji na grčko-turskoj granici. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova prenio je zaključke s izvanrednog sastanka Vijeća za unutarnje poslove EU-a, kojim je predsjedao.

Podatke o migrantskim kretanjima iznijeli su ravnatelji sigurnosno-obavještajnih agencija i ministar unutarnjih poslova. Vijeće za nacionalnu sigurnost upoznato je s aktivnostima hrvatske policije u čuvanju državne granice. S tim u vezi razmotrene su mogućnosti pružanja potpore hrvatskoj policiji od strane drugih nadležnih državnih institucija i službi“.

Nije teško uočiti kako se tu radi o najobimnijem priopćenju sa službenog skupa ove vrste u dugo, dugo vremena…

 

*Photo: Ured PRH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.