Zbog povećanih prijetnji Velika Britanija ulaže 5 milijardi funti u obranu

 

Premijer UK Rishi Sunak objavio je jučer da će Velikaa Britanija povećati svoje investiranje u obranu ne bi li odgovorila na izazove sve kompleksnijeg i promjenjivijeg svijeta, a radi toga je Vlada objavila osvježenje strateškog dokumenta Integrirani pregled iz 2021. godine. Osvježeni Integrirani pregled 2023 (IR23) potvrđuje da će Ministarstvu obrane UK tijekom iduće dvije godine biti na raspolaganju dodatnih 5 milijardi funti, ne bi li se pomoglo ojačati i dopuniti vitalne zalihe streljiva, modernizirati britanske nuklearne snage, te financirati iduću fazu podmorničkog programa AUKUS. Radi se o povećanju sredstava koje se nadovezuje na dodatnih 24 milijarde funti kroz 4-godišnje razdoblje usuglašenih 2020., što je najveći kontinuirani porast takvih izdvajanja od Hladnog rata.

Premijer Sunak također će postaviti i okvire za podizanje obrambenih izdvajanja na 2,5% BDP na malo duži rok, a UK će voditi i diskusije sa saveznicima o budućem obrambenom postavu te podjeli troškova na NATO summitu u Litvi ovog ljeta. Velika Britanija namjerava u svjetlu ovih ciljeva ponovno razmatrati svoja obrambena izdvajanja nakon 2025. godine.

Dokument IR23 bio je naručen ne bi li se odgovorilo na nadolazeće geopolitičke prijetnje, od ilegalne ruske invazije na Ukrajinu do kineskih ekonomskih pritisaka i pojačanog nadmetanja među državama. Ovi trendovi su već bili identificirani u originalnom Integriranom pregledu, a tijekom zadnje 2 godine su se pojačali, a dalekosežnim posljedicama za sigurnost i prosperitet britanskih građana. Ovaj izvještaj identificira niz prioriteta kojima se neposredno odgovara na ove prijetnje. Prvo i osnovno je odnos prema fundamentalnom riziku koji Rusija predstavlja za europsku sigurnost, te uskrata Moskvi bilo kakvih koristi od njihove ilegalne invazije na Ukrajinu.

Rishi Sunak na putu za San Diego

Osvježeni Integrirani pregled također određuje kako će UK prilagoditi svoj pristup Kini ne bi li se izašlo na kraj s epohalnim izazovom kojeg predstavlja kineska Komunistička partija sa svojim pojačanim aktivnostima po pitanju vojske, financija i diplomacije. On sadržava i nove mjere za jačanje ekonomske sigurnosti, tehnoloških sposobnosti i međunarodne razvojne pomoći Ujedinjene Kraljevine u okolnostima te prijetnje. Premijer Sunak je postavio i međuresorne smjernice za Vladu kojima se želi postići konzistentan, koherentan i robustan pristup Kini, utemeljen u nacionalnim interesima i usklađen sa saveznicima.

IR23 potvrđuje da će UK nastaviti igrati vodeću ulogu u euro-atlantskoj sigurnosti, prateći ujedno i strateški pomak prema indo-pacifičkom prostoru. Kao prvi korak pri ispunjenju tih prioriteta premijer je jučer, u ponedjeljak 13. ožujka, u San Diegu (SAD) gdje se sastao s predsjednikom Bidenom i australskim premijerom Albaneseom, ne bi li se pokrenulo iduću fazu podmorničkog programa AUKUS.

Premijer Rishi Sunak je rekao da uzimajući u obzir da svijet postaje sve nestabilniji i natjecanje među državama sve intenzivnije, UK mora biti spremna zadržati svoju poziciju:

Premijeri Velike Britanije i Australije

„Dugoročnim investiranjem u naše Oružane snage bit ćemo spremni za današnje i buduće izazove. Kao što ću raspraviti s našim američkim i australskim saveznicima danas u SAD-u, Velika Britanija će ostati vodeći kontributor NATO savezu i pouzdan međunarodni partner, zalažući se za naše vrijednosti od Ukrajine sve do Južnog kineskog mora. (…) Iznimno jasno smo tijekom prošle godine vidjeli kako nas pogađaju međunarodne krize, gdje je ruska šokantna invazija Ukrajine potjerala uvis cijene energije i hrane. Mi ćemo ojačati našu nacionalnu obranu od ekonomske sigurnosti do tehnoloških lanaca opskrbe i obavještajnih vještina, ne bi li osigurali da nikad više ne budemo ranjivi aktivnostima neprijateljskih snaga.“

Dokument IR23 postavio je niz dodatnih prioriteta po kojima treba djelovati u okviru naše osvježene strategije, među ostalim:

  1. Kreiranje nove ustanove za nacionalnu zaštitu sigurnosti (National Protective Security Authority) u okviru MI5, koju se osniva od ponedjeljka (13. ožujka), ne bi li širokom krugu britanskih poslovnih i drugih organizacija pružila neposredni pristup ekspertnom savjetovanju iz pitanja sigurnosti,
  2. Uspostava inicijative za ekonomsko odvraćanje (Economic Deterrence Initiative) za jačanje snage britanskog režima sankcija, zatvaranje puteva koje koriste zlostavljači ljudskih prava te oligarsi pri izbjegavanju sankcija,
  3. Udvostručenje fondova za državni program sposobnosti vezanih uz Kinu, uključujući investiranje u učenje mandarinskog jezika, te diplomatsku ekspertizu na temu Kine. Također će se pokrenuti kurikulum pri koledžu za nacionalnu sigurnost ne bi li ojačali sposobnosti vezane uz nacionalnu sigurnost širom državnih redova,
  4. Uspostava novog integriranog sigurnosnog fonda (Integrated Security Fund), vrijednog milijardu funti, za postizanje osnovnih ciljeva Integriranog pregleda kod kuće i u svijetu, uključujući na poljima ekonomske i cyber sigurnosti, kontra-terorizma i ljudskih prava. Ovo će zamijeniti već postojeći fond za konflikte, stabilnost i sigurnost (Conflict, Stability and Security Fund – CSSF),
  5. Objava osvježene strategije kritičnih minerala za UK kojom će se osigurati da država ima siguran pristup bitnim komponentama za svakodnevne i buduće tehnologije,
  6. Osiguravanje dodatnih 20 milijuna funti financiranja za BBC World Service, osiguravajući time njegovu sposobnost da i nadalje pruža usluge na 42 bitna jezika – uključujući i u državama na koje nama neprijateljske države usmjeravaju dezinformacije.

Dokument „Osvježeni Integrirani pregled 2023: odgovor na sve izazovniji i nemirniji svijet“ bio je prezentiran u parlamentu od strane ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja tijekom ponedjeljka, i potom objavljen u cjelini na web-stranici britanske Vlade.

Istovremeno, treba podsjetiti da obrambeni sektor u Hrvatskoj još uvijek funkcionira temeljem Dugoročnog plana razvoja OS RH za razdoblje 2015.-2024., donesenog u prosincu 2014., iako se novi hrvatski strateški dokumenti za polje obrane (Strateški pregled obrane i DPR OS RH) službeno razvijaju još tamo od početka svibnja 2017. godine. No oni nisu ugledali svjetlo dana za mandata ministra Krstičevića, a usprkos brojnim najavama do danas ih nije u proceduru poslao ni njegov nasljednik, aktualni  ministra obrane Mario Banožić. Za razliku od Velike Britanije, koja je spremna svoje strateške dokumente bitno osuvremenjivati samo dvije godine po njihovom donošenju i u skladu s aktualnim trenutkom, Hrvatska ne samo da nije primijenila mehanizam godišnjih osvježavanja aktualnog DPR-a, već se u gotovo 6 godina nije pokazala sposobnom iznjedriti ni bilo koji od novih strateških dokumenata obrane. Pri tome, naravno, u bilo kakvim normalnim okolnostima novom Dugoročnom planu razvoja OS RH opet bi prethodio i odgovarajući svježi Strateški pregled obrane – dokument kojeg zadnjih godina više nitko ni ne spominje, i koji je zadnji put donesen otprilike godinu dana prije DPR-a, davnog 25. srpnja 2013. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.