Koliko koštaju usluge MUP-a?

 

Sljedećeg tjedna počinje važiti novi cjenik za pojedine usluge Ministarstva unutarnjih poslova. Jučer je u Narodnim novinama (NN 110/14, od 17. rujna 2014.) objavljeno „Rješenje o izmjenama i dopunama Rješenja o utvrđivanju cijena posebnih troškova nastalih radom Ministarstva unutarnjih poslova“, akt kojim se mijenjaju cijene usluga korištenja plovila MUP-a, protueksplozijskog djelovanja policije, te iznajmljivanja oružja i opreme filmskim, TV ili kazališnim kućama. Radi se o izmjenama originalnog Rješenja o utvrđivanju cijena posebnih troškova nastalih radom MUP-a iz svibnja 2011. (NN 55/11 od 18. svibnja 2011.), kojeg je donio tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Karamarkovo je Rješenje u kolovozu 2012. doživjelo neznatnu izmjenu, isključivo u dijelu koji se odnosi na troškove izdavanja prekršajnog naloga.

Jučerašnjim izmjenama poskupljuju troškovi prijevoza MUP-ovim plovilom (uključujući i cijenu angažiranja posade plovila), i to u sljedećim kategorijama:

1. Ekonomska (stvarna) cijena sata plovidbe plovila Ministarstva:

– patrolni brod tip A – 5.000,00 kn/h,

– patrolni brod tip B – 2.000,00 kn/h,

– patrolni brod tip C – 1.600,00 kn/h

– angažiranje plovila koje čeka na vezu ili na sidru – 30% od prethodno navedenih cijena

2. Komercijalna cijena sata plovidbe plovila Ministarstva, prilikom prijevoza osoba:

– patrolni brod tip A – 7.500,00 kn/h,

– patrolni brod tip B – 3.000,00 kn/h,

– patrolni brod tip C – 2.400,00 kn/h

– angažiranje plovila koje čeka na vezu ili na sidru – 30% od ranije navedenih cijena.

3. Komercijalna cijena sata plovidbe plovila Ministarstva, za hitni sanitetski prijevoz:

– patrolni brod tip A – 6.250,00 kn/h,

– patrolni brod tip B – 2.500,00 kn/h,

– patrolni brod tip C – 2.000,00 kn/h

– angažiranje plovila koje čeka na vezu ili na sidru – 30% od ranije navedenih cijena.

4. Komercijalna cijena sata plovidbe plovila Ministarstva za akcije traganja i spašavanja:

– patrolni brod tip A – 8.000,00 kn/h,

– patrolni brod tip B – 3.200,00 kn/h,

– patrolni brod tip C – 2.560,00 kn/h

– angažiranje plovila koje čeka na vezu ili na sidru – 30% od ranije navedenih cijena.

 

5. Komercijalna cijena sata plovidbe policijskih plovila za složene plovidbe (tegalj, prijevoz tereta i sl.) ili u otežanim uvjetima plovidbe:

– patrolni brod tip A – 10.000,00 kn/h,

– patrolni brod tip B – 4.000,00 kn/h,

– patrolni brod tip C – 3.200,00 kn/h

– angažiranje plovila koje čeka na vezu ili na sidru – 30% od ranije navedenih cijena.

Tu još treba uzeti u obzir da je minimalno vrijeme plovidbe ili angažiranja plovila Ministarstva koje čeka na vezu ili na sidru – jedan sat, te da se za plovidbe ili angažiranje plovila Ministarstva koje čeka na vezu ili na sidru duže od jednog sata obračunava svaki započeti sat korištenja. Također se naplaćuje i dolazak plovila iz matične luke na mjesto izvršenja tražene usluge i povratak plovila u matičnu luku. Posebno je zanimljivo vidjeti da MUP RH nema problema s definiranjem komercijalne cijene svojih djelovanja u hitnom medicinskom prijevozu, pri zaštiti i spašavanju, ili u posebno kompliciranim poslovima te teškim vremenskim uvjetima. Ovo je dio državnih aktivnosti u kojima obrambeni sektor nikako da naplati svoj rad i tehniku – gdje, ako se vide cijene tih stvari pri policiji, možda nije ni čudo da većinu stvarnih poslova te vrste onda obavlja vojska, i to badava. Ujedno, tu bode oči i činjenica da ujedno nije dodan i cjenik za iznajmljivanje novih policijskih helikoptera Eurocopter EC-135 – letjelica koje su u Ministarstvu unutrašnjih poslova pribavljene tijekom proteklih godinu i nešto dana, i kojima se proteklih mjeseci rado prevozilo novinare nad poplavljenim područjima na kojima je vojska slagala vreće.

Pa ipak, izmjenama Rješenja detaljiziraju se poslovi preventivnog protueksplozijskog pregleda, te se nudi osposobljavanje osoba na radnom mjestu u zračnoj luci. U zagrebačkoj zračnoj luci te je poslove donedavno obavljao MUP, a s dolaskom novih koncesionara cijeli je posao dat privatnoj zaštitarskoj tvrtki čime se, sudeći po brojnim žalopojkama, nije poboljšala ni efikasnost ni protočnost kroz kontrolne punktove, štoviše upravo je obrnuto. Cijena svakog započetog sata angažiranja policijskog službenika protueksplozijske zaštite ostala je, kao i do sada, 112 kn/h, ali je dodana nova kategorija – rad s eksplozivnim sredstvima – koja iznosi 200kn/h. I cijena svakog započetog sata angažiranja policijskog službenika – vodiča službenog psa za detekciju eksploziva sa psom ostala je dosadašnjih 150 kn/h.

Dopune Karamarkovog Rješenja odnose se i na uvođenje nove kategorije usluga – najam onesposobljenog oružja i pripadajuće opreme filmskim, TV ili kazališnim kućama. Tako MUP naplaćuje za dnevni najam (1) trajno onesposobljenog pištolja ili revolvera 3 kn po komadu, a za djelomično onesposobljene – 10 kn po komadu, (2) trajno onesposobljene puške s užlijebljenim ili glatkim cijevima – 4 kn po komadu, a za djelomično onesposobljene – 12 kuna, (3) trajno onesposobljene strojnice, poluautomatske puške, automatske puške ili puškostrojnice – 5 kn po komadu, a za djelomično onesposobljene – 15 kn po komadu, (4) trajno onesposobljene teške strojnice – 7 kn po komadu, a za djelomično onesposobljene – 20 kuna po komadu, (5) trajno onesposobljenog minobacača ili ručnog bacača raketa – 10 kn dnevno (po komadu), (6) trajno onesposobljene bestrzajne ili protuzrakoplovne topove – 20 kn dnevno (po komadu), te (7) djelomično onesposobljeni pištolj ili revolver – 10 kn dnevno (po komadu). Najam pripadajuće opreme naoružanja naplaćuje se 2 kn dnevno po komadu. Najam djelomično onesposobljenog oružja filmskim, TV i kazališnim kućama koje nemaju odgovarajući prostor za smještaj naoružanja ili osobu za rukovanje oružjem, moguća je samo uz angažiranje policijskog službenika za naoružanje ili ubojna sredstva ili puškara Ministarstva koji je u tom slučaju zadužen za prijevoz, siguran smještaj i rukovanje djelomično onesposobljenim oružjem tijekom snimanja, izvođenja scena i sl, i njihov angažman košta 52 kn/h.

Slučajna nakupina vojne robe na livadi kraj ceste već je dugo vrhunac dosega vojno-muzejske djelatnosti u Hrvata

Slučajna nakupina vojne robe na livadi kraj ceste već je dugo vrhunac dosega vojno-muzejske djelatnosti u Hrvata

Uglavnom, ovo je rješenje jedan zanimljiv komercijalan dokument, koji doduše ostavlja ponešto gorak ukus u ustima svih koji su ikad makar i letimično pogledali slično raspolaganje vojnom opremom i naoružanjem u Republici Hrvatskoj. Naime, dok svi pametni staru vojnu opremu prodaju (o čemu smo na portalu Obris.org u više navrata pisali po pitanju Slovenije i Srbije), Hrvatska te stvari uništava. Dok svi pametni neperspektivnu opremu i naoružanje prodaju, ali tek kada im stigne ono novo i zamjensko – Hrvatska tu preferira poklone, pa makar i po cijenu poklanjanja u tajnosti. Dok pametni prvo osnuju muzej (pa tako i MUP RH), koji onda postane i centar za dogovaranje ovakvih iznajmljivanja za potrebe filma ili televizije – MORH je već gotovo dva desetljeća sasvim zadovoljan Vojnim muzejom koji postoji tek na papiru (dok pojedine grane, a posebice HRZ i PZO, svoju otpisanu tehniku poklanjaju direktno, kako i kome im se svidi). Zli jezici bi lako primijetili i da je dobro što je MUP RH na ovakav način regulirao iznajmljivanje svoje tehnike i rada svojih stručnjaka – pa, ako već nije jasno kolika je cijena korištenje vojne opreme i rada Hrvatske vojske na poplavama (kao ni tko će takvu dodatnu uslugu i platiti), barem tu onda i u MORH-u mogu saznati koliki će trošak za “modernizaciju” predstavljati ako se štogod od pokaznog naoružanja ili opreme bude uskoro moralo iznajmiti za koju od predstojeći vježbi…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.