Novi nastavak sapunice o anti-ISIS koaliciji

Nije prošlo ni 24 sata, a priča o hrvatskoj ulozi u anti-ISIS koaliciji dobila je svoj nastavak. Nakon jučerašnjeg fijaska oko nemogućnosti dogovora između ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić i predsjednika RH Ive Josipovića o tome je li Hrvatska ušla u borbu protiv suludih džihadista, danas je Pusić izjavila kako je RH de facto okončala svoje sudjelovanje u spornoj koaliciji.

“Naši američki partneri zatražili su od hrvatske vlade da se streljivo koje je Zagreb odlučio donirati američkoj strani koristi za borbu protiv Islamske države … i time pridonosimo borbi protiv terorizma”,

poručila je Pusić iz New Yorka, gdje se nalazi na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Ova je izjava gotovo pa tragikomična, jer podsjeća na kolovošku odluku Vlade o donaciji vojne opreme i naoružanja Sjedinjenim Američkim Državama. Ta je odluka donesena iza zatvorenih vratiju Banskih dvora, uz napomenu da se radi o poklonu SAD-u (a što će oni s njim – nije nas briga), da bi već navečer istoga dana iscurilo da je pošiljka namijenjena iračkim Kurdima. Kako je tih dana EU apelirala na svoje zemlje-članice da pomognu Iraku i tamošnjim Kurdima u borbi protiv ISIS-a, sasvim je jasno da hrvatsko oružje tamo nije otišlo na vječno uskladištenje, već u ponovnu upotrebu. U tom je kontekstu i jučerašnja izjava ministrice Pusić uvreda zdravom razumu, pa se opravdano postavlja pitanje – a koja je glupost sljedeća na redu?! Iz dosadašnjeg iskustva sasvim je jasno da hrvatski doprinos anti-ISIS koaliciji na ovome neće stati.

Podnoseći danas u Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu Vlade, premijer Zoran Milanović osvrnuo se i na hrvatsku ulogu u anti-ISIS koaliciji.

„Malo mi je žao da neki naivno, a neki tendenciozno, nasjedaju na ono što pročitaju na web-stranicama recimo State Departmenta. Dakle, što nije jasno oko hrvatskog sudjelovanja u Siriji?! S čime mi to sudjelujemo?! Jeste li pogledali tu listu koju je State Department tamo stavio bez ikakvih konzultacija, na kojoj su gotovo sve europske države, a koja State Departmentu treba zbog unutarnjih odnosa s javnošću? Pa to bih i ja napravio na njihovom mjestu! Istina je malo drukčija. Dakle, Hrvatska je solidarna s tim, da! SAD, u pravilu sam SAD, se sam bori protiv nečega što ja smatram zlom i neću se preplašiti zbog nekakvog „straha“ da će nas sad netko napasti ili da će nam ne znam šta napraviti. Mi smo članica NATO-a, prema tome – to što se događa na Bliskom istoku je rezidentno, neljudsko zlo, i tome treba stati na put! I da imam sredstva, koja nemam, i da njima raspolažem, ja bih bio prvi uz Amerikance. Ali nemam! Nemam, prema tome – to je dekor! Tamo je i Austrija, poznata militantna zemlja, i Njemačka, i Finska, i Švedska, i Belgija! Dakle, Amerikanci su tamo nabrojali sve. Je li Hrvatska Vlada donijela nekakvu formalnu odluku? Nije! Kak mi to možemo pomagati tamo? Prema tome, nemojte nasjedati vi koji nasjedate, a vi koji pokušavate zamutiti vodu – mutite i dalje!“

Slovenski problemi sa SAD-om

Susjednu Sloveniju također trese skandal s njenim uvrštavanjem na listu zemalja-članica koalicije za borbu protiv Islamske države. Najprije je slovenski predsjednik Borut Pahor u utorak 23. rujna rekao kako je o tome bio obaviješten tek dan nakon što je State Department objavio popis, te da cijelu operaciju zračnih udara na IS smatra dvojbenom budući da se izvršava bez odgovarajuće rezolucije Ujedinjenih naroda. Jučer je Pahorovu izjavu dopunio i novi slovenski premijer Miro Cerar, izjavivši kako Vlada o uključivanju Slovenije na popis nije bila službeno obaviještena, dodavši kako upravo Vlada mora odlučivati o svakom budućem djelovanju Slovenije u toj koaliciji. Zbog američkog samovoljnog sastavljanja liste Cerar je najavio da će SAD-u uputiti neku vrstu protesta.

Zašto u ovoj situaciji nisu jednaki hrvatski i slovenski slučajevi? Najviši hrvatski dužnosnici previše su posljednjih dana petljali oko toga je li ili nije Hrvatska u anti-ISIS koaliciji. Također, moglo se naslutiti da se hrvatska potpora koaliciji očituje i u nekim materijalnim momentima, a neslužbeno se spekulira da će takve podrške biti još, pa čak i u obliku hrvatske pomoći u obuci anti-ISIS snaga u Iraku. S obzirom na dosadašnju hrvatsku širokogrudnost, ne iznenađuje da je i u ovom slučaju Lijepa naša pritekla u pomoć svojim američkim prijateljima. Milanovićeva izjava u Saboru dolazi par dana nakon što se Borut Pahor već izjasnio po pitanju Slovenije i anti-ISIS koalicije. Naravno, pri svemu tome ne treba odbaciti ni mogućnost da su SAD jednostavno sastavile listu „po babi i po stričevima“, vođene dosadašnjim gestama svojih saveznika i potencijalnih saveznika. No oni koji su se našli na toj listi ne svojom voljom prosvjeduju, a oni drugi – daju u najmanju ruku nesuvisle izjave.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.