FRONTEX pokrenuo operaciju “Poseidon Rapid Intervention”

 

Od jučer, 28. prosinca, agencija za kontrolu i nadzor vanjskih granica Europske unije FRONTEX započela je novu operaciju u Grčkoj, pod nazivom „Poseidon Rapid Intervention“ – PRI („Posejdon Brza Intervencija“). U sklopu ove operacije povećat će se broj u toj zemlji prisutnog FRONTEX-ovog osoblja i prevodilaca s još 376 ljudi, kako bi pomogli Grčkoj u upravljanju s i dalje ogromnim brojem migranata što u tu zemlju dolaze preko otoka koji dijele Grčku i Tursku. „Poseidon Rapid Intervention“ će djelovati na istom području kao i Združena operacija „Poseidon Sea“, samo na kopnenim dijelovima tog prostora, te će najveći naglasak biti na sigurnosnim kontrolama. Među pojačanjem od 376 novih FRONTEX-ovih službenika naći će se pripadnici brojnih članica Europske unije i pridruženih zemalja Schengenske zone, specijalizirani za saslušanje, pretres, uzimanje i analiziranje otisaka prstiju te provjeru dokumenata. Od njih se očekuje da pomognu grčkim vlastima u otkrivanju nacionalnosti pridošlih migranata kako bi ih se moglo pravilno identificirati i registrirati, te pribavljanje informacija o mrežama krijumčara ljudima, koje prema protokolu FRONTEX dalje prosljeđuje nacionalnim vlastima, kao i Europolu.

Prvog dana operacije „Poseidon Rapid Intervention“ na grčke su otoke upućena 293 službenika i 15 plovila. Postepeno će broj angažiranih FRONTEX-ovih službenika narasti na planiranih 376 ljudi, zajedno s dodatnim plovilima, vozilima i ostalom tehničkom opremom. Grčka je već ranije zatražila dodatnu tehničku pomoć kako bi ojačala nadzor svojih granica, kao i sposobnosti registracije te identifikacije migranata, pa je operacija RPI svojevrstan odgovor na grčki zahtjev. Prema FRONTEX-ovim propisima, na zahtjev države-članice koja se suočava s kriznom situacijom i iznimnim migrantskim pritiskom na svoje vanjske granice, FRONTEX može na određeno razdoblje angažirati timove čuvara europskih granica („European Border Guard Team“) koji onda djeluju na teritoriju države koja je zatražila pomoć.

Dok je sudjelovanje u FRONTEX-ovim združenim operacijama dobrovoljno, zemlje-članice EU obavezne su poslati svoje čuvare granica i tehničku opremu za potrebe brzog djelovanja, kao što je slučaj u ovoj RPI-operaciji. Izuzetak su samo one zemlje koje se i same suočavaju s iznimnim situacijama, koje utječu na slabije obavljanje nacionalnih zadaća. Da li u ovoj operaciji sudjeluju i policijski službenici MUP-a RH nije poznato, budući da MUP o takvim događajima uglavnom ne informira javnost – pa je tako potpuno nepoznato i što se dogodilo s policijskim službenicima i njihovim plovilom „Sveti Dujam“ angažiranim u operaciji „Poseidon Sea“. Posljednja MUP-ova informacija na tu temu datira iz srpnja ove godine, a odnosi se na ispraćaj druge smjene hrvatskih policajaca u ovu FRONTEX-ovu operaciju.

Stara tvornica u Tabakiki - opasna za zdravlje?

Stara tvornica u Tabakiki – opasna za zdravlje?

Policijski službenici MUP-a RH su krajem srpnja bili raspoređeni na 3 grčka otoka – Chios, Kos i Lesbos, a upravo se na Chiosu FRONTEX proteklih dana susreo s neočekivanim problemima, zbog čega je privremeno i suspendirao registraciju migranata. Naime, radno mjesto za 32 FRONTEX-ova službenika u otočnom mjestu Tabakika smješteno je u staroj tvornici, čiji krov sadrži azbest. Zbog mogućnosti zagađenja azbestom, privremeno je zabranjen rad u toj tvornici, a FRONTEX-ovi službenici očekuju zeleno svjetlo za nastavak registracije migranata, ili premještaj na neku drugu lokaciju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.