Krstičević i Grabar Kitarović o F-16 Barak

 

Da su medijski napisi o problemima pri sklapanju ugovora o kupovini izraelskih F-16 itekako utemeljeni, pokazalo se danas kroz izjavu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Jednako tako, kroz izjavu ministra obrane Damira Krstičevića pokazalo se da je odluka o nabavi F-16 Barak donesena po principu „drži vodu dok majstori ne odu“, a ne s nekom iole dugoročnom i dugotrajnom vizijom. Oboje su se danas nalazili na proslavama – Krstičević u Dubrovniku na proslavi 29. obljetnice tamošnjeg HDZ-a, a Grabar Kitarović u Parizu, na obilježavanju 100. godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata.

Kako prenose brojni mediji, Krstičević je rekao da su polovni vojni zrakoplovi F-16 Barak, koje je Hrvatska kupila od Izraela, korišteni onoliko koliko Hrvatskoj treba, a da će „naša djeca jednog dana kupiti nove, za što kroz balansirani proračun treba osigurati infrastrukturu“. To je velika odluka za sve buduće generacije, rekao je Krstičević:

Na obljetnici HDZ-a i o avionima (Photo: Dubrovački list)

„Svaka vlada do naše je nalazila načina da to ne provede, a mi jesmo. Nismo ih kupili kako bismo nekome prijetili, već da bi Hrvatska bila sigurna. Nije isto dati tri milijarde kuna za korišteni F-16 ili osam milijardi kuna za novi Gripen ili 11 milijardi za novi F-16. Kupili smo korištene zrakoplove jer moramo voditi brigu i o poljoprivredi, školstvu, zdravstvu i lokalnoj zajednici“.

Dubrovački list navodi i da se ministar obrane našalio oko kupovine borbenih aviona.

„Pa vidjeli ste koliko su bitni za našu sigurnost. Vidjeli ste u Kninu da te taj avion na 100 kilometara pogodi u oko. Ponavljam, nismo ih kupili da bi nekome prijetili, već da bi naša Hrvatska bila sigurna“,

našalio se Krstičević, a prenio Dubrovački list.

Ministar obrane smatra da svatko od ministara u Vladi RH čini maksimum u svom resoru, a da se on sa svojim timom u prve dvije godine mandata satrao do boli.

„Ono što smo rekli odraditi u četiri godine, odradili smo već nakon dvije. Zaustavili smo pad proračuna za vojsku pa ga i povećali, vratili smo vojsku narodu, u Vukovar, Istru, Sinj i Ploče, a krajem godine vraćamo ‘Pume’ u Varaždin. Vratili smo dostojanstvo vojniku, a donijeli smo i Strategiju nacionalne sigurnosti. Ljudi imaju osjećaj sigurnosti, bez koje nema razvoja“,

rekao je Krstičević, dodavši da će proračun MORH-a u 2019. godini biti usmjeren na daljnje jačanje i modernizaciju OS RH: „Bavit ćemo se ljudima jer čovjek je najvažniji dio obrambenog sustava. Želimo bolji standard vojnika, dočasnika i časnika. Vojsku ojačavamo sustavno, a s ciljem čuvanja naše Hrvatske“.

Istodobno, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je u Parizu, zajedno s još oko 70 šefova država, obilježavala 100. godišnjicu kraja Prvog svjetskog rata. Medijima je otkrila da je razgovarala s nekim od državnika – Macronom, Junckerom i Putinom, te da je iskoristila priliku i razgovarati s dvojicom državnika, trilateralno, o hrvatskoj nabavi aviona F-16.

Mogu li  seTrump i Netanyahu dogovoriti oko F-16 Barak? (Photo: Facebook/Prime minister of Israel)

„S Trumpom sam, pošto je tu bio i premijer Izraela, razgovarala o finaliziranju postupka nabavke zrakoplova F-16 i sve što je još potrebno, ali i o svim onim drugim strateškim partnerstvima i ugovorima koji bi trebali približiti tri države“,

rekla je predsjednica Grabar Kitarović u izjavi za N1 televiziju.

Podsjetimo da ministar obrane RH do sada ni u jednoj prilici nije želio priznati da je kupovina F-16 zapela na relaciji Izrael-SAD, odnosno Lockheed Martin i američki Kongres, tvrdeći tek da stručnjaci u Ministarstvu obrane RH detaljno i sustavno pripremaju ugovor s Izraelom.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.