U srijedu Izraelci u Zagrebu

 

Rok koji su navodno Sjedinjene Američke Države postavile Državi Izrael, o tehničkim uvjetima koje treba ispuniti da bi se ipak dobilo dozvolu za prijenos borbenih zrakoplova u Hrvatsku, istekao je u subotu rano ujutro (6 sati po hrvatskom vremenu, odnosno točno u ponoć u Washington DC). Nikakvih se novosti tu nije čulo – među ostalim i zbog zastoja upravne vlasti (tzv. “Government Shutdown”, koji već 16. dan traje u SAD), no ujedno je već i iz te opće tišine jasno kako do nikakvog strukturnog dogovora Izraela i SAD nije došlo.

O stanju stvari novinari su zaskočili premijera Andreja Plenkovića, na tradicionalnom prijemu Srpskog narodnog vijeća (SNV), koji je povodom pravoslavnog Božića održan u zagrebačkom hotelu Sheraton:

Vidjet ću… Vidjet ću. Mi sada očekujemo dodatno očitovanje izraelske strane. Kada čujemo što će oni reći… jer oni su na temelju mog inzistiranja, da posebnoj delegaciji koja je otišla u Izrael u siječnju… Dakle, ja sam… Kad smo dobili tu cjelovitu, konačnu analizu, otprilike u siječnju… na još dva posebna putovanja poslao jedno izaslanstvo Ministarstva obrane u Izrael, jedno u Sjedinjene Američke Države… Oni su se vratili s pismenim izvješćima da je to u redu. Dakle, na temelju toga su donesene konačne odluke. Bez toga ne bi bilo tih odluka“.

Tim se temeljem u Zagrebu očekuje izraelsko izaslanstvo, čiji je dolazak Plenković tek kratko potvrdio: “Da. Prema navodima… Prema navodima Ministarstva obrane, predstavnici Ministarstva obrane Izraela bit će u Zagrebu idući tjedan“. Nije tu bilo detaljnijeg spomena podatku kada ta delegacija dolazi, ni tko će je voditi ili sačinjavati, a niti izričitog navoda o konkretnom sadržaju posla po kojem se dolazi. Ujedno, Plenković se osvrnuo na pitanje štete od propasti ovoga posla – ponovivši još jednom službeni stav: “Međutim, nema nikakve štete za državni proračun. Ugovor nije potpisan. Dakle, Vlada je donijela isključivo i jedino odluku o odabiru. Kao što je donijela, tako je može i poništiti, vrlo jednostavno“, koliko god ovakav pogled bio diskutabilan pri detaljnijem gledanju na stvari.

No, dok ni službeni izraelski izvori nisu baš bili spremni išta od toga razjasniti hrvatskim medijima, u pomoć je tu opet uskočio Barak Ravid, diplomatski korespondent izraelske komercijalne televizije Channel 10, čije je pisanje posljednjih tjedana uvelike doprinijelo rasvjetljavanju pozicija baš izraelske strane ovog sada već poprilično sigurno – propalog posla. Naime, u nedjelju, 6. siječnja 2019. godine, iza 18 sati po hrvatskom vremenu, on je na Twitteru objavio:

Generalni direktor izraelskog Ministarstva obrane u srijedu će otputovati u Hrvatsku, ne bi li se ispričao za neuspjeh pri uvjeravanju Trumpove administracije da odobri posao s F-16 između Izraela i Hrvatske, kažu mi dužnosnici“.

Dakle, po ovom dosada prilično informiranom novinarskom izvoru, u srijedu 9. siječnja treba u Zagrebu očekivati izraelsku delegaciju predvođenu Ehudom Adamom, bivšim general bojnikom izraelskih oklopnih jedinica i kasnije čelnikom nuklearnog postrojenja Dimona, a od 2013. tvrtke IMI Systems. Adam od svibnja 2016. obavlja dužnost generalnog direktora izraelskog Ministarstva obrane. Baš ta je dužnost u posljednje vrijeme posebno važna, budući je 14. studenog 2018. s mjesta obrambenog ministra otišao Avigdor Lieberman, da bi u nedjelju 18. studenog tu poziciju i osobno preuzeo premijer Benjamin Netanyahu.Uz Adama, u Zagreb stiže i Michel Ben-Baruch, čelni čovjek SIBAT-a (Agencije za međunarodnu obrambenu suradnju pri Ministarstvu obrane Države Izrael), koji je tijekom posljednjih godinu dana u Hrvatskoj bio vrlo čest gost. Nakon njihova dolaska u RH, očekuje se da će tijekom četvrtka 10. siječnja biti održani i relevantni sastanci s predstavnicima hrvatskih vlasti.

Kako bilo da bilo, izraelska delegacija trebala bi u Hrvatskoj i osobno podnijeti izvješće o neuspjehu vojno-tehničkih razgovora izraelske strane s poduzećem Lockheed Martin, a onda i s američkim State Departmentom – što u praksi direktno vodi nemogućnosti izraelske isporuke rabljenih borbenih aviona F-16 Barak u Hrvatsku, prema ponudi koja je od službenog Zagreba bila prihvaćena 29. ožujka 2018. godine. Ako se ti novinarski navodi pokažu točnima, tada bi se ispunili uvjeti koje je premijer Plenković već tjednima navodio potrebnima za poništenje ovoga kapitalnog natječaja o javnoj nabavi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.