Kad će avioni? Kada…Ako…Otprilike…

 

Ministar obrane Mario Banožić jutros je gostovao u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“. Povod je bio svečarski – obljetnica „Bljeska“ i skorašnji Dan OS RH, no ipak nije moglo i bez obaveznog pitanja – kada će odluka o avionima? Ministar obrane tu je ponovio svoju već uhodanu mantru:

„Ja sam siguran… Evo, već sam rekao prije nekoliko tjedana, i najavio da će odluka biti za nekoliko tjedana. Dajemo si još prostora malo, ali definitivno da će odluka o nabavci višenamjenskih borbenih aviona biti spremna. Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem nije dovela u pitanje niti jednu sposobnost ove zemlje – a sigurno neće dovest’ ni sposobnost Hrvatske vojske, osobito po pitanju sposobnosti Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva, koje je definitivno jedna od sastavnica bez kojega sama i Kopnena vojska i Ratna mornarica nema potpuni značaj, potpunu snagu. Tako da sam siguran da će odluka biti vrlo skoro. Dajte nam još vremena. Imamo još nekakvih detalja koje bi željeli završiti“.

Na pitanje voditeljice treba li zbog financijskog stanja možda prolongirati još tu odluku, Banožić je odgovorio:

„Ne. Naravno da ne. Znači, to… financije će bit’ na izravan način – da će se oni plaćati kroz određeno razdoblje. Ali to sada nije tema. Tema nam mora biti da mi imamo još jedan dio MiG-ova, koji imaju svoju borbenu spremnost – međutim, do 2024. godine, ta spremnost… odnosno, materijalni resurs ističe. Mi moramo imati nove višenamjenske borbene avione ukoliko želimo sačuvati borbenu spremnost. Ali, isto tako, ja vidim prednost u tome da taj ‘policing’… kojeg bi sad… ‘air-policing’, kojeg bi mi praktički trebali prepustiti drugim državama, ukoliko mi ne riješimo… odnosno, ne donesemo odluku o… odluci o nabavci višenamjenskih borbenih aviona… mi bi to morali plaćati drugim državama, na nekakav način. U ovom slučaju, možemo to biti mi. Mi – ti koji će vršiti ‘air-policing’ za druge države, ukoliko ih nabavimo. Tako da vidim u tome samo još jednu prednost… I, uopće, tema da se neće nabaviti avioni su… besmislena. Oni će se nabaviti. Ostalo je još nekakvih detalja.

Pazite, riječ je o uistinu velikoj nabavci. Imali smo pri tome jedno međuresorno skupinu, povjerenstvo, koje je sastavljeno bilo uistinu od različitih profila ljudi… I odluka se nije donosila samo na tome – tko bolji, tko viši, tko jeftiniji… Nego, jednostavno, na tome što je to uopće potrebno Hrvatskoj vojsci? Na koji način je spremnost plaćanja? Što to znači za naše vanjsko-diplomatske odnose? Na koji način se mogu ti avioni isporučiti, do kojeg datuma? Da li to ispunjava onaj dio koji se odnosi na našu… istjecanje naših materijalnih resursa. Ali, isto tako, i svu onu daljnju infrastrukturu, koja će morati pratiti te avione – jer ovdje je riječ i o hangarima, i o raznim… drugoj mehanizaciji koja će bit u funkciji toga, o simulatorima, o daljnjoj obuci hrvatskih pilota… I, siguran sam da, kad se avioni nabave, da će to postati jedno novo, atraktivno zanimanje… koje već sada je atraktivno, i hvala pilotima što uistinu i u svojim skromnim sredstvima ulažu i dalje u sebe, razvijaju se… ali sam siguran, da nabavkom novih aviona to dobiva i jedan novi zamašnjak u Hrvatskoj vojsci“.

O nabavci borbenih aviona danas je u Kninu na dodjeli beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne „Pauci“ iz sastava Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a govorio i predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović. Iako je posljednjih dana zabavljen svojim ovlastima i vojnim prisustvom na proslavi obljetnice akcije „Bljesak“ u Okučanima, Milanović je danas rekao kako nabava aviona ipak nije njegov posao, ali i da nema razloga za odgađanje odluke o kupovini:

„To morate ministra pitat. Dakle, u tom povjerenstvu… Ne, ne. Tu ja njemu vjerujem. Mislim, dakle… U povjerenstvu je i nekoliko vojnika bilo. Prije svega načelnik Glavnog stožera, od kojeg ja imam sve informacije koje postoje. Tako da nije bilo potrebe da ja sudjelujem u tome, ili da moji suradnici iz Ureda… Sjećate se tog prijepora… A, kako je unutra načelnik Glavnog stožera – to je kao da je moj savjetnik. On i je moj savjetnik, glavni vojni savjetnik – načelnik Glavnog stožera. I, sad, kad se valjda poplaćaju dugovi veledrogerijama, koji su opet kozmički narasli, nepotrebno… Sad će se valjda naći i politički trenutak da se donese ta odluka. A, odluku će morat donijet premijer“.

Na pitanje vjeruje li da će se donijeti odluka, Predsjednik je odgovorio: „Ne znam. To ne znam. To ne znam… Mislim, trebala bi…“.

Da će odluka biti donesena tijekom narednih „nekoliko tjedana“, slušamo već mjesecima – i od ministra obrane, i od predsjednika Vlade. No dok se nedonošenje odluke u siječnju pravdalo potresom na Baniji, neodlučnost u veljači, ožujku i travnju više nema nikakvog izgovora. Ali i dalje se puštaju fraze o „narednih nekoliko tjedana“, ma koliko god to trajalo. Na jutrošnje pitanje voditeljice Hrvatskog radija hoće li se odluka možda donijeti do ljeta, Banožić je neodređeno odgovorio: „Otprilike tako“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.