Mladen Kruljac i službeno optuženik

Mladen Kruljac – jučer general, danas umirovljenik, ali ne i pokajnik!

Svojevrsni niz sudsko-kazneno-obrambenih događanja u Hrvatskoj nastavljen je danas, kada je umirovljeni general pukovnik Mladen Kruljac i službeno postao optuženik u slučaju „Sibinj“. USKOK-u je trebalo punih 14,5 mjeseci da podigne optužnicu protiv Kruljca – od stavljanja tadašnjeg djelatnog zapovjednika Hrvatske kopnene vojske u pritvor, 8. srpnja 2011. godine, protekla su dva puta po 6 mjeseci roka za istragu, onda još dva tjedna za donošenje odluke o podizanju optužnice, te dva mjeseca za samo njeno pisanje. Konačno napisana optužnica podnesena je nadležnima 24. rujna ove godine – zadnjeg radnog dana roka – a osječki ju je Županijski sud potvrdio danas, 15. studenog 2012. godine.

U njoj se bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske i još 5 osoba sumnjiči za počinjenje kaznenog djela „zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, te primanje mita i poticanje na primanje mita“. Uz Kruljca, na optuženičkoj klupi naći će se poduzetnik Ivan Rimac, načelnik općine Sibinj Ivica Batinić, bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković, bivši šef brodsko-posavskog HDZ-a i tamošnje Županijske skupštine Zdravko Sočković, te autoprijevoznik Željko Garić.

Spomenuti  lokalni dužnosnici (Batinić, Mišković i Sočković) terete se da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu, protivno odlukama Vlade o darovanju zemljišta Općini Sibinj za izgradnju zone malopoduzetničke zone, omogućili tvrtkama i pojedincima (Rimcu i Gariću) stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti, a bez preuzimanja bilo kakvih obaveza za početak radova i obavljanje gospodarske djelatnosti u toj zoni. Parcele su prodane na dogovorenim natječajima, a šteta nanesena općini Sibinj iznosi oko 58 milijuna kuna. Rimca se tereti da je potom, daljnjom preprodajom zemljišta, zaradio nešto više od 20 milijuna kuna, a Garić tek 5. Uzgred, isti je taj dvojac svoj izlazak iz pritvora ishodovao plaćanjem jamstava – Rimca je to koštalo 5,2 milijuna, a Garića 1,2 milijuna kuna – što su iznosi na koje se u doba prije podizanja optužnice procjenjivala i njihova protupravno stečena korist.

Batinić i Mišković s Kruljcem su dogovorili angažman inženjerije Hrvatske vojske na izgradnji glavne i sporedne ceste na zemljištu u vlasništvu općine, čime mu je bitno povećana vrijednost. U USKOK-ovoj optužnici Kruljca se tereti da je osobno naredio paljenje strojeva, a sve protivno zapovijedi tadašnjeg načelnika GS OS RH, danas također umirovljenog generala Josipa Lucića. Batinićev odvjetnik Dražen Matijević do sada je tvrdio da je vojska na području Slavonskog Broda ionako bila zbog nekih drugih radova, pa je jedini njen trošak bio onaj za gorivo. Po njemu, cijeli je slučaj iskonstruiran „kako bi se generala Kruljca maknulo s položaja u Oružanim snagama“, dok su svi ostali optuženici – „kolateralne žrtve“.

Iako se u istražnom zahtjevu Kruljca sumnjičilo da je državu oštetio za 6,2 milijuna kuna, konačna cifra u optužnici duplo je manja – USKOK-ovi istražitelji procijenili su da je Kruljčev angažman državni proračun koštao tek oko 3 milijuna. Kruljčevi odvjetnici Marko Dumančić i Branko Šerić izjavili su da njihov branjenik jedva čeka suđenje kako bi dokazao da je nevin.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.