I prije saborske rasprave, hrvatski vojnici vratili se s Golana

 

Spuštanjem zastave završeno je hrvatsko sudjelovanje u UN-misiji na Golanu

Spuštanjem zastave završeno je hrvatsko sudjelovanje u UN-misiji na Golanu

Jučer oko 18 sati, posebnim letom iz Izraela, u Hrvatsku se vratilo svih 97 vojnika, sudionika UN-ove misije UNDOF na Golanskoj visoravni. Time je uspješno okončan proces povlačenja iz te UN-ove misije, započet 1. ožujka, kada je predsjednik RH Ivo Josipović kao vrhovni zapovjednik hrvatskih oružanih snaga, donio odluku o hitnom povlačenju iz sigurnosnih razloga. Dojučerašnje hrvatske mirovnjake u zračnoj luci Pleso dočekao je načelnik GS OS RH general Drago Lovrić, izjavivši da je „operacija povlačenja i izmještanja, te povratka u Hrvatsku trajala 6 dana, i provedena je u 4 faze“. Operacijom je zapovijedao upravo Glavni stožer, dok je samim povlačenjem i izmještanjem na terenu zapovijedao čelnik Operativnog tima MORH-a i GS OS RH, brigadni general Ivan Jurić, inače zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta OS RH.

Za razliku od svih dosadašnjih rotacija, koje su se vršile preko međunarodne zračne luke u Damasku, ovo je povlačenje provedeno preko Izraela, točnije iz vojno-civilne zračne luke Ovda, smještene 60-ak kilometara sjeverno od grada Eilata. To je posredno najavio i ministar obrane Ante Kotromanović, kada je pred saborskim Odborom za obranu  prije nepunih tjedan dana obrazlagao odluku o povlačenju s Golana. Po hrvatske je vojnike na jug Izraela stigao poseban avion Croatia Airlinesa.

—————————————————————-

13.3.2013. – Na Odboru za obranu ministar Kotromanović obrazložio je tijek priprema za izvlačenje pripadnika HV iz Sirije

 

Samo dan prije polaska, u nedjelju 17. ožujka, u kampu HRVCON-a spuštena je hrvatska zastava, čime je službeno okončano sudjelovanje pripadnika OS RH u misiji UN-a na Golanskoj visoravni. Predaji dužnosti i spuštanju zastave nazočio je hrvatski veleposlanik u Izraelu, Pjer Šimunović, koji je ispred MVEP-a RH u Izraelu pripremao teren za povlačenje.

Dok je, što se hrvatskih vojnika tiče, sve završilo s happy endom, postavlja se pitanje čemu tu služi Sabor. Naime, najviše tijelo zakonodavne vlasti u Hrvata još uvijek nije raspravilo Josipovićevu odluku o povlačenju s Golana. Ta je točka dnevnog reda uvrštena u saborsku proceduru tek 15. ožujka, nakon što je prošla kroz saborske odbore za zakonodavstvo i obranu, a ovoga bi tjedna “već” mogla biti provedena i njena rasprava na općem zasijedanju Sabora. Međutim, kako smo već pisali, ova odluka o povlačenju kroz Sabor će proći samo kao formalnost, budući ju je Vrhovni zapovjednik oružanih snaga u ovome slučaju donio samostalno, temeljem ovlasti danih mu Ustavom i zakonima RH. S obzirom na sve navedeno, bit će zanimljivo čuti o čemu će uopće saborski zastupnici raspravljati u trenutku kada je Odluka o povlačenju pripadnika OS RH iz UN-ove misije na Golanu uspješno provedena, a vojnici sigurno vraćeni kući.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.