Na korak do prve žene s generalskim činom

 

Jučerašnji bi dan, po svemu sudeći, mogao ući u povijest hrvatskih oružanih snaga – po prvi puta ikad jedna je žena, časnica OS RH, imenovana brigadnom generalicom. Privremenom doduše, i za potrebe službe u misiji u Afganistanu, ali ipak s generalskim oznakama na uniformi. Povodom imenovanja koje je donio predsjednik RH i Vrhovni zapovjednik OS RH, Ivo Josipović, MORH je nadugo priopćio:

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović donio je danas, 2. travnja 2014. godine, na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, a na prijedlog ministra obrane, Odluku o dodjeli privremenog čina brigadne generalice brigadirki Gordani Garašić. Privremeni čin je dodijeljen u skladu s člankom 90. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske („Narodne novine“ broj 73/13.), a za potrebe obavljanja generalske dužnosti savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF u Afganistanu. Generalici Garašić ova misija neće biti prvi susret s Afganistanom jer je tamo već odradila šestomjesečni mandat 2010. godine. Tada je u misiji ISAF-u obnašala dužnost načelnice Odjela za personalne poslove u Regionalnom zapovjedništvu Sjever (RCN), a uz to je obnašala i dužnost pravnog savjetnika zapovjednika RCN-a.
Kao savjetnica zapovjednika misije ISAF za rodna pitanja, generalica Garašić surađivat će s afganistanskim vlastima, misijom Ujedinjenih naroda u Afganistanu, nevladinim organizacijama i osobama koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti, odnosno prava žena. Njen posao uključivat će obuku, potporu i rad s lokalnim vlastima u cilju integriranja rodne perspektive u sve aspekte života i rada afganistanskih vlasti i društva.

Generalica Gordana Garašić diplomirala je na Pravnom fakultetu u srpnju 1994. godine, a pravosudni ispit položila je 2006. godine. Profesionalnu karijeru započela je u kolovozu 1994. u Ministarstvu unutarnjih poslova u Odjelu za državljanstvo, a u Ministarstvu obrane u Personalnoj službi je od veljače 1995. godine.
Tijekom karijere obnašala je dužnost vojnog savjetnika u Predstavništvu OS RH pri NATO i EU u sklopu misije RH pri NATO-u (Bruxelles, Belgija). Bila je i pročelnica Kabineta načelnika Glavnog stožera OS RH, načelnica Odjela za operacije u tijeku u Zapovjedno operativnom središtu GS OS RH, načelnica Uprave za personalne poslove GS OS RH, te pomoćnica savjetnika predsjednika RH za obranu.
Generalica Garašić završila je niz funkcionalnih tečajeva iz područja kontrole naoružanja, civilno-vojnih odnosa, Europske sigurnosne i obrambene politike, tečajeve za pravne savjetnike u operacijama NATO-a, te školu za nacionalnu sigurnost i strategiju resursa Nacionalnog obrambenog sveučilišta “Dwight E. Eisenhower” gdje je stekla zvanje magistrice.
U čin satnice promaknuta je 1997. godine, a u čin bojnice 2000. godine. Četiri godine kasnije, 2004. promaknuta je u čin pukovnice, a 2011. godine u čin brigadirke.
Odlikovana je Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog pletera, medaljom “Oluja“, medaljom za sudjelovanje u operaciji ISAF, te za svoj rad pohvaljena od načelnika GS OS RH
.“

Gordana Garašić trebala je otići u Afganistan još u prosincu prošle godine, no zbog određenih zdravstvenih poteškoća koje je imala to je odgođeno, baš kao i njeno promaknuće u viši čin. Bude li njeno službovanje u misiji ISAF proteklo u redu, Gordana Garašić dobit će i stalni generalski čin, te time i stvarno postati prva žena general Hrvatske vojske. To je prilikom rasprave o Godišnjem izvješću o spremnosti, održanoj na saborskom Odboru za obranu 22. listopada prošle godine, najavila i zamjenica ministra obrane Višnja Tafra:

„Riječ je o tome da je Republika Hrvatska dobila zamolbu da jedna brigadirka Oružanih snaga preuzme ulogu osobe koja će biti ‘časnik za ravnopravnost spolova’ u NATO-voj mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu. Gospođa brigadirka će dobiti, za tu operaciju, privremeni čin – riječ će biti o privremenom generalskom činu, koji će dobiti žena. On je u cilju provođenja rezolucije UN-a 1325 o ravnopravnosti žena, i tu je – možemo tako reći, Hrvatskoj ukazana čast da je jedna žena dobila tako visoku poziciju u međunarodnoj mirovnoj operaciji. Zakonom je predviđena mogućnost dodjele privremenog čina, za vrijeme obnašanja te dužnosti. Za pretpostaviti je, budući da sada ni jedna žena još nema zakonske uvjete – da postavljanje na ovu dužnost, i njeno bivstvovanje na toj dužnosti, će joj omogućiti da stekne ono što su zakonski uvjeti za dobivanje stalnog generalskog čina.“

Dakle, unatoč pompoznim najavama, trebat će još malo pričekati do imenovanja prve hrvatske generalice sa stalnim činom te razine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.