Odbor za obranu o “atomskim podacima”

 

Na svojoj 4. sjednici, saborski  je Odbor za obranu 10. svibnja ujutro raspravio prijedlog “Zakona o potvrđivanju protokola kojim se mijenja i dopunjuje sigurnosni dodatak sporazumu između stranaka Sjevernoatlantskog ugovora o suradnji vezano uz atomske podatke“. Ovaj je akt u Sabor poslan dopunom dnevnoga reda od 4. svibnja, po hitnome postupku, s ujedinjenim prvim i drugim čitanjem (gdje se podneseni akt nije moglo ni mijenjati, ni dopunjavati u raspravi, već samo ili prihvatiti u cjelini predložene forme ili odbiti u cijelosti). Odbor za obranu ga je prihvatio jednoglasno, kao i Odbor za zakonodavstvo, da bi istoga dana ovaj akt projurio i kroz raspravu na općoj saborskoj sjednici.

Radi se o aktu koji spada u paket NATO-sporazuma, pravnu stečevinu NATO saveza. U ime RH, 10. lipnja 2011. godine potpisala ga je Kolinda Grabar-Kitarović, tada još na mjestu veleposlanice Republike Hrvatske pri SAD. Njime se mijenja sigurnosni dodatak Sporazuma o suradnji NATO članica vezano uz atomske podatke, sastavljen 1998. u Bruxellesu. Konkretno, njegova se odredba o sigurnosnome nadzoru svih civilnih i vojnih elemenata sustava čuvanja takvih podataka mijenja – od prethodnog režima godišnjih provjera, u režim drugačijih redovitih provjera, a po zahtjevu Sjevernoatlantskoga vijeća (na preporuku Odbora za sigurnost, a u skladu s kriterijima iz Dodatka). Time će se ujedno stvoriti i pravni okvir zajedničkoga postupanja i nadzora – između Ministarstva obrane i OS RH, te usporedivih tijela drugih zemalja članica NATO.

No, dok samo donošenje ove odluke nije bilo teško – problematičnim se pokazalo tehničko pitanje skupljanja kvoruma saborskih zastupnika, članova ionako krnjeg Odbora za obranu. Zbog nedostatka kvoruma, početak je sjednice kasnio i više od 30 minuta, da bi tek u hodu postalo jasno da će Odboru predstavljena odluka zaista i biti izglasana. Dok u Saboru, nažalost, nije nepoznata ni praksa da relativno kompleksne teme prođu na opću raspravu i bez ikakvog prethodnog razmatranja na radnim tijelima – to sada nije slučaj. Posljednjih se dana sjednice parlamentarnih radnih tijela zakazuju, a njihovo održavanje učestalo ostaje  oslonjeno prvenstveno na prisutnost zastupnika vladajuće koalicije.

Takva je praksa bila vidljiva i na današnjoj sjednici Odbora za obranu, gdje se 6 glasova prisutnih zastupnika raspodijelilo na 4 zastupnika SDP (zajedno s dopredsjednikom Odbora, koji je vodio sjednicu), jednog predstavnika HNS, i samo jednog oporbenjaka – zastupnika HDSSB, koji je zadnji ipak prispio na sjednicu. Glavnina opozicije, koja ima i predsjednika Odbora, bila je spriječena – što vjerojatno ima neke veze i s tekućom kampanjom za unutarstranačke izbore u HDZ-u.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.