HRZ u vježbi presretanja

 

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva proveli su u utorak, 25. veljače 2020. godine, vježbovnu aktivnost presretanja ciljeva u zraku. Vježba u kojoj su proigravani različiti scenariji reagiranja na ciljeve u zračnom prostoru, presretanje sporog cilja na malim i velikim visinama, te presretanje brzih ciljeva na velikim visinama, provedena je iznad Slavonije, i to uz potporu NAEW komponente (NATO Airborne Early Warning).

U ulozi lovaca sudjelovali su avioni MiG-21 iz sastava 191. eskadrile lovačkih aviona 91. Krila HRZ, ulogu sporih ciljeva imali su avioni Pilatus PC-9M iz sastava 392. eskadrile aviona 93. Krila, a ulogu brzih ciljeva također avioni MiG-21 iz sastava 191. ELA. NAEW komponenta u ovom uvježbavanju bio je avion E3A AWACS (Airborne Early Warning And Control System) koji je u koordinaciji sa Središtem za nadzor zračnog prostora navodio avione MiG-21 na ciljeve u zraku.

Koordinaciju i usklađivanje procedura i interoperabilnosti tijekom vježbe unutar NATO integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane – NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System) provodilo je Središte za nadzor zračnog prostora HRZ-a.

Ova aktivnost uz potporu NAEW sustava nastavak je redovitih vježbovnih aktivnosti koje HRZ provodi uz potporu NATO snaga sa svrhom zadržavanja sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora u sustavu NATINAMDS.

NAEW komponenta je NATO integrirana, multinacionalna letačka postrojba koja pruža mogućnost brzog raspoređivanja zračnog sustava za rano otkrivanje, zapovijedanje, nadzor, kontrolu i komunikaciju za potrebe NATO operacija.

 

*Photo: HRZ/I.Rendulić

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.