Obrambene financije RH bez Vesne Orlandini

 

Jučer, u nedjelju 9. studenog, iznenada je u 58. godini starosti preminula Vesna Orlandini, pomoćnica ministra obrane RH zadužena za proračun, financije i informacijske sustave. Tim je povodom danas u Ministarstvu obrane RH otvorena i knjiga žalosti, u koju su se već upisali ministar Kotromanović, njegova zamjenica Višnja Tafra i niz suradnika te kolega preminule.

Sutra, u utorak 11. studenoga 2014. godine, u Zagrebu će biti održana i posmrtna komemoracija – u Domu HV-a pri Ministarstvu obrane, Trg kralja Petra Krešimira IV/1 u 10 sati ujutro, dok će sprovod biti organiziran u njenim rodnim Pučišćima na Braču, u srijedu, 12. studenoga 2014. godine, u 14,30 sati.

Ova rođena Bračanka, rođena 25. rujna 1957. u Pučišćima na Braču, bila je na jednoj od najodgovornijih dužnosti u sustavu obrane RH od 8. ožujka 2012. godine. Kao ekonomistu po struci (smjer Poslovne ekonomije), Vesnu Orlandini se u prošlosti često povezivalo s imenom Ive Sanadera. Njih se dvoje znalo još iz splitskog izdavačkog poduzeća “Logos”, u kojem je 1990-tih Sanader bio programski urednik, a nakon toga i v.d. glavnog urednika. Nakon što je Sanader početkom 90-ih postao ravnatelj splitskog HNK, on je za sobom povukao i svoju kolegicu Orlandini te je postavio za šeficu računovodstva. Početkom 2001. Vesna Orlandini postala je poslovna ravnateljica kazališta, da bi po izbornoj pobjedi HDZ-a 23. studenog 2003. daljnji uspon Ive Sanadera opet odigrao ključnu ulogu i u karijeri njegove dugogodišnje kolegice.

Vesna Orlandini tako u kolovozu 2004. postaje ravnateljica Državne riznice, gdje slovi kao pouzdan premijerov kadar koji je pregrmio i krizu vezanu s blokadom ove institucije u svibnju 2005. godine. Uz mjesto u nadzornome odboru HŽ-a, u svibnju 2009. Orlandini je bila imenovana i članicom nadzornog odbora INA-e – gdje se doduše zadržala vrlo kratko, budući je od tamo opozvana zajedno s dotadašnjim ministrom gospodarstva i potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, krajem prosinca 2009. godine. Iako se početkom 2010. godine aktivno špekuliralo da će Vesna Olandini biti žrtvom internih obračuna u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, ona je na čelu Državne riznice ipak ostala do kraja 2011. godine i  tadašnjih parlamentarnih izbora. Nakon toga ubrzo kreće njena karijera na polju obrambenih financija – na području koje se pokazalo iznimno zahtjevnim i teškim.

U više se navrata iz izvora bliskih vrhu MORH-a moglo čuti kako je obrambeni sustav zapravo imao sreće da na mjesto pomoćnika ministra za financije uspije dobiti tako iskusnu osobu kao što je to bila Vesna Orlandini. Upravo je i ta dobra suradnja s ostatkom Ministarstva obilježavala njeno djelovanje u obrani tijekom proteklih malo više od dvije i pol godine. Gđi Orlandini pripisivale su se i velike zasluge za poboljšavanje dugo godina zategnutih odnosa između Ministarstva financija i Ministarstva obrane RH. No, svemu je tome došao kraj jučer, 9. studenog 2014. godine.

Nakon brojnih prilagodbi obrambenog proračuna tijekom prošlih godina, a onda i rada na financijskome dijelu Prijedloga nacrta novog DPR-a, te predstojećeg rebalansa obrambenog proračuna, hrvatski će sektor obrane svoj predstojeći proračun za 2015. godinu morati prirediti bez Vesne Orlandini. Njena će stručnost tu itekako nedostajati!

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.