MORH poništio nabavu školskih Hydri

 

Tri mjeseca nakon što je oglasio da nabavlja rakete 70 mm HYDRA s vježbovnom glavom M274, MORH je poništio ovu nabavu uz napomenu da se „neće pokretati novi postupak“. Odluka o poništenju ovog postupka nabave donesena je 15. svibnja, a objavljena u Elektroničkom oglasniku javne nabave 8. lipnja ove godine.

Iz odluke o poništenju vidljivo je da je Ministarstvo obrane vodilo pregovarački postupak sa zagrebačkim tvrtkama MA-RA d.o.o. i SAFIR d.o.o., te da je u postupak bila uključena i Agencija Alan. Pri poništenju postupka nabave MORH se pozvao na članak 298 stavak 1 točku 8 Zakona o javnoj nabavi iz 2016. godine. Navedeni članak definira razloge poništenja postupka javne nabave, dok njegova točka 8 propisuje da se postupak može poništiti ako „nakon isključenja ponuditelja ili odbijanja ponuda ne preostane nijedna valjana ponuda“. MORH je spomenutu nabavu javno još uvijek nespecificirane količine školskih raketa HYDRA 70 mm, za helikoptere OH-58D Kiowa Warrior, procijenio na vrijednost od 4.900.000,00 kuna bez PDV-a.

Da li je Ministarstvo obrane u potpunosti odustalo od nabave ovih školskih raketa, ili će se one nabavljati na neki drugi način – pogotovo u kontekstu sve češćih spekulacija o nabavi dodatnih 10 helikoptera OH-58D za rezervne dijelove – nije još poznato. Do sada je tek bilo govora o tome da je nabava streljiva i raketa odvojena od nabave samih helikoptera, no prvotnim ugovorom je, barem prema službenim najavama, trebala biti regulirana i nabava određene količine streljiva potrebnog za obuku hrvatskih pilota.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.