Potpisan ugovor o izgradnji OOB-a!

 

Nakon višegodišnjih najava, konačno se danas dogodilo – Ministarstvo obrane, odnosno ministar Ante Kotromanović u ime MORH-a, potpisalo je sa splitskim brodogradilištem Brodosplit, tj. njegovim predsjednikom Uprave Tomislavom Debeljakom, Ugovor o izgradnji obalnih ophodnih brodova za potrebe Obalne straže i HRM-a. Riječ je o projektu izgradnje ukupno 5 brodova, u vrijednosti od 385,4 milijuna kuna, kojeg je razvio zagrebački Brodarski institut.

„Oružane snage dobit će nove sposobnosti, a hrvatsko brodogradilište konkurentan proizvod koji ćemo moći plasirati dalje u svijet. Na taj način potaknut ćemo cjelokupno hrvatsko gospodarstvo“,

zadovoljno je izjavio ministar Ante Kotromanović prilikom potpisivanja ugovora. Kako priopćuje MORH, Kotromanović je najavio i daljnji razvoj Obalne straže i HRM-a, spomenuvši i projekt gradnje vanobalnog ophodnog broda prema novom Dugoročnom planu razvoja OS RH, koji bi se u budućnosti također mogao graditi u Hrvatskoj.

Zapovjednik Obalne straže RH, komodor Marin Stošić, najavio je da će brodovi dužine 41,85 metara biti opremljeni automatskim topom 30 mm i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm, te 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

„To je temeljno oružje svih obalnih straža danas. On ima brzinu 28 čvorova i vrlo je sposoban u progonu. Ima veliki doplov i autonomiju na moru 10 dana, a posada će brojati 14 ljudi“,

rekao je zapovjednik Stošić, dodavši da je među njegovim ljudima već krenulo natjecanje tko će činiti prvu posadu prototipa.

Kotromanović je najavio da će prvi brod biti izgrađen za 15 mjeseci. Kako je na prošlotjednoj saborskoj sjednici Odbora za obranu najavila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, cijeli projekt izgradnje 5 OOB-ova trajat će do 2018. godine, i odvijat će se u fazama, baš kao i plaćanje. Vlada je na svojoj prošlotjednoj sjednici osigurala novac za ovaj projekt, i to: 2015. godine – 50.124.750 kn, 2016. – 70.187.125 kn, 2017. – 162.020.625 kn, te 2018. – 103.161.750 kn. MORH će ove godine za projekt iz svog proračuna iskeširati 10 milijuna i 600 tisuća kuna.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.