Još helikoptera Kiowa Warrior?

 

Tijekom dvodnevnog boravka američkog ministra obrane Jamesa Mattisa u Zagrebu, najviši državni dužnosnici razgovarali su s visokim američkim gostom i o obrambenoj te vojnoj suradnji SAD-a s Hrvatskom. Odmah po dolasku u Zagreb u četvrtak, 12. srpnja, Mattis se sastao s hrvatskim premijerom Plenkovićem, gdje je, kako piše u Vladinom priopćenju, „pohvalio odluke hrvatskog državnog vodstva o nabavi nove vojne opreme i obećao pomoć kod sljedećih koraka modernizacije Hrvatske vojske“. Posjet je završen u petak poslijepodne, sastankom s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović, s kojom je Mattis također razgovarao o „izuzetno uspješnoj bilateralnoj obrambenoj i vojno-vojnoj suradnji dviju država, koja je dosegla razinu strateškog partnerstva“. Tijekom susreta su naznačena područja buduće suradnje koja će dodatno osnažiti ukupne međudržavne odnose.

Ministar obrane RH Damir Krstičević s američkim je kolegom već duže vrijeme uzastopno razgovarao o mogućoj pomoći u modernizaciji Oružanih snaga RH. Tijekom Mattisovog boravka u Zagrebu, Krstičević je zahvalio na donacijama koje su uvelike povećale hrvatske obrambene sposobnosti. „Budite uvjereni da će u značajnoj mjeri biti upotrebljene za ostvarenje naših zajedničkih ciljeva“, poručio je Krstičević. Dokaz strateškog partnerstva SAD-a i Hrvatske je za Krstičevića i Mattisov dolazak u Zagreb te njegovo sudjelovanje na Posebnom sastanku Američko-jadranske povelje. Nakon održanog sastanka ministara obrane A-5 inicijativena Krstičević je zato naglasio:

„Ovo je potvrda strateškog partnerstva SAD-a, Hrvatske i članica Američko-jadranske inicijative. SAD su naš najvažniji partner u području obrane i sigurnosti i, evo… kažem još jednom, čuli smo i ministra Mattisa da je ponovno ponovio da je Hrvatska mala zemlja koja se znatno bori iznad svoje kategorije. Vidjeli ste da smo to i dokazali sada i na ovom Svjetskom nogometnom prvenstvu i, evo, u finalu smo i u nedjelju. Očekujemo da dečki se isto bore kao i do sada, za Hrvatsku“.

Na pitanje novinarke RTL-a o konkretnom značenju Mattisovog posjeta, Krstičević je rekao:

„Kao što znate, jučer smo imali sastanak s premijerom gdje smo još jednom konkretizirali projekte koji su vezani za jačanje sposobnosti Hrvatske vojske. Kao što znate, donijeli smo odluku za višenamjenski borbeni avion – ministar Mattis je još jednom jučer pozdravio tu odluku i kaže da smo izabrali jako dobar avion. Razgovarali smo i o drugim projektima što se tiče modernizacije Hrvatske vojske – to je prioritet, nakon ove odluke i dalje ulaganje. Helikopter – tu se isto razgovaralo. Jasno, razgovarali smo i o ostalim stvarima. Ministar Mattis je i danas imao sastanak – prije ovog sastanka, sa mnom… gdje smo se dogovorili o konkretnim projektima, aktivnostima i ono što je najvažnije – ministar Mattis je ponovno ponovio da Hrvatska vojska je odlična i pohvalio je taj naš angažman“.

Na spomen helikoptera najprije je zazvonila ranija Krstičevićeva najava razgovora sa SAD-om o nabavi helikoptera Black Hawk, no ministar obrane ovoga je puta ciljao na već dobro nam poznate letjelice:

„Kao što znate, prošle godine mi smo dobili donaciju od SAD-a, eskadrilu helikoptera Kiowa Warrior, i sada je isto u jednom programu da se realizira nastavak te priče“.

Dodavši kako će javnost biti pravovremeno upoznata Krstičević je završio ovu priču.

Ipak, radi se o potvrdi glasina koje već neko vrijeme kruže među upućenijim krugovima, o američkoj ponudi dodatnih 10-ak helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, koji bi uglavnom bili korišteni za kanibalizaciju, odnosno kao izvor rezervnih dijelova za već postojećih 16 Kiowa u sastavu HRZ-a. Nedavno se, navodno, iz SAD-a vratila i delegacija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koja je na licu mjesta trebala pregledati i izabrati takve helikoptere za Hrvatsku.

Nije beznačajna ni činjenica da je ovog tjedna u Hrvatskoj boravio general bojnik Jon Jensen, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote, koji je među ostalim posjetio i dvije hrvatske zrakoplovne baze 91. na Plesu i 93. u Zemuniku. Prema priopćenju iz HRZ-a, u fokusu razgovora bila je i obuka pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, kao i „nastavak zajedničkog sudjelovanja u projektima od posebnog interesa za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.