HRZ i PZO – noću otvoreno na Zemuniku

 

Svojedobni kratkotrajni i otvoreni prigodni postav Vojnog muzeja MORH u Rijeci, 3. listopada 2011.

Sutra, u petak, 30. siječnja 2015. godine, po jubilarni 10. put u Hrvatskoj se održava priredba Noć muzeja. Od 2005. godine, kada je to bio tek gradski pilot-projekt (sa šest sudjelujućih muzeja), ova je priredba prerasla u nacionalnu manifestaciju – koja je prošle godine obuhvatila 100 hrvatskih gradova, 210 muzeja, galerija i ostalih kulturnih ustanova, te preko 360.000 registriranih posjetitelja.

Nažalost, u okviru ove priredbe na ponešto misteriozan način ne nalazi se Vojni muzej Ministarstva obrane. Riječ je tu o ustanovi koja službeno postoji od 1997. godine, ali joj MORH ustrajno ne uspijeva osigurati prostor makar za povremeno izlaganje svog bogatog fundusa. Uz status “Muzej nema stalni postav (zbirke dostupne uz najavu)” često se Vojni muzej MORH-a navodi i kao instituciju “u nastajanju” – što je još i imalo smisla u prvim godinama od ustrojavanja ove u Hrvatskoj jedinstvene institucije, no danas je to tek žalosno za Ministarstvo koje ne nalazi lijeka za ovakvu specijaliziranu instituciju državnoga opsega. Tim više je ovo problem, budući da u ovogodišnjoj Noć muzeja sudjeluje još ovakvih muzeja u nastajanju (spomenimo samo “Muzej Zagrebačke pivovare u nastajanju”), a prigodne programe te izložbe su pripremile i organizacije kao “Edukativni centa Svijet gljiva”, “Muzej bolnice Vrapče, Klinika za psihijatriju Vrapče” i “Muzej bl. Alojzija Stepinca”.

Put u svijetlu budućnost "Spomen parka HRZ i PZO" na Plesu

Put u svijetlu budućnost “Spomen parka HRZ i PZO” na Plesu

Horror koji nije dio Noći muzeja

Pa ipak, treba tu spomenuti da je u posljednje vrijeme bilo pokušaja da se Vojnome muzeju iznađe nekakav prostor, iako neuspješno – što je sve još uvijek beskrajno bolje od “Spomen parka HRZ i PZO”, kojim se još nedavno građanstvo plašilo u okviru 91. zrakoplovne baze na Plesu. Ovu se izložbenu strukturu ambiciozno krenulo graditi u rujnu 2009. godine pod vodstvom generala Ivana Konca, tadašnjeg načelnika Stožera HRZ i PZO, kada je bio i provizorno uređen prostor te na njemu ugrubo raspoređeni “eksponati zrakoplovstva“. No, stvari su tu stale, da bi onda spektakularno krenule natraške.

Izložen Mi-24 završio je u katastrofalnom stanju

Nije tu bilo ništa od daljnjeg uređenja spomen parka, kao ni od ukupno šest javno definiranih ciljeva ovog Spomen parka (iznesenih na prigodnom panou) – ništa od (1) željenog prikupljanja, izlaganja te očuvanja opreme i naoružanja HRZ i PZO od osnutka do danas, nije bilo ništa ni od (2) iskazivanja poštovanja sjećanju na poginule pripadnike HRZ iPZO, ni od (3) prigodnog prikazivanja sposobnosti ove grane u Domovinskome ratu, od (4) očuvanja i njegovanja ponosa i tradicije zrakoplovstva u RH, a niti od (5) doprinosa edukaciji budućih pripadnika zračnih snaga. Tek je djelomično, a i to na neugodan način, bila ispunjena planirana želja za (6) omogućavanjem prigodne posjete i razgledavanja eksponata za građane, građanke i druge goste Zapovjedništva HRZ i PZO – sve na sramotu istog, kao i cjelokupnih OS RH.

Mig-21, kao i sva ostala izložena tehnika

Na kraju se na Plesu nije pojavilo ni najavljeno “Spomen obilježje poginulim pripadnicima HRZ i PZO u Domovinskome ratu” u središnjem dijelu Spomen parka, a postavljena je zrakoplovna tehnika ostavljena na milost i nemilost vremenskih neprilika tijekom više idućih godina.

Sve se ovo još moglo javno vidjeti u prosincu 2013. godine, kad je je u petak 13. prosinca 2013. godine od 9,00 do 14,00 bio održavan za sada posljednji “Dan otvorenih vrata” na Plesu. Dok je za očekivati da u međuvremenu taj izlog strave, nebrige i potonulih nadanja ipak više ne postoji – posvetimo se detaljnije i donekle istovrsnoj, iako bitno veselijoj sutrašnjoj priredbi u Zadru.

Nije muzej, ali ipak…

Naime, dok MORH sa svojim jedinstvenim muzejom ne sudjeluje u Noći muzeja – tu je svoje mjesto ipak pronašao jedan drugi sudionik iz obrambenog sektora. Naime, povodom Noći muzeja 30. siječnja bit će po drugi put za redom organizirana “Noć otvorenih vrata u vojarni ‘Zemunik’“. Time će 93. zrakoplovna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane sutra od 16,00 do 20,00 sati biti otvorena za posjetitelje svih uzrasta – što je prilika koju je na sličnoj prošlogodišnjoj priredbi iskoristilo preko 3000 ljudi.

I ove će godine za posjetitelje biti organizirana nagradna igra, a uz još ponešto najavljenih iznenađenja tu će biti raspoloživi svi tipovi zrakoplova i helikoptera bazirani kod Zadra, kao i pogled na samu vojarnu „Zemunik“ pomoću opreme za noćno letenje. Ujedno, javnosti će biti  prezentiran i protupožarni zrakoplov Airtractor AT-802 Fireboss – dvosjed pribavljen jesenas, od kojeg obrambeni sustav ima velika očekivanja po pitanju obuke pilota. Uz to, planira se građane informirati i o “mogućnostima ostvarivanja karijere u OS RH“, putu kojim se postaje hrvatski vojni pilot i časnik Oružanih snaga RH, te o novim studijskim programima Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo, koje se od ove jeseni održava u Hrvatskom vojnome učilištu “Petar Zrinski” (HVU) u Zagrebu.

Svi koji žele snimati zrakoplove i helikoptere pozvani su u vojarnu “Zemunik” sutra, 30. siječnja 2015. godine, do 17,00 sati – zbog prirodnih svjetlosnih efekata, kao i paljenja svjetala noćnog starta na pisti, što sve doprinosi boljim kadrovima za zainteresirane. Za sve dodatne informacije na raspolaganju stoji i pukovnik Marinko Karačić, časnik za odnose s javnošću 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, dostupan na mobilnome telefonu broj 091/400-4277.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.