HRZ i PZO – oproštaj od Afganistana

 

Posljednji pripadnici hrvatskog AAT (Air Advisory Team), koji su sudjelovali u operaciji potpore miru ISAF, vratili su se kući u ponedjeljak, 14. srpnja, u ranim jutarnjim satima. Riječ je o sastavu 10. AAT ISAF, pod zapovijedanjem bojnika Marijana Skorije. Tijekom 4 godine, koliko su hrvatski zrakoplovci ukupno bili nazočni u Afganistanu, ondje se radilo na obučavanju afganistanskih pilota za samostalno izvršavanje letačkih zadaća, a na helikopterima koje održavaju i afganistanski zrakoplovni tehničari.

Pripadnici HRZ-a i PZO-a od 5. rujna 2010. godine sudjeluju u operaciji potpore miru ISAF – u svojstvu obučavatelja i savjetnika AN AF-a (Afganistanskih zračnih snaga). Prva zadaća hrvatskih zrakoplovaca, krajem 2010. godine – tog puta u sklopu AMT (Air Mentoring Team), bila je pružanje potpore i mentoriranje 203. korpusa ANAF-a i trajala je 6. mjeseci, priopćile su OS RH. Nakon te prve rotacije, pripadnici HRZ-a i PZO-a nastavljaju aktivno sudjelovati u misiji ISAF – ali u sklopu AAT, sa zadaćom mentoriranja i savjetovanja zrakoplovaca ANAF-a. Navedene zadaće uključivale su obučavanje letača (pilota i letača mehaničara za samostalno izvršavanje letačkih zadaća), te zemaljskog osoblje u funkciji održavanja helikoptera (od pretpoletnih pregleda helikoptera, pa sve do 100-satnih, odnosno 200-satnih pregleda i održavanja helikoptera).

Zadaće koje su bile postavljene pred pripadnike HRZ-a i PZO-a s vremenom su se dopunjavale i mijenjale. Svakom rotacijom pripadnici HRZ-a i PZO-a postizali su sve bolje rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, prije svega dopunjavajući svoje planove priprema, te provodeći iste prije upućivanja u samo područje operacije. Od 7. rotacije AAT ISAF preuzima mentoriranje i savjetovanje 209. korpusa ANAF-a na sjeveru Afganistana, u Mazar-e Sharif Detachment 3 – što je zadaća koju su i pripadnici 10. AAT ISAF provodili do svoga povratka iz operacije. Zajedno s pripadnicima HRZ i PZO, od 8. rotacije AAT ISAF, u radu su sudjelovali i pripadnici Bojne za specijalna djelovanja (BSD) sa zadaćom vatrene potpore (bočni strijelac) tijekom provedbe letačkih zadaća. Uspješnom provedbom zadaća koje su pred njih bile postavljene, pripadnici HRZ i PZO te BSD-a dokazali su i vlastitu osposobljenost za provođenje ove obuke, čime su pomogli i uspostavljanju uspješnijeg funkcioniranja AN AF-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.