Na HVU pokreću prvi vojno-znanstveni časopis u RH

 

Sutra, u srijedu 15. ožujka 2017. godine, na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ sprema se jedan prilično neuobičajen događaj. Riječ će biti o promociji prvog hrvatskog vojno-znanstvenog časopisa, prigodno nazvanog „Stategos“. Ovaj naziv odabran je prigodno, a dolazi od grčkog στρατηγός (množina στρατηγοί) i znači vojni vođa, vojni upravitelj ili časnik najvišega čina.

Izdavač ove publikacije je HVU „Dr. Franjo Tuđman“, a uredništvo čine djelatnici Centra za obrambene i strateške studije „Janko Bobetko“. U Strategosu će se dva puta godišnje objavljivati izvorni znanstveni radovi, pregledani radovi, stručni radovi i prethodna priopćenje koja tematski pokrivaju širok raspon interdisciplinarnih znanstvenih istraživanja vezanih uz vojnu, obrambenu i sigurnosnu problematiku. Novi časopis ima međunarodni savjetodavni odbor, a radovi se objavljuju na engleskom i hrvatskom jeziku. Cilj ove publikacije je poticanje znanstveno utemeljene rasprave o vojnoj, obrambenoj i sigurnosnoj problematici, a radovi za njegov prvi broj sakupljani su do 30. listopada 2016. godine. Prvijenac nove publikacije tako sadržava ukupno 5 radova, kao i niz recenzija zanimljivih knjiga te kratki terminološki savjetnik. Sve to bi trebalo biti dostupno javno i u elektroničkoj formi, na zasebnim internetskim stranicama u okviru portala Ministarstva obrane RH (na internetskoj adresi: http://strategos.morh.hr/hr/).

Pojavljivanje ove publikacije je izuzetno bitno, jednostavno zato što do sada nije bilo takvoga medija koji bi omogućio da se u Hrvatskoj objavljuju vojno-znanstveni radovi sa širom temom vojništva – i to na način da ti radovi budu ozbiljno recenzirani na više strana, a onda i podobni za ubrajanje u redoviti znanstveni opus autora, kako to traži redovita sveučilišna praksa. Iako je i do sada postojao način da dovitljivi znanstvenici svoje radove objave u „Polemosu“ (na široke teme sociologije rata, na Filozofskome fakultetu u Zagrebu), u „Političkoj misli“ (na politološke teme, u okviru Fakulteta političkih znanosti) ili drugdje – ipak je tu postojao jasno vidljivi manjak jedne nacionalne publikacije čija bi tema bila baš vojništvo, definirano mimo preklapanja s raznim drugim strukama. Budući je čitavo vojno obrazovanje unutar Hrvatske zapravo koncentrirano u sustavu Ministarstva obrane RH, a tu u sustavu Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ – normalno je da to bude i domena iz koje bi trebala doći jedna takva periodička, stručna i znanstvena publikacija.

Pri tome, kao što su stvarno bitni napori Hrvatskog vojnog učilišta na usklađivanju nastave i samih rezultata obrazovnog procesa sa standardima šire akademske zajednice u Republici Hrvatskoj – jednako je tako bitan i ovaj početak izdavanja za sada jedinog nacionalnog vojno-znanstvenog časopisa. Takva publikacija, koja mora biti priznata kao stručno-znanstvena, omogućuje da radovi prije objave budu ozbiljno i anonimno stručno recenzirani, da oni po objavi nose priznavanje i znanstvene bodove svojim autorima, te da takvi radovi kao materijali provjerene kvalitete budu dalje dostupni istraživačima i zainteresiranoj publici u struci. To sve nije nimalo lako postići, pa zato i ne čudi da je i sutrašnja promocija časopisa „Stategos“ zapravo proizvod dužeg napora kojeg treba itekako pozdraviti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.