Nasukavanje DBM-81 Cetina kod Kornata

 

Kako je danas, 29. srpnja 2022. godine iza 13 sati priopćilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske:

„Tijekom provedbe planirane aktivnosti desantni brod minopolagač DBM-81 Cetina iz sastava Flotile HRM-a u petak 29. srpnja 2022. godine u 06:40 sati nasukao se u akvatoriju Kornata. Ozlijeđenih osoba nema, a na brodu je nastala materijalna šteta.

Očevid je u tijeku“.

Kako nadalje objašnjavaju nadležni:

„Brod DBM-81 nalazio se na zadaći potpore Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u provedbi Plovidbene prakse 3. naraštaja kadeta studija Vojno pomorstvo i plovio je od Dugog otoka prema luci Lora. U trenutku nesreće na brodu se nalazilo 18 članova posade te 21 kadet i tri instruktora Hrvatskog vojnog učilišta“.

 

Budući da neprijatelj uvijek sluša, biti će ozbiljno iznenađenje ako iz Ministarstva obrane ikad budu službeno objavljeni ikakvi daljnji detalji ovog nemilog slučaja!

Tek oko 20 sati navečer MORH je kratko objavio da desantni brod minopolagač DBM-82 Krka u poslijepodnevnim satima u petak 29. srpnja 2022. izvukao je desantni brod minopolagač DBM-81 Cetinu iz sastava Flotile HRM-a koji se jutros u jutarnjim satima nasukao u akvatoriju Kornata. Utvrđeno je kako je brod u plovnom stanju i svi brodski sustavi su ispravni. Riječ je o materijalnoj šteti koja će biti sanirana u remontnom brodogradilištu ‘ISKRA’ u Šibeniku“.

Mimo kanala Ministarstva obrane, saznalo se da su kadeti bili na višednevnoj plovidbi Jadranom, te da su u trenutku nsukavanja već bili lagano na povratku u luku Lora. Nezgoda se dogodila kod otočića Tovarnjaka (Veli Prišnjak) u akvatoriju NP Kornati, a HTV je citirao izjavu očevica Marina Ježine: Dosta brzo je vozio. Išao je ispod Šila Velikog. Rekao sam da ako ne zna,nasukati će se. Pomislio sam da valjda zna i krenut će gore. Međutim, on je došao na najpliće“.

DBM-81 Cetina u iščekivanju odsukavanja (Screenshot HTV)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.