Novi arbitražni rokovi

Prvi susret zastupnika Hrvatske i Slovenije u haaškoj Palači mira prošao je u usuglašavanju novih rokova za arbitražu o graničnom sporu između te dvije države. Budući su rokovi iz samog arbitražnog sporazuma već ranije probijeni, bilo je neophodno da se dvije strane najprije dogovore o novoj satnici, koja ne izgleda nimalo obećavajuće.

Naime, obje će strane svoja stajališta istovremeno predati 11. veljače sljedeće, 2013. godine. U tom prvom memorandumu svaka će zemlja argumentirati svoje viđenje crte razgraničenja, te pritom predati i odgovarajuću popratnu dokumentaciju. Potom će obje imati 9 mjeseci za odgovor – svoje protumemorandume i Hrvatska i Slovenija moraju predati arbitražnome sudu 11. studenog 2013. Saslušanje, odnosno rasprava, održat će se tek negdje u proljeće 2014.

S obzirom na ove datume, teško je prognozirati koliko bi dugo sam arbitražni sud mogao biti aktivan, te kada bi mogao donijeti konačnu odluku. To se nije usudio nagađati ni predsjednik tog ad-hoc suda, 81-godišnji Francuz Gilbert Guillaume, u prošlomjesečnom intervjuu Slovenskoj tiskovnoj agenciji STA. Kako su i ostali suci prilično vremešni, ovakav spori tijek arbitražnog postupka, čini se, nikome ne ide u prilog.

U ožujku su istekli i rokovi za žalbu na imenovane arbitre, a unatoč mogućnosti da Slovenija zatraži povlačenje hrvatskog arbitra Budislava Vukasa, to se ipak nije dogodilo. Bez nepotrebnih trzavica prošao je dogovor o tajništvu arbitražnog suda – obje zemlje složile su se da tu ulogu preuzme međunarodni ured Stalnog arbitražnog suda, koji će i Hrvatskoj i Sloveniji pružati potrebnu tehničku te administrativnu potporu tijekom trajanja čitavog arbitražnog postupka.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.