MORH i civilni sektor na diskusiji o SPO

Gotovo mjesec dana nakon prvog javnog predstavljanja nacrta novog Strateškog pregleda obrane, Ministarstvo obrane RH (točnije, njegova Služba za obrambenu politiku) pozvalo je predstavnike osam odabranih i zainteresiranih institucija i udruga na diskusiju/okrugli stol o ovome dokumentu. Njima će 11. travnja 2012. godine, u srijedu ujutro, na Hrvatskome vojnom učilištu biti predstavljeni nalazi ovoga dokumenta, te će kroz raspravu o budućnosti Oružanih snaga biti zajednički razmotrena i pitanja daljnjeg razvoja hrvatskog obrambenog sustava. Pri tome, posebno će u obzir biti uzeti učinci članstva u NATO savezu i gospodarske krize na obrambeni sustav te njegovo financiranje.

Ovom je prilikom, u ulozi domaćina, na diskusiju najavljen dolazak general pukovnika Slavka Barića te predstavnika Ministarstva i Glavnoga stožera koji su sudjelovali u izradi ovoga dokumenta – vjerojatno i Dragana Lozančića, nadležnog pomoćnika ministra koji je poziv formalno i uputio. S druge će im se strane stola naći predstavnici tri fakulteta iz sastava zagrebačkoga Sveučilišta (Filozofski, Ekonomski i Fakultet političkih znanosti), dva instituta (Ivo Pilar i Institut za međunarodne odnose) i triju udruga građana (Transparency International Hrvatska, Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava, te Atlantsko vijeće Hrvatske).

MORH nastavlja ne baš jaku tradiciju radnih diskusija o budućim strateškim dokumentima

Dosadašnja tradicija diskutiranja

Iako se i povodom predstavljanja radnoga teksta SPO 2005. godine formalno održala javna rasprava (u vrlo ograničenoj formi i bez vidljivih rezultata ili utjecaja na konačni dokument), treba se nadati kako je ovaj poziv na diskusiju više na tragu procesa raspravljanja kakav je RH vidjela oko nacrta Strategije nacionalne sigurnosti. Po tom je dokumentu, predstavljenom javnosti u prosincu 2010. godine, bila provedena oveća javna rasprava – doduše više segmentirana, podijeljena na krugove pretpostavljeno zainteresirane stručne publike. Iako je nakon rasprave sam radni dokument Strategije svojevrsno ponovo potonuo u dubine birokratske procedure – iz kojih više nije izronio ni do današnjega dana – za nadati se da je iskustvo diskutiranja ipak ostavilo određenog pozitivnoga traga na nadležnim državnim strukturama.

Ispred dijela nevladinih udruga civilnoga društva će u raspravi sudjelovati i autori s portala www.obris.org, koji se već u više navrata osvrtao na pojedine detalje javnoga nacrta ovog novog strateškog dokumenta. Velike se nade polažu u donošenje što kvalitetnijeg novog Strateškog pregleda obrane, budući je to dokument na kojem će se temeljiti i novi, dugo iščekivani Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH – osnovni detaljniji putokaz za budućnost obrane u Lijepoj našoj.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.