MiG-ovi na remont u Ukrajinu?

 

Hrvatska će u Ukrajini remontirati 7 MiG-ova 21, te otkupiti pet ondje već ranije remontiranih istovrsnih borbenih zrakoplova, javlja HINA, a prenosi HRT. Taj će posao biti obavljen u državnome poduzeću “Odeski zrakoplovni zavod”, ili po engleski – SE “Odessa aircraft plant”, smješten u regiji Odesa, na Aveniji Maršala Žukova 32A, u gradu Odesa.

Nakon što su 17. svibnja bile otvorene ponude sudionika natječaja za prodaju i remont MiG-ova, MORH je od ukrajinske strane zatražio dodatnu potvrdu o vlasništvu nad spornim letjelicama – koja je onda, navodno, 27. svibnja i dostavljena. Spomenuta potvrda dodatno pojašnjava pitanje vlasništva nad zrakoplovima MiG-21, koje RH namjerava dokupiti uz remont sedam vlastitih lovaca. Nakon službenog otvaranja 28. svibnja, potvrda je ocijenjena valjanom, a njome se navodno uvjerljivo dokazalo da je vlasnik spornih pet dodatnih zrakoplova MiG-21 tvrtka u ukrajinskom državnom vlasništvu. Budući da je o podrijetlu i pravnome statusu ovih dodatnih borbenih zrakoplova bilo poprilično nedoumica, spomenimo kako ukrajinska strana tu ustrajno tvrdi da se radi o letjelicama u vlasništvu države Ukrajine, koje su svojedobno bile u igri za odlazak u Jemen – ali da do toga nije došlo, budući je jemenska strana u hodu ostala bez sredstava potrebnih za plaćanje cjelokupnog predviđenog posla.

Time se dolazi blizu konačnog završetka natječajnoga postupka i skorog donošenja javne odluke o odabiru remontnog zavoda – za što su se iz Ministarstva obrane mogle čuti najave tempirane za neki od skorijih dana. Iz obrambenih krugova HINA neslužbeno doznaje da je za remont i nabavu zrakoplova MiG-21 ukrajinska strana (Zrakoplovni zavod iz Odese, predstavljen državnom tvrtkom Ukrspecexport) ponudila cijenu od 13,9 milijuna eura, dok je rumunjski zavod Aerostar tražio 18,6 milijuna eura. Pri tome, glasine kažu da, iako sama Ukrajina ne koristi zrakoplove MiG-21 u svojim oružanim snagama, “Odeski zrakoplovni zavod” predstavlja mjesto u kome je konsolidirana zadnja aktivna proizvodna linija za ovakve letjelice uopće.

Pri tome, dok se u hrvatskim medijima već mjesecima vodi aktivni rat oko pojedinosti vezanih uz ukrajinsku ponudu – konkretno, uz podrijetlo dodatnih zrakoplova MiG-21 koje se nudilo Hrvatskoj za dokup – manje je glasno prošla navodna vijest da se svojedobno i sam rumunjski zavod Aerostar raspitivao u toj istoj Ukrajini za kupnju istih tih remontiranih borbenih zrakoplova. Time ostaje otvoreno pitanje i ne bi li sličan posao sklopljen s partnerima iz Rumunjske zapravo opet za Hrvatsku obuhvaćao istih tih nekoliko ukrajinskih letjelica MiG-21 iz te tako često spominjane “jemenske” kvote.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.