HRVCON u ISAF-u: bolje liječiti nego spriječiti?

 

Kamp Ghazni

Kamp Ghazni

Nakon samo 6 mjeseci zatišja, jučer se u Afganistanu ponovno dogodio incident u kojem je (srećom) lakše ozlijeđen pripadnik HRVCON-a ISAF. Kako je priopćio MORH:

Pripadnik 23. HRVCON-a u operaciji ISAF u Afganistanu (kamp Ghazni) danas, 1. travnja 2014. godine oko 13:30 sati po lokalnom vremenu, za vrijeme redovitog čišćenja osobnog naoružanja u prostoriji namijenjenoj za čišćenje naoružanja, iz do sada neutvrđenih okolnosti pištoljem je ozlijedio dlan lijeve ruke, pri čemu je došlo i do prijeloma zgloba malog prsta lijeve ruke. Odmah mu je pružena pomoć od strane bolničara 23. HRVCON-a i liječnika medicinske službe ISAF-a. U vojnoj bolnici u kampu Ghazni utvrđeno je da se radi o prijelomu zgloba prsta lijeve ruke, a naknadno će se utvrditi daljnji tijek liječenja.
Pripadnici Vojne policije provode očevid kako bi se utvrdile okolnosti ovog događaja.

I tako se ovim nemilim događajem otvorila ovogodišnja sezona propucavanja. Koja, nekim čudom, kao da ima svoj pravilan ritam – u prosjeku dva ranjavanja godišnje, po jedan u svakoj polovici tekuće godine, i većina prilikom čišćenja (ili nekog sličnog baratanja) osobnim naoružanjem, točnije službenim pištoljem. S obzirom na jučerašnji događaj, objava na web-stranicama OS RH o održanom pripremnom gađanju u kampu „Marmal“ zvuči kao crni humor. Naime, kako su priopćile OS RH:

Pripadnici 23. HRVCON-a i 9. kontingent Vojske Crne Gore (VCG) su 26., 27. i 31. ožujka 2014. godine izveli pripremna gađanja na strelištu u blizini kampa Marmal, Mazar-E Sharif u Afganistanu. Gađanje je provedeno iz osobnog naoružanja samokresa HS-9 i automatske puške H&K G36, te strojnica M-84 Browning, s vozila u pokretu. Pripremnim gađanjima pripadnici su provjerili osobno naoružanje i strojnice u preciznom gađanju, a ujedno je izvršen uvid u ispravnost naoružanja. Gađanje je provedeno pod zapovijedanjem Zapovjednika 12. INF TF satnika Antuna Tokića te rukovateljima gađanjem natporučnikom Zoranom Sokolović i poručnikom Antunom Mitrović, zapovjednicima pješačkih vodova. Zapovjednik 12. INF TF-a izrazito je zadovoljan rezultatima provedenog gađanja, kao i razinom ispravnosti naoružanja. Osim pripadnika INF TF, gađanje su izvršili i pripadnici stožernog osoblja raspoređenog u RZ-S, zrakoplovni savjetnički tim, nacionalni tim za obavještajnu potporu, nacionalni element potpore, zajedno sa zapovjednikom kontingenta brg Mijom Validžićem i njegovom osobnom skupinom te bojnikom Novakom Komatinom, zapovjednikom kontingenta VCG. Prilikom gađanja provedene su sve propisane mjere sigurnosti, kako se u opasnost ne bi pripadnici 23. HRVCON-a i lokalno stanovništvo.

I eto ti ga na – samo dan nakon završetka „pripremnog gađanja“, pripadnik 23. HRVCON-a propucao si je ruku.

Kada se prošli puta dogodio sličan incident, a bilo je to u rujnu prošle godine, kada si je razvodnik G.P. službenim pištoljem propucao dlan lijeve ruke, MORH je uveo interventne mjere – odlučio je da u budućim kontingentima dio pripadnika više neće nositi kratko osobno naoružanje, jer za to – „nema potrebe“. Tako je u 22. kontingentu od 210 pripadnika njih 60 ostalo bez „osobnog kratkog naoružanja“, dok je nešto više od 2/3 ostalo naoružano po starom. I tada smo, kao i danas, postavili nekoliko pitanja, među ostalim i to kakve veze ima oduzimanje naoružanja s manjkavom i nedostatnom obukom baratanja istim?!

Jučerašnji događaj samo pokazuje da MORH-ove mjere nemaju smisla. Prvo, beznačajno je smanjen broj ljudi kojima pištolj nije sastavni dio opreme, i drugo – obuka je očito ostala na istoj razini na kakvoj je bila i do sada. Zaključak je tu jednostavan – ostavite se beskorisnih mjera i pojačajte obuku. Jer ovdje se bukvalno može primijeniti ona narodna – bolje spriječiti nego liječiti!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.