Propala nabava F-16 Barak iz Izraela

 

Prema prethodnim najavama, danas 10. siječnja 2019. u 12:30 vojna delegacija Države Izrael stigla je u Ministarstvo obrane RH na Krešimirovom trgu. Skupinu predvođenu Ehudom “Udijem” Adamom (bivšim general bojnikom i aktualnim generalnim direktorom izraelskog Ministarstva obrane), i Mishelom Ben Baruchom (direktorom SIBAT-a, te brigadnim generalom u mirovini) dočekao je načelnik Glavnog stožera OSRH general Mirko Šundov s pratnjom. Dok je medijima prije početka skupa bilo dozvoljeno tek kratko snimanje dolaska izraelske delegacije u MORH, kasniji višesatni razgovori održani su iza zatvorenih vrata.

Iako se početno najavljivalo samo objavu pisanog priopćenja za medije, tek naknadno, u hodu, ipak je bilo odlučeno i o davanju kratkih službenih izjava o sadržaju sastanka, što je bilo zakazano za danas u 16 sati. Tom se prilikom medijima trebao kratko obratiti ministar Krstičević s izraelskim kolegom, bez prostora za pitanja novinara, te sa zabranom unošenja mobilnih telefona ili opreme za prenošenje tih obraćanja uživo, u programe televizija ili na internet. Početak čitavog tog medijskog događanja kasnio je preko dva sata – dok se neslužbeno moglo čuti tek o nevoljkosti gostiju iz Izraela za pojavljivanje u javnosti, te o zatvorenim pregovorima vezanim uz rješavanje čitave te nesvakidašnje situacije. Konačno, oko 18:30  dogovor je ipak postignut, i okupljenim novinarima su se obratili hrvatski ministar obrane Damir Krstičević te Ehud “Udi” Adam, generalni direktor izraelskog Ministarstva obrane.

Kratku izjavu najprije je dao ministar obrane RH Damir Krstičević:

“Nakon razgovora s izraelskim izaslanstvom, mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila Ministarstvo obrane da suprotno preuzetoj odgovornosti, nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj. S obzirom na tu činjenicu Ministarstvo obrane predložit će Vladi donošenje odgovarajućih odluka.

Ugovor između Hrvatske i Izraela nije potpisan i nema nikakve financijske štete za Hrvatsku. Hrvatska je ovaj vrlo složen proces od početka do kraja vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima. 

Proveden je transparentan međunarodni natječaj za odabir višenamjenskog borbenog aviona s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane.  Sve smo napravili ispravno i za ovu neočekivanu komplikaciju nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane, niti je Hrvatska na nju mogla utjecati. Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva.

Ministarstvo obrane i dalje je otvoreno za suradnju i razvoj odnosa s Ministarstvom obrane partnerske Države Izrael.

Još jednom naglašavam da Hrvatska i dalje ima političku volju da se zadrži sposobnost  borbenog zrakoplovstva, koju smo razvili tijekom Domovinskog rata. Uvjeren sam kako će ova Vlada naći način kako to realizirati“.

Potom je i generalni direktor izraelskog Ministarstva obrane Ehud “Udi” Adam potvrdio da Država Izrael nije uspjela ishoditi potrebne dozvole. Čulo se i da Hrvatska nije ništa kriva, te je i dalje predana razvijanju svog ratnog zrakoplovstva. Ehud “Udi” Adam je dodao kako, nažalost, uvjeti nisu bili spremni, a Izrael nije bio u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt, zbog nepredviđenih okolnosti izvan svoje kontrole. Pri tome, Adam je napomenuo kako je Hrvatska pokazala profesionalizam, i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa, te da RH nije mogla utjecati na ovakav ishod postupka. Time onda Hrvatska ne može ni biti odgovorna. O svemu tome je Ehud “Udi” Adam u cjelini izjavio:

Ministarstvo obrane pridaje najveću važnost unapređenju naših bilateralnih odnosa. U ovom kontekstu, inicirali smo projekt lovaca F-16 nadograđenih izraelskim znanjem i tehnologijom. Ovaj projekt proveli smo u skladu s profesionalnim standardima u okviru ugovora vlade s vladom između naše dvije države.

Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole. Kroz čitav projekt, Hrvatska i Izrael bili su u otvorenom i profesionalnom dijalogu. Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa. Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna.

Izraelsko Ministarstvo obrane veseli se daljnjem razvoju plodnih odnosa s Hrvatskom i učinit će svaki napor da produbi naše odnose na širokom području suradnje“.

Time ipak hrvatska javnost nije čula ikakvu ispriku za propast dosadašnjeg hrvatskog postupka javne nabave borbenih aviona F-16 Barak, dok je u izraelskoj izjavi ipak naglašeno sve ono što Ministarstvu obrane RH najviše odgovara – da se radilo profesionalno, i da nije bilo nikakve hrvatske odgovornosti. Dakle, svi su sve izveli na najbolji način, jedino željenih borbenih aviona nema.

Večer u Vladi RH

Nakon višesatnog boravka u Ministarstvu obrane RH, izraelska vojna delegacija se uputila na Markov trg, ne bi li u Banskim dvorima održala večernji sastanak i s premijerom Andrejom Plenkovićem. Oko 20:30 o tom je sastanku Vlada Republike Hrvatske izvjestila javnost objavom na društvenoj mreži Twitter.

Tom je prilikom bilo rečeno: “PVRH @AndrejPlenkovic primio je glavnog direktora @israel_MOD Udija Adama, koji ga je izvijestio da Izrael nije uspio ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju F-16 Barak. #VladaRH će stoga poništiti Odluku o nabavi borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ-a“. Neslužbeno se među novinarima moglo čuti nagađanja kako bi ovo službeno poništavanje moglo biti izvedeno već sutra, u petak 11. siječnja 2019. godine, u okviru namjenski održane telefonske sjednice Vlade RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.