Jesu li OS RH u stanju pripravnosti?

 

Da li je Hrvatska uvela stanje pripravnosti ili ne? Jučerašnja izjava premijera Andreja Plenkovića nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a unijela je malu pomutnju. Premijer je, naime, izjavio:

„Hrvatska vojska – o tome je govorio, uvjeren sam, i ministar Banožić danas – je podigla stupanj svoje pripravnosti od uobičajenoga stanja s obzirom na ove globalne okolnosti koje se zbivaju, a s posebnom pozornošću pratimo sva zbivanja u našem susjedstvu, na jugoistoku Europe. Nikako ne bismo željeli da dođe do bilo kakve destabilizacijske situacije u bilo kojoj od nama susjednih zemalja, i s te strane smo itekako angažirani i politički i diplomatski… Što se tiče pripravnosti svih službi, one su to – vidite iz intenziteta naših aktivnosti – svi podigli svoj stupanj angažmana“.

Izjava na koju se Plenković poziva je ona koju je ministar obrane Mario Banožić izrekao nakon sjednice Vlade RH. Naime, na pitanje o stanju u regiji i eventualnoj eskalaciji zbog ruskog utjecaja, ministar Banožić je odgovorio:

„S obzirom na obavještajne podatke, idemo s određenim podizanjem… stupnjevima zaštite prije svega vojnih objekata, i na takav način se pripremamo za bilo koji izazov“.

Sudeći prema ovom izričitom citatu, koji je portal Obris.org jučer prenio u njegovom izvornom obliku, čini se da je premijer Plenković malo pobrkao terminologiju. No na njegovu tvrdnju o podizanju „stupnja angažmana“ danas je reagirao i predsjednik RH Zoran Milanović, čije priopćenje citiramo u cijelosti:

U cilju točnog informiranja javnosti te kako bi se spriječilo uznemiravanje građana Republike Hrvatske, Ured Predsjednika Republike smatra nužnim osvrnuti se na izjavu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji je sinoć rekao kako je ‘Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja’.

Prema Zakonu o obrani, stanje pripravnosti podrazumijeva mobilizacijske, organizacijske, sigurnosne i druge mjere i postupke koji su potrebni radi sprječavanja i uklanjanja opasnosti od napada na Republiku Hrvatsku i drugih opasnosti koje ugrožavaju suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, građana i imovine.

Predsjednik Republike u stalnom je kontaktu s vojnim vrhom Oružanih snaga RH i čelnicima sigurnosno obavještajnih agencija. Sadašnje stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj ne zahtjeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga RH. Niti je Vlada RH predložila, niti je Predsjednik Republike naredio povećanu pripravnost Oružanih snaga Republike Hrvatske. Naime, prema Zakonu o obrani, pripravnost Oružanih snaga RH naređuje Predsjednik Republike na prijedlog Vlade RH”,

stoji u priopćenju Ureda predsjednika kojeg potpisuje glasnogovornik Nikola Jelić.

Predsjednik RH u ovom priopćenju citira članak 76. Zakona o obrani, čiji prvi stavak propisuje:

Pripravnost Oružanih snaga je stanje u kojem se poduzimaju mobilizacijske, organizacijske, sigurnosne i druge mjere i postupci koji su potrebni radi sprječavanja i uklanjanja opasnosti od napada na Republiku Hrvatsku i drugih opasnosti koje ugrožavaju suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, sigurnost građana i imovine”.

Drugi stavak istoga članka kaže: „Pripravnost Oružanih snaga obuhvaća i mjere i postupke koji se poduzimaju za pravodobno angažiranje snaga na temelju preuzetih međunarodnih odnosa”. Treći stavak članka 76 kaže da „predsjednik Republike na prijedlog Vlade nalaže uvođenje mjera pripravnosti Oružanih snaga ili dijelova Oružanih snaga iz stavka 1. ovog članka”.

Iz svega bi se moglo zaključiti da je premijer zaista krivo upotrijebio termin „pripravnost vojske“. No u srijedu ujutro održat će se tematska rasprava u Hrvatskom saboru o stanju u Ukrajini i mogućim implikacijama po Hrvatsku, gdje će premijer Plenković zastupnike informirati o stajalištima Vlade RH oko ruske agresije na Ukrajinu. Istu tu temu u rano popodne pretrest će i saborski Odbor za obranu, pa treba pričekati do sutra kada bi se trebalo razjasniti i spomenuto „stanje pripravnosti“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.