Irački oklopnjaci preko Rijeke u Češku

 

Oklopna vozila u Jordanu

Na samom kraju prošloga tjedna zanimljiv je teret stigao teretnim brodom “Rudolf” s Bliskog istoka do Rijeke, da bi bio 01. veljače bio prekrcan kako bi potom kopnenim/željezničkim putem došao do krajnjeg odredišta u Češkoj Republici. Brod “Rudolf”, koji plovi pod zastavom otočja Antigua Barbuda, napustio je Rijeku u poslijepodnevnim satima subote, 02. veljače. U petak, 01. veljače, ni jaka kiša ni vjetar nisu omeli operaciju iskrcaja tereta s broda “Rudolf”, koji je iz jordanske luke Aqaba stigao u Rijeku natovaren oklopnim vozilima koja idu na reparaciju.

Radi se o varijanti oklopnih vozila BMP-2, a zadnjih su godina opet pribavljana u okviru obnove iračkih mehaniziranih postrojbi. Proizvođač vozila BMP (Боевая Машина Пехоты) je izvorno bio Sovjetski Savez, da bi potom Čehoslovačka i Indija preuzele licencu i nastavile njihovu proizvodnju. Vozila proizvedena u Indiji dobila su naziv “Sarath”, a vozila proizvedena u Čehoslovačkoj u razdoblju od 1983. do 1989. – BVP-2 (“Bojové Vozidlo Pěchoty“).

Upravo su vozila koja su se pred vikend iskrcavala u riječkoj luci proizvedena u Čehoslovačkoj – tako da je ovaj povratak na popravke i održavanje ujedno i svojevrsni put natrag u zemlju njihova podrijetla nakon dugogodišnjeg aktivnog korištenja na bojištima Bliskoga istoka.

Svako vozilo teško je 13.8t, dimenzija 6,74 x 3,15 x 2,55 m. Zbog standarda željeznice koja ne dozvoljava teret širi od tri metra, s vozila su skinuti bočni odbojnici da bi širina bila do tri metra.

Kako je objavio Podravski.hr danas, 4. veljače, željeznička kompozicija s ovim oklopnjacima prijepodne je stigla u Koprivnicu, da bi onda nakon nekoliko sati otputovala istočno, u smjeru Mađarske. Tijekom boravka u Koprivnici izazvala je interes lokalnog stanovništva i brojna nagađanja o smjeru te svrsi ovog transporta oklopnih vozila, koja su opisivali kao nekoliko desetaka “tenkova”.

U Koprivnici je ovaj transport oklopnih vozila fotografirao Nikola Wolf, suradnik portala Podaravski.hr. Jutarnjem listu su u HŽ Cargu potvrdili da su bili angažirani na prijevozu tenkova do mađarske granice.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.