Kurdska nafta u Hrvatskoj?

 

Nepuna dva mjeseca nakon što smo uočili, a potom i pisali o mogućnostima koje Hrvatskoj pružaju zalihe jeftine kurdske nafte, danas je ova priča potresla i hrvatske medije. Ne temeljem njihove analitičnosti ili poznavanja svjetske situacije, već zahvaljujući agenciji Reuters i njenome tekstu “Ekskluzivno: Irački Kurdi prodaju treći veliki tovar nafte, četvrti na putu prema Hrvatskoj”. Reutersov tekst od 15. kolovoza prenosimo u cijelosti:

Irački Kurdistan isporučio je svoj treći veliki tovar sirove nafte iz turske luke, a četvrti takav tovar na morskom je putu prema Hrvatskoj – pokazujući da ova autonomna regija nalazi kupce usprkos pravnom pritisku iz Bagdada i preprekama u SAD. Kurdska regionalna uprava (Kurdish regional government – KRG), čije “pešmerga” snage američki zračni udari podržavaju u borbi protiv radikalnih sunitskih boraca “Islamske države”, upletena je i  u dugu ustavno-pravnu borbu s Bagdadom oko prava na samostalnu prodaju nafte. Dok su neki tovari takve nafte završili zaustavljeni diplomatskim i pravnim pritiskom iz Bagdada, sve više ih sada nalazi kupce. Sklopljeno je, ili je u tijeku, ukupno oko 350 milijuna USD vrijednosti poslova prodaje nafte, gdje pošiljke idu novim naftovodom iz kurdske autonomije do Turske, pokazuje Reutersova analiza satelitskih podataka. Prvi tanker sa sirovom naftom iz ovog naftovoda isplovio je u svibnju.

Proces prodaje se standardizira i naša knjiga narudžbi se puni, izjavio je viši dužnosnik Kurdske regionalne uprave na upit o tim prodajama. “Dok vodimo rat s ‘Islamskom državom’, mi se također suočavamo i s ekonomskim ratom iz Bagdada. Bagdad je srezao proračun Kurdske regionalne uprave od siječnja, a povodom spora oko prodaje nafte – govoreći da upravo on ima isključive ovlasti za izvoz sirove nafte iz države. Jedan tovar kurdske sirove nafte, ukrcan na tanker “United Kalavrvta”, još od kraja srpnja stoji pred obalama američke savezne države Teksas, nakon što je Bagdad od tamošnjeg suda tražio zapljenu tog plovila. Taj brod ostaje u međunarodnim vodama ispred američke obale onemogućen u iskrcaju. Kurdska regionalna uprava je podnijela žalbu protiv takvih zahtjeva iz Bagdada.

Suezmax tanker "Kamari", u SAD-u sredinom prosinca 2010. godine

Suezmax tanker “Kamari”, u SAD-u sredinom prosinca 2010. godine

Još jedno plovilo s kurdskom sirovom naftom iz turske mediteranske luke Ceyhan, pod imenom “United Leadership”, usidreno je pred obalama Maroka već više od 2 mjeseca bez iskrcaja. Ipak, prije nešto više od 2 tjedna Suezmax tanker “Kamari” kapaciteta milijun barela natovario je kurdsku naftu u luci Ceyhan prije otplovljavanja na točku oko 200 km (125 milja) ispred izraelske i egipatske obale. Reutersu je AIS Live Shiptracking pokazao brod kao maksimalno natovaren, temeljem njegove utonuća. Nakon što je on isključio svoj sustav satelitskog praćenja 1. kolovoza ove godine, brod se ponovno pojavio 4 dana kasnije, ali ovoga puta bitno manje utonuo – indicirajući time da je iskrcao svoj tovar sporne sirove nafte. Nije bilo moguće odrediti u koju je luku ta nafta bila isporučena, ili tko je bio kupac. U lipnju je tovar kurdske nafte, koji je iz luke Ceyhan isplovio na Suezmax tankeru “United Emblem”, bio isporučen u Izrael, nakon prebacivanja na jedan drugi brod na moru. Kurdska regionalna samouprava opovrgla je prodaju nafte Izraelu “direktno ili indirektno. Još jedan tovar, opet nošen od tankera “United Emblem”, prebačen je na drugo plovilo pred obalama Malezije kasno prošloga mjeseca I tu je kupac nepoznat.

Irački je Kurdistan manje količine sirove nafte, prevožene kamionima u Tursku, prodavao još od 2012. godine, ali je naišao na žestoko protivljenje Bagdada otkad je početkom ove godine proradio njihov vlastiti naftovod do Ceyhana. Kurdska regionalna uprava tvrdi kako planira uvećati svoju prodaju nafte na oko milijun barela po danu do kraja iduće godine, što bi joj potencijalno dalo dovoljno ekonomskog utjecaja za ubrzano osamostaljivanje.

Prema Hrvatskoj….

Ovog je tjedna tanker “Kamari” ponovno utovario sirovu naftu u Ceyhanu, iz kojeg je isplovio prema Malti, gdje je izveo pretovar s broda na brod, a na manje plovilo pod imenom “United Carrier” – izjavio je izvor iz brodarskih krugova blizak s ovom problematikom,  kao što su pokazali i podaci satelitskog praćenja brodova. Ovo plovilo je pod upravljanjem tvrtke Marine Management Services, sa sjedištem u Grčkoj, iste one kompanije koja upravlja i ostalim Suezmax tankerima što prevoze kurdsku naftu.

Tanker "United Carrier" na putu Jadranom

Tanker “United Carrier” na putu Jadranom

Tanker “United Carrier” sada plovi prema jednoj luci u Hrvatskoj. Luka u Omišlju služi uvozu nafte za potrebe hrvatskih rafinerija, koje su u djelomičnom vlasništvu mađarske MOL grupe – kompanije koja je investirala u naftna polja u iračkom Kurdistanu. Glasnogovornica MOL grupe u Mađarskoj odbila je komentirati. Hrvatska Vlada, koja je zajedno s MOL grupom vlasnik poduzeća za preradu nafte INA (kapaciteta 100 tisuća barela na dan) – nije bila u stanju komentirati ovo u petak, koji je bio državni blagdan u Hrvatskoj. Zasnovano na međunarodnoj cijeni od iznad 100 USD po barelu, ukupna kurdska prodaja sirove nafte preko luke Ceyhan vrijedila bi oko 350 milijuna USD, čak i uz određene popuste na pojedine tankere.

Ovog je tjedna visoki turski dužnosnik pozvao SAD da uklone prepreke trgovini sirove nafte iz iračkog Kurdistana, izvijestio je Financial Times, kazavši kako se Kurdi nalaze suprotstavljeni neprijatelju koji svoje operacije osnažuje i prodajom nafte. Naftu s naftnih polja i rafinerija koje nadziru borci “Islamske države” prodaju lokalnim zajednicama i švercerima, saznalo se u četvrtak od američkog obavještajnog dužnosnika. “Mi cijenimo turski način razmišljanja i vjerujemo da bi i druge države također trebale podržati prodaju nafte iz iračkog Kurdistana, izjavio je visoki izvor iz Kurdske regionalne uprave. “Ako žele povjeriti Kurdistanu borbu protiv ISIS (prijašnje ime ‘Islamske države’) ne bi trebali očekivati da ćemo to raditi s jednom rukom svezanom iza naših leđa.

Novi premijer Iraka Heider al-Abadi, još uvijek bez vlade

U četvrtak se Nuri al-Maliki konačno pokorio pritisku i sišao s mjesta iračkog premijera. Postoje nade da će novi premijer, Haider al-Abadi, ispregovarati sporazum o prodaji nafte s Kurdskom regionalnom upravom, iako su neki upozoravali da je on u prošlosti podržavao Malikijev stav po ovom pitanju.

Nove naznake ukazuju da Kurdska regionalna uprava nastavlja podizati razinu svoje prodaje nafte. “United Dynamic”, još jedan Suezmax tanker pod upravom iste one brodarske tvrtke kao i ostala plovila koja prevoze kurdsku naftu, sada plovi prema luci Ceyhan, navodi Reuters AIS Live. U petak je “United Dynamic”, koji je trenutno prazan, bio pred sjevernom obalom Tunisa. Očekuje se njegovo pristajanje u Ceyhanu 21. kolovoza.

S ponosom primjećujemo da smo na portalu Obris.org upravo o tome razmišljali još 22. lipnja, u tekstu pod naslovom “Je li Irak spas za hrvatske rafinerije?”, gdje smo razmatrali upravo  mogućnosti koje jeftina kurdska nafta nudi posrnulom hrvatskom gospodarstvu i umirućim domaćim rafinerijama. Originalan tekst portala Obris.org možete pročitati ovdje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.