Novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske

 

Nakon samo tri dana skandala, imenovan je novi zapovjednik Hrvatske KoV na mjesto smijenjenoga Mladena Kruljca.

Predsjednik i ostli nadležni, odlučili su krenuti dijametralno suprotnim putem od dosadašnjega – imenovali su na dužnost osobu koja s generalom Kruljcem gotovo da nema ništa zajedničkoga osim uniforme. Citiramo iz priopćenja Ureda Predsjednika RH (  http://www.predsjednik.hr/11072013):

Na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović, na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnika Drage Lovrića i uz suglasnost ministra obrane dr. Davora Božinovića, imenovao je general bojnika Dragutina Repinca zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske. Imenovanje stupa na snagu 11. srpnja 2011.

General bojnik Dragutin Repinc završio je Vojnu akademiju kopnene vojske, Zapovjednu stožernu školu u Hrvatskoj vojsci te Zapovjednu stožernu školu kopnene vojske u SAD-u. Završio je i više različitih tečajeva u RH i inozemstvu. Obnašao je različite dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a najznačajnije među njima su: savjetnik za operativno i ratno planiranje u Operativnoj zoni Zagreb, zapovjednik Časničke škole, načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske i načelnik Uprave za planiranje u Glavnom stožeru Oružanih snaga. Bio je voditelj kolegija Operativno umijeće i neratne operacije u Ratnoj školi OSRH „Ban Josip Jelačić“ i vanjski suradnik i urednik područja Vojništvo za Hrvatsku opću enciklopediju. Odlikovan je s više odlikovanja, među kojima je i Red kneza Branimira i Red bana Jelačića. Od 2005. do 2007. bio je zapovjednik UN misije u Indiji i Pakistanu, te je bio najviše pozicionirani hrvatski časnik u UN misijama.

Pri tome, treba istaknuti kako izgleda da ni novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Repinc, nije otišao do Sjedinjenih američkih država, na proslavu 15 godina suradnje OS RH i Nacionalne garde Minnesote – događanje koje je navodno njegov prethodnik Mladen Kruljac planirao pohoditi. Špekuliralo se u medijima da i termin njegova uhićenja ima veze s uklanjanjem potencijalne nezgodne situacije po Sjedinjene američke države i Nacionalnu gardu Minnesote, kao domaćine proslave i s njom povezane vježbe CROMINN 11.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.