Kupujmo hrvatsko na MORH-ov način

 

U izričitom suglasju i međusobnim zahvalama prošlo je današnje tradicionalno potpisivanje ugovora o nabavi vojne opreme između Ministarstva obrane i predstavnika domaće vojne industrije. Malim marketinškim trikom došlo se do dosad najvrijednijeg ugovora, u visini od čak 200 milijuna kuna. Kažemo da je u pitanju trik, jer se, nažalost, nije povećala količina opreme za pripadnike naših Oružanih snaga, već su ugovor, zajedno s proizvođačima i pružateljima usluga servisa i remonta, ove godine po prvi puta potpisali i predstavnici Croatia osiguranja za osiguranje pripadnika OS RH, te tvrtka Pleter-usluge za pružanje usluga prehrane. Osiguranje i prehrana do sada nisu spadali u grupu proizvođača vojne opreme, što je i logično, ali su danas dobro poslužili za jačanje ugovora.

Od potpisnika – ministra obrane Josipa Buljevića i predstavnika Zajednice proizvođača za posebne namjene Alojzija Šestana (Šestan-Busch) i Željka Pavlina (HS Produkt), kao i od načelnika GS OS RH generala Mirka Šundova, mogli su se u više navrata čuti hvalospjevi o kvalitetnim i konkurentnim proizvodima domaće vojne industrije, koji se dokazuju na domaćem, a još i više na inozemnom terenu.

„Ministarstvo obrane kupuje hrvatske proizvode, ne samo zato što su naši, već što su kvalitetni, dokazani i konkurentni proizvodi, i o tome ćemo svjedočiti u svijetu. U ovim ugovorima, u kojima sudjeluje 27 domaćih tvrtki, ugovoreno je gotovo 300 tisuća komada raznih proizvoda, na čijoj će proizvodnji raditi preko 5 000 radnika. Na taj način MORH i OS potvrđuju da nisu samo potrošač, nego možemo reći i generator razvoja gospodarstva, ali i promotor hrvatskih proizvoda, što osobito smatramo značajnim i to će biti jedan od naših prioriteta“,

naglasio je ministar obrane Josip Buljević, dok je načelnik GS general Šundov dodao:

„Hrvatski vojnici su gotovo u potpunosti opremljeni osobnom opremom i naoružanjem koje proizvodi hrvatska obrambena industrija. Oprema je testirana u zahtjevnim terenskim, vremenskim i klimatskim uvjetima kakvi vladaju u Afganistanu, Africi, Kosovu, Mediteranu i, naravno, u Hrvatskoj. Korištenjem ove opreme u operacijama i misijama potpore miru postižemo dvostruki učinak – oprema se ispituje u realnim uvjetima, a s druge strane i promoviramo tu istu opremu među našim saveznicima i partnerima. Kvaliteta hrvatske namjenske opreme prepoznata je i kod nekoliko savezničkih i partnerskih vojski koji su je usvojili i koriste je. Vjerujem da nije neskromno reći da su OS RH kao primarni korisnik i glavna referenca izravno pomogle izvozne napore hrvatskih gospodarstvenika.“

Ove godine ugovor se potpisuje nešto kasnije nego inače, i to zbog kasnog donošenja državnog proračuna i korištenja sredstava iz privremenog proračuna tijekom prva tri mjeseca ove godine. Tijekom tog razdoblja (siječanj, veljača, ožujak) MORH je temeljem privremenog financiranja utrošio oko 100 milijuna kuna za poslove s tvrtkama domaće vojne industrije, naglasio je ministar Buljević, dok do kraja ove godine na naplatu dolazi i oko 300 milijuna kuna iz ugovorenih nabava tijekom prethodnog razdoblja. Ukupno je u Planu nabave za materijalno zbrinjavanje predviđeno 1,55 milijardi kuna.

Alojzije Šestan preporučio je i drugim ministarstvima koji troše novac iz državnog proračuna da po uzoru na Ministarstvo obrane organiziraju ovakvu javnu nabavu i suradnju s domaćim tvrtkama, jer se samo na takav način može stvoriti generator rasta i razvoja u Republici Hrvatskoj. Zajednica proizvođača za posebne namjene, organizirana pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, broji 49 članova, od čega je njih 27 danas potpisalo ugovor s Ministarstvom obrane. Mnogi od njih su, rekao je Šestan, predstavnici Hrvatske u stranim zemljama, posjećuju sve najveće svjetske sajmove, i izvoze svoje proizvode u više od 60 zemalja širom svijeta.

„Zajednica i hrvatski vojni izvoznici su jedna od rijetkih grana industrije u Hrvatskoj koja apsolutno ima vrlo i više nego pozitivne pokazatelje jer uglavnom smo svi domaći proizvođači, proizvodnja se odvija unutar Hrvatske, s hrvatskim idejama, hrvatskim razvojem i hrvatskim dizajnom naših proizvoda, a ako se pogledaju izvozni rezultati – mi smo vjerojatno možda jedina grana koja 10 puta više izvozi nego uvozi. Bilo bi dobro da možda i ostale grane industrije malo kopiraju na neki način ono što radi vojna industrija, jer se pokazala vrlo uspješna bez obzira što je u nekim svjetskim razmjerima ona vrlo mala,“

dodao je Željko Pavlin (HS Produkt).Ovakvim dobrim rezultatima pripomogao je i hrvatski ulazak u NATO, pa su hrvatski proizvođači ponosni vlasnici određenih NATO certifikata koji garantiraju da su proizvodi napravljeni i testirani po najboljim i najstrožim NATO uvjetima.

Potpis na ugovor o nabavi vojne opreme za potrebe opremanja OS RH stavilo je ukupno 27 poslovnih ljudi domaće vojne industrije. Ugovor o nabavi borbenih odora potpisala je Zajednica proizvođača čiji je nositelj Kroko Proizvodnja i razvoj d.o.o., a u čijem su sastavu još i tvrtke Čateks d.d. Čakovec, Odjeća d.o.o. Zagreb, Šešir d.o.o. Zagreb, URIHO Ustanova Zagreb, te podizvoditelji VARTEKS PRO d.o.o. Varaždin i HEMCO d.o.o. iz Đakova. Ugovor o nabavi obuće potpisan je sa Zajednicom proizvođača obuće, čiji je nositelj tvrtka INKOP Obuća d.o.o. iz Poznanovca, a obuhvaća još i tvrtke BOROVO d.d. Vukovar, te JELEN PROFFESIONAL d.o.o. iz Čakovca.

I Marijan Mareković (Pleter-usluge) bio je među današnjim potpisnicima

Ostali potpisnici ugovora su: Pleter-usluge Zagreb (usluga prehrane), Croatia osiguranje d.d.,Šestan Busch d.o.o. Prelog (kacige),HS produkt d.o.o. Karlovac (naoružanje),Đuro Đaković d.d. Slavonski Brod (remont),Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o. (servis brodova), Jadran Tvornica čarapa d.d. Zagreb (čarape), Galeb d.d. Omiš (donji veš),Mako d.o.o. Osijek (vojničke veste),Skiplet d.o.o. Rakitje (pozamanterija), Kap-ko d.o.o. Zagreb (kape), Krojostil d.o.o. Jakovlje (jakne), Jaquard d.o.o. Zagreb (tekstilne oznake), Kovnica d.o.o. Popovec (metalne oznake), Techtex d.o.o Varaždin (kabanice), Čarliana Zagreb (rukavice) i Antipiros d.o.o. Split (servis aparata). Ove godine među potpisnicima nema tvrtki Podravka d.d. i Promet d.o.o. Split.

Višemilijunski razlozi za sreću

Višemilijunski razlozi za sreću

Od ukupno oko 300.000 komada raznih proizvoda koji se nabavljaju putem danas potpisanih ugovora, MORH je smatrao da treba izdvojiti nabavu više od 10.000 pari obuće (prošle godine se nabavljalo 10.500 pari obuće), 70.000 komada dijelova odore (prošle godine 6.000 kompleta borbenih odora + 3.000 službenih i svečanih odora), više od 140.000 komada donjeg rublja (prošle godine 13.000 kompleta donjeg rublja + 1.500 kompleta specijalnog donjeg rublja), te više od 50.000 pari čarapa (koje prošle godine nisu išle u zasebnu kategoriju). Iako je za vojsku svakako važno da ne budu goli i bosi, ono što je važnije je ipak naoružanje, no o tome MORH nije rekao ništa.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.