Povlačenje s Golana u Saboru po posebnoj proceduri

 

Ivo Josipović posjetio je hrvatske vojnike na Golanu u veljači 2012.

Ivo Josipović posjetio je hrvatske vojnike na Golanu u veljači 2012.

Samo tjedan dana nakon što je premijer Milanović obznanio namjeru povlačenja hrvatskih vojnika iz UN-misije na Golanu, ta se odluka našla uvrštena u dnevni red dva saborska odbora – Odboru za zakonodavstvo i Odboru za obranu. Budući da sljedeće srijede, 13. ožujka, počinje nastavak 7. plenarne sjednice Sabora, i sjednice ta dva Odbora zakazane su neposredno prije – Odbora za zakonodavstvo u utorak, 12. ožujka, i Odbora za obranu u srijedu, 13. ožujka. Na oba Odbora naći će se točka pod nazivom „Prijedlog Odluke o povlačenju pripadnika Oružanih snaga RH iz mirovne misije UN-a na Golanskoj visoravni /UNDOF/“.

Za razliku od dosadašnjih odluka koje su definirale slanje ili rotacije hrvatskih vojnika u neku od mirovnih misija, ova Odluka nije prošle Vladu, a ni neće. Naime, kako nam je pojasnio Vladin Ured za odnose s javnošću, odluku o trenutačnom povlačenju pripadnika OS RH iz UNDOF-a donio je Predsjednik Republike kao vrhovni zapovjednik OS RH. Time je iskoristio mogućnost danu mu u članku 11. stavak 3 Zakona o sudjelovanju pripadnika OS RH, policije, civilne zaštite, te državnih službenika i namještenika u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu (NN 33/02, uz izmjene i dopune u NN 92/10). Taj članak glasi:

„(1) U slučaju nepredviđene promjene mandata za provedbu mirovne operacije i drugih aktivnosti u inozemstvu radi potrebe za primjenom sile ili prijetnje silom, prethodnu odluku o nastavku sudjelovanja, odnosno o potrebi povlačenja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske donosi Hrvatski sabor, samoinicijativno ili na prijedlog Predsjednika Republike ili Vlade Republike Hrvatske.

(2) Na temelju prethodne odluke Hrvatskoga sabora iz stavka 1. ovoga članka Predsjednik Republike donosi odluku o povlačenju.

(3) Ako su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske u inozemstvu izloženi pogibelji, Predsjednik Republike može donijeti odluku o njihovu trenutačnom povlačenju.

(4) Odluku iz stavka 3. ovoga članka Predsjednik Republike podnijet će na potvrdu Hrvatskom saboru na prvom sljedećem zasjedanju.“

Vlada još pojašnjava kako je …

„Predsjednik Vlade Zoran Milanović inicirao tu odluku, za koju, za razliku od procedure prilikom slanja pripadnika OS u mirovne operacije i druge aktivnosti u inozemstvu, u slučaju izvanrednih okolnosti, znači za njihovo povlačenje,  nije predviđena uobičajena Vladina procedura. Predsjednik Republike je, u ovome slučaju, a prema Zakonu o obrani, ovlastio ministra obrane da tu njegovu odluku, o kojoj je prethodno izvijestio predsjednika Hrvatskoga sabora, radi potvrde predstavi u Hrvatskome saboru.“

Od početka hrvatskog sudjelovanja u međunarodnim misijama 1999. godine, ovo je prvi put da Predsjednik Republike koristi ovu mogućnost, predviđenu zakonski još od kraja ožujka 2002. godine. Odluka nazvana Prijedlog Odluke o povlačenju pripadnika Oružanih snaga RH iz mirovne misije UN-a na Golanskoj visoravni /UNDOF/, u Saboru će se naći već za nekoliko dana – dok samo povlačenje, kako smo već pisali, vjerojatno neće biti moguće prije redovito planirane rotacije u svibnju ili lipnju ove godine. Iako se, dakle, radi o potpunom presedanu, predsjednik Josipović, već zabavljen predizbornim aktivnostima, nije smatrao potrebnim o tom svom potezu obavijestiti javnost – makar putem priopćenja na web-stranici www.predsjednik.hr.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.