Na HVU o prve tri godine hrvatskog NATO članstva

U prostorima Hrvatskog vojnog učilišta (HVU), na Črnomercu u Zagrebu, održat će se danas, 3. travnja 2012. godine, skup “Tri godine Republike Hrvatske u NATO-u: iskustva i izazovi“. Ova međunarodna znanstvena konferencija događa se u organizaciji Atlantskog vijeća Hrvatske, Ministarstva obrane RH i Odjela za javnu diplomaciju NATO i za hrvatske je prilike prilično neuobičajena. Radi se o jednodnevnome događanju, koje bi trebalo trajati od 9 ujutro pa sve do 16 sati.

 

Nakon 3 godine, RH po prvi put pokušava sagledati svoje članstvo u NATO savezu

Dok će konferenciju otvoriti predstavnici organizatora – Radovan Vukadinović, Ante Kotromanović i Drago Lovrić te Kolinda Grabar-Kitarović, radni dio  sastoji se od dva bloka. Prijepodnevni, više vojni dio, sudionike će upoznati s iskustvima Hrvatske u NATO savezu. U njegovom bi sklopu trebali izlagati Dragutin Repinc (sada zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, a donedavno osoba zadužena za vojno planiranje u Glavnome stožeru), Zlatko Gareljić i Gordana Garašić iz ureda Predsjednika RH, te zapovjednica Kadetske bojne Vlasta Zekulić. Popodnevni blok posvećen je novome širenju NATO saveza (do kojega prilično sigurno neće doći na predstojećem summitu, zakazanom za kraj svibnja u Chicagu). U tom bi dijelu trebali izlagati Dragan Simić (Srbija), Anton Grizold (Slovenija), Stojan Slaveski (Makedonija), Olivera Injac (Crna Gora) i Miloš Šolaja (BiH, Republika Srpska) – sve profesori i politolozi.

Iako će autori s portala Obris.org biti na spomenutome skupu, to nažalost neće biti zasluga Ministarstva obrane RH, koje je iz prilično nejasnih razloga odlučilo ovaj do sada jedinstveni znanstveni skup zatvoriti za javnost. Nažalost, imajući u vidu metode i kvalitetu informiranja svoje javnosti koje je Republika Hrvatska posljednjih godina poduzimala po pitanju svih NATO tema, ova odluka i nije bila iznenađenje. Kako se zatvorenost prema javnosti i općenita netransparentnost načelno nisu pokazale idelanima za efikasno i kvalitetno djelovanje bilo kojeg državnog sustava, pa tako ni hrvatskoga sektora obrane – i tu bi trebalo očekivati promjene.

Do tada, konstatirajmo samo da stručni i znanstveni skupovi na obrambene i sigurnosne teme u Hrvatskoj uopće nisu redovita stvar.

Ponovili se!

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.