Milanović odlikovao vojnika Markovića za iznimni pothvat

 

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović dodijelio je medalju „Iznimni pothvat“ vojniku Daliboru Markoviću za „iznimne zasluge i iskazanu visoku požrtvovnost prilikom spašavanja ljudskih života i imovine“. Ova je odluka objavljena u drugom ovogodišnjem izdanju Narodnih novina (2/2021) od 8. siječnja 2021.

Kako su nam pojasnili iz Ureda predsjednika, vojnik Dalibor (Željkov) Marković pripadnik je Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR), a medalju „Iznimni pothvat“ dobio je za hrabro djelo spašavanja ljudskih života:

„Vojnik Dalibor Marković iz Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade je, izlažući se opasnosti, iz gorućeg automobila izvukao vozačicu i dijete te im pružio prvu pomoć nakon prometne nesreće u Vukovaru. Vozilo je bilo oštećeno i obavijeno gustim dimom te je brzom i prisebnom reakcijom, u kojoj mu je pomogao drugi kolega, izvukao vozačicu i dijete iz automobila, udaljio ih od mjesta nesreće te im pružio prvu pomoć do dolaska hitne pomoći. Medicinsko osoblje je upoznao o ozljedama unesrećenih te im pomogao prilikom postavljanja imobilizacijskog sustava“.

Spomenuta prometna nesreća dogodila se 29. svibnja prošle godine, oko 22:30 sati, na državnoj cesti u središtu Vukovara. Večernji list dan kasnije prenio je izjavu očevidca s lica mjesta: „Stajali smo u blizini čekajući da automobil koji je nailazio prođe kako bi mogli prijeći cestu. Odjednom je taj automobil skrenuo na nogostup i udario u zid. Odmah smo pritrčali pomoći, a iz automobila se počelo jako dimiti. Izvukli smo ženu koja je upravljala vozilom i tek onda dijete koje od dima nismo vidjeli, kaže Dalibor Marković, inače pripadnik Hrvatske vojske, koji je zajedno sa Tomislavom Dejanovićem pomogao ozlijeđenima“, stoji u Večernjakovoj kratkoj vijesti, uz napomenu kako je Marković rekao da im je žena, nakon što su je izvukli iz auta, rekla da je u sjedalici još i dijete koje su, nakon izvlačenja, odmaknuli od automobila i imobilizirali ozlijeđenu nogu. Ženi i djetetu pružena je pomoć u vukovarskoj bolnici, nakon čega su prevezeni u KBC Osijek na daljnje liječenje.

Policija vukovarsko-srijemska ovu je nesreću također zabilježila u svojim priopćenjima o stanju u prometu: „Istog dana oko 22,30 sati u Vukovaru u Ulici K.A. Stepinca 42-godišnja vozačica osobnog automobila je, uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila, izgubila nadzor nad vozilom, sletila s kolnika na nogostup i udarila u betonski zid. U prometnoj nesreći teže su ozlijeđeni 42-godišnjakinja i 6-godišnji putnik na zadnjem sjedištu u vozilu koji nije bio pravilno vezan u sigurnosnoj sjedalici. Prevezeni su u OŽB Vukovar, a potom i u KBC Osijek na liječenje. Protiv 42-godišnjakinje slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu“.

Zbog svog hrabrog čina, vojnik Marković izabran je i za najboljeg vojnika mjeseca svibnja, a 8. listopada prošle godine priznanje su mu uručili zapovjednik HKoV-a general Boris Šerić i 1. dočasnik Hrvatske kopnene vojske, časnički namjesnik Dalibor Dumbović. U obrazloženju – koje se može pronaći na web stranici OS RH – navedeno je:

Dalibor Marković – vojnik mjeseca svibnja 2020. (Photo: HKoV)

Vojnik Dalibor Marković pripadnik je 2. oklopno-mehanizirane bojne „Pume“ Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Uzoran je vojnik koji svakodnevno radi na usvajanju vojničkih znanja i vještina što je dokazao 29. svibnja 2020. kad se u Vinkovcima (?!?) zatekao kao svjedok prometne nesreće. Nije dvojio ni trenutka nego je, izlažući se opasnosti, iz gorućeg automobila izvukao vozačicu i dijete, pružio im prvu pomoć te bio uz njih do dolaska hitne službe. Iako je bilo i drugih civilnih osoba koje su svjedočile nesreći, upravo je pripadnik Hrvatske vojske bio taj koji je prvi pritekao u pomoć te pokazao staloženost, spremnost i znanje koje je usvojio tijekom obuke čime je unesrećenima spasio živote“.

Vojnik Dalibor Marković odlikovan je medaljom „Iznimni pothvat“ na prijedlog ministra obrane, a Odlikovanje i Isprava o odlikovanju nalaze se u Ministarstvu obrane RH, poručili su nam iz Ureda predsjednika, ne precizirajući kada će vojnik Marković primiti medalju.

Milanovićeva prethodnica Kolinda Grabar Kitarović za slično djelo – spašavanje osoba nakon prometne nesreće – odlikovala je 2019. godine Medaljom za iznimni pothvat dvojicu pripadnika Vojne policije, te dvije godine ranije – 2017. – pilota Eskadrile borbenih aviona, Ivana Lukana.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.